Potonuo britanski brod pun gnojiva koji su u Crvenom moru napali Hutiji

Vjeruje se da je riječ o prvom izgubljenom komercijalnom brodu otkako su počeli napadi

This picture taken on February 27, 2024 shows the Rubymar cargo ship sinking off the coast of Yemen. Rubymar, a Belize-flagged, British-registered and Lebanese-operated cargo ship carrying combustible fertilizer, was damaged in a missile strike on February 25 claimed by the Iran-backed Huthi rebels. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Teretni brod u britanskom vlasništvu potonuo je u Crvenom moru nakon što su ga napali Hutiji prošlog mjeseca, priopćila je jemenska vlada. U priopćenju se navodi da je brod Rubymar potonuo u petak navečer i upozorava se na moguću “ekološku katastrofu”.

The Telegraph piše kako se vjeruje da je ovo prvi potopljeni teretnjak otkako su Hutiji počeli napadati komercijalne brodove sredinom studenog prošle godine. Bio je nakrcan s više od 41.000 tona gnojiva u trenutku kada je napadnut, objavilo je ranije Središnje zapovjedništvo američke vojske.

Napadi kao znak podrške Palestincima

Jemenski Hutiji počeli su napadati trgovačke brodove u regiji Crvenog mora, s opravdanjem da su napadi čin solidarnosti s Palestincima u Gazi.

U ponedjeljak se ekipa koju je poslala jemenska vlada ukrcala na Rubymar, koji je plovio pod zastavom Belizea, te je ustanovila da je brod bio djelomično potopljen te da bi mogao potonuti u potpunosti kroz nekoliko dana.

Američka vojska je u svojoj ranijoj procjeni zaključila da je brod znatno oštećen te da je oko njega nastala ogromna naftna mrlja. Peta flota američke mornarice za sada nije odgovorila na zahtjev medija da potvrdi potonuće broda.

SAD i Velika Britanija napali Hutije

Zbog napada Hutija brodarske tvrtke prisiljene su bile preusmjeriti svoje brodove na dužu i skuplju rutu oko Rta dobre nade. Njihovi napadi potpirili su i strahove da bi se rat iz Gaze mogao proširiti na druge dijelove Bliskog istoka, što bi dovelo do značajne destabilizacije regije.

SAD i Velika Britanija su započele napade na Hutije u Jemenu tijekom siječnja, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru, tjesnacu Bab el-Mandeb i Adenskom zaljevu. Jemenska međunarodno priznata vlada ima sjedište u južnoj luci Aden, dok Hutiji kontroliraju veći dio sjevera i druge velike centre diljem zemlje.