Video. SAD i Velika Britanija ponovno pokrenuli zajedničke napade na Hutije u Jemenu, cure prvi detalji

To je drugi zajednički napad SAD-a i Velike Britanije

FOTO: screenshot X

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali su u ponedjeljak kasno navečer ciljeve Hutija u Jemenu, piše Politico.

Navode da je napad bio jak, a izveli su ga iz zraka i raketama. Napadi su usmjereni na niz ciljeva, uključujući radare, rekli su američki dužnosnici medijima.

Dužnosnici navode i da su Tomahawk projektili i borbeni zrakoplovi lansirani s ratnih brodova i podmornica korišteni za uništavanje mjesta za skladištenje projektila i lansera. U napadu su sudjelovali borbeni zrakoplovi koji su poletjeli s američkog nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower te borbeni zrakoplovi britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Napadnuto je više meta, navodno njih najmanje 10.

Hutiji ne odustaju od napada

Američka vojska je u zadnjih tjedan dana nekoliko puta napala raketne bacače Hutija, kojima su gađali brodove koji plove blizu obale Jemena. Međutim, ti napadi nisu obeshrabrili Hutije te su se napadi na brodove koji plove Crvenim morem nastavili.

Ovo je drugi zajednički napad na Hutije koji su izvele američke i britanske snage. Te su dvije vojske, u suradnji s Australijom, Nizozemskom, Kanadom i Bahreinom, Hutije prvi puta napale 11. siječnja, nakon što su se oglušili na upozorenja koja im je uputio Washington.

Amerikanci su otad do danas ciljeve Hutija napali šest puta, međutim tada su napali mete koje je Ministarstvo obrane SAD-a okarakteriziralo kao “neposredne prijetnje”. Te su mete bile i manje.

Ekonomski i diplomatski pritisak

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njegovi pomoćnici više su puta rekli da napadi na Hutije neće zaustaviti tu militantnu skupinu koja uživa potporu Irana.

Bidenova je administracija rekla da će Hutiji brodove koji plove Crvenim more prestati napadati tek nakon što ih se pritisne i ekonomski i diplomatski.

Politico pak navodi da bi Hutiji od napada mogli odustati ako bi se okončao rat između Izraela i Hamasa.