Nova horor priča iz zagrebačkog vrtića: 'Dijete je dvaput slomilo nogu, sve su pokušali zataškati'

Bivši zaposlenik tvrdi da je djeci u vrtiću na Knežiji ugrožena sigurnost

A swing is seen at a playground at the Nordstadt, which is considered a social hotspot, with high unemployment, poverty and crime, in Dortmund, western Germany on July 10, 2023. The basic income support is intended to combine benefits such as child benefit, child allowance, child supplement and those from the so-called education and participation package. Many families do not apply for benefits because of ignorance or bureaucratic hurdles. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
FOTO: AFP / Ilustrativna fotografija

Ovoga tjedna objavljena je vijest da jedna odgajateljica u vrtiću u zagrebačkom Trnskom djeci lijepi usta selotejpom, a danas je bivši zaposlenik vrtića Matije Gupca na Knežiji iznio ozbiljne optužbe protiv tamošnjeg vodstva te ustanove.

Za Zagreb.info kazao je kako je jedno dijete dva puta u šest mjeseci slomilo nogu te da je djeci u tom vrtiću ugrožena sigurnost. “Naime ja kao domar, sada bivši, bio sam djelomično dio te priče i vidio sam što se događalo. Po igralištu su bile opasne neispravne sprave koje su se u jednom trenutku maknute, ali su ostale opasne i oštre opruge koje su držale te sprave”, ispričao je.

‘Vrtić je sve pokušao zataškati’

Tvrdi kako su odgajateljice i domari upozoravali ravnateljicu da opruge treba ukloniti, no ona je tada mislila kako to nije bitno te im naredila da rade uobičajene poslove koje su odrađivali.

“Kada je drugi put isto dijete slomilo nogu, počeli su problemi”, kazao je, dodavši kako su roditelji tog djeteta očajni. Tvrdi da su tražili objašnjenje i došli pred zid, a da je vrtić sve pokušao zataškati.

Majka prijetila inspekcijom

“U vrtiću su joj rekli kako je njezino dijete osjetljivo te je zato palo dva puta i slomilo nogu. Majka je tražila video zapis s kamera na što joj je ravnateljica rekla da na tom mjestu ne postoje kamere, što je laž.

Tamo dvije kamere od kojih jedna pokriva točno to mjesto gdje je dijete palo. Majka je potom zaprijetila da će pozvati prosvjetnu inspekciju da ispita okolnosti pada djeteta”, kazao je.

‘Ovdje se radi o obmani’

Bivši domar tvrdi i da mu je ravnateljica nakon tog naredila da brusilicom makne opasne opruge kako ih inspekcija ne bi vidjela. “Također traži da joj izvučem videa s kamera ali tek 15 dana nakon djetetovog pada jer zna da je interval brisanja snimaka na kamerama do 14 dana i da neću više naći sporni snimak.

Naravno tako je i bilo. Ovdje se radi o jednoj velikoj laži i obmani i ja kao roditelj osjećam se dužan ovo prenijeti”, kazao je. Zagreb.info kontaktirao je vrtić u vezi ovog slučaja, no do zaključenja teksta nisu dobili odgovor.