Pravomoćno je. Drago Celizić mora vratiti kuću u Istri koju je dobio ugovorom o doživotnom uzdržavanju

Odvjetnik suprotne strane tvrdi i da im duguje oko 280.000 eura parničnih troškova

Poznati HRT-ov voditelj Drago Celizić našao se sredinom ožujka u centru skandala kada je objavljeno kako je sud odlučio da mu treba oduzeti kuću u Istri stečenu ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Bila je to nepravomoćna sudska presuda izrečena nakon što je nećakinja umrle vlasnice, gospođe Milke Vukelić, podnijela tužbu.

Nećakinja Marija Askar, koja živi u Egiptu, tvrdila je da njena teta u trenutku potpisivanja ugovora nije bila prisebna. Celizić je u međuvremenu tvrdio da zbog tog slučaja prolazi kroz linč, kako je gospođi koja mu je ostavila kuću bio poput sina te da se nećakinja o njoj nije brinula. Susjedi pokojne gospođe to su pak demantirali, a sada je stigla i pravomoćna presuda. Kako je za 24 sata potvrdio odvjetnik nećakinje pokojne Milke Vukelić, Drago Celizić je izgubio sudski spor.

‘Sve je odmah bilo jasno’

“Žalba tuženika je odbijena kao neosnovana i potvrđena je u cijelosti prvostupanjska presuda i svi navodi iz obrazloženja prvostupanjske presude. On može sad podnijeti prijedlog sudu za dopuštenjem revizije, pri čemu bi morao ukazati na to da je u tim presudama neko važno pitanje utvrđeno na drugačiji način. Ali ništa novoga se nije događalo u tim spisima da bi zahtijevalo provjeru i kontrolu Vrhovnog suda. Bio sam uvjeren od prvog dana da ću slučaj dobiti jer je sve bilo odmah jasno”, kazao je Radivoj Mačešić-Biscuoli, odvjetnik nećakinje pokojne Milke Vukelić.

Kazao je i kako je njegova stranka zadovoljna presudom. “Tuženik može zatražiti prijedlog revizije i uvjeriti sud da postoje za to razlozi, ali mislim da od toga neće biti ništa. Najavio je da će se boriti do kraja, ali ne znam što to znači. Jer presuda je sad pravomoćna. Nikad nije mojoj stranci isplatio ni lipe, a duzan je 280.000 eura sudskih troškova”, kazao je odvjetnik.

Pola milijuna na računima?

“Siguran sam da mojoj stranci neće nadoknaditi ni sudske troškove i da ću morati nekako ići u naplatu tog troška. Još pola milijuna eura od pokojne Milke je na računima banaka i zablokirano je privremenom mjerom od prvoga dana. To stoji na računima i čeka okončanje ostavinskog postupka”, dodao je. Ispričao je i zašto je postupak tako dugo trajao, od 2008. godine naovamo.

“Postupak dokazivanja išao je u nekoliko pravaca, kao primjerice da na papiru nije bio Milkin potpis, ili ga je netko krivotvorio, ili se pak radilo o ‘sindromu navođenja ruke’. Tvrdili smo da Milka u vrijeme tog sklapanja ugovora nije bila sposobna za rasuđivanje, nije bila svjesna što radi, a što se potpisa tiče, prema oba nalaza, vještaci su zaključili da postoji najmanji stupanj vjerojatnosti da je to njezin potpis. Tuženik još nije predao ključeve kuće mojoj stranci. On je ovo ljeto bio u toj kući”, rekao je.

Novinari 24 sata su kontaktirali i Celizića koji tvrdi da o ovoj presudi ne za ništa. “Nije mi odvjetnik ništa javio, ali ako je zaista tako, to je strašno. Stvarno mi je već muka od svega. Naravno da ćemo se žaliti”, rekao je. Potvrdio je i da je ovo ljeto bio u toj kući. “Jesam, na odmoru. Bilo je sve normalno”, rekao je.