Pričali smo s aktivisticom koja spašava pse iz romskog naselja. 'Gaze ih, umiru neliječeni... ovo nikad neće biti gotovo'

'Zadnji pas imao je slomljenu kičmu. Operacija je koštala 8400 kn, a oporavak u mom domu trajao je godinu dana'

FOTO: Diana Primožić/Vis Vitalis

Problemi sa psima koji žive u nehumanim uvjetima u romskom naselju Homutno u Omišlju već godinama muče aktiviste za prava životinja. Nedavno je situacija tamo eskalirala jer je u jednom trenutku u naselju bilo preko 100 pasa. Diana Primožić, voditeljica riječke Udruge Vis Vitalis, već pet godina spašava pse iz ovog naselja.

Kako kaže Primožić, svima je zajedničko to da su maleni, do 10 kg težine, i nečipirani. “To su sve mladi i nesterilizirani psi. Nekontrolirano se množe, pogibaju na cesti, umiru neliječeni… nema starih pasa. Rijetko koji ima koju godinu”, opisuje nam Primožić. Od početka ove godine, priča nam, izvukla ih je čak 18.

To su sve mali i mladi psi

Pet pasa smješteno je kod nje, nekoliko ih je udomljeno, a ostali su smješteni u skloništu Društva za zaštitu životinja Rijeka. Primožić ima 28 godina iskustva u spašavanju pasa pa, priča nam, uzima zlostavljane, bolesne, invalidne i povrijeđene životinje.

“Zadnji pas imao je slomljenu kičmu. Operacija je koštala 8400 kn, a oporavak u mom domu trajao je godinu dana”, opisuje nam Primožić. Čipiranja, cjepiva i kastraciju pasa plaća sama, uz povremenu pomoć donatora. Općina Omišalj reagirala je tek nakon javnog apela same Primožić.

Diana Primožić/Vis Vitalis

 

Općina Omišalj godinama ignorirala problem

Zatim je, opisuje Primožić, pokrenut drugi dio akcije spašavanja pasa u kojoj su napokon sudjelovali općina Omišalj i riječko Društvo za zaštitu životinja Rijeka. “Oni su početkom ove godine potpisali ugovor za usluge zbrinjavanja napuštenih životinja. Akcija se provodi po ugovoru javne nabave i ustvari, općina Omišalj rješava problem, oni su naručitelji i platitelji. Sretna okolnost je da imaju ugovor s riječkom neprofitnom organizacijom kojoj na prvom mjestu nije profit nego želja da se pomogne životinjama”, objašnjava Primožić.

Diana Primožić/Vis Vitalis

Aktivistica ukazuje na brojne propuste nadležnih u slučaju pasa iz Homutna. “Komunalni redari nisu proveli kontrolu mikročipiranja pasa koja bi davno ukazala na problem, pa bi se moglo spriječiti konstantne okote i porast broja pasa. Inače, kontrola mikročipiranja obvezna je od 2017. godine”, priča nam Primožić.

Diana Primožić/Vis Vitalis

“Nikada neće biti gotovo. To je akcija koja treba trajati zauvijek. Komunalni redari tamo trebaju provoditi kontrolu jednom mjesečno i neće biti ovakvih situacija”, rekla je Primožić. Ponavlja da je pravi problem zapravo u samom funkcioniranju institucija. Jer ovako, kako kaže, “imamo veliki broj pasa koji, i ako se nešto pokrene, padaju na teret građana. Kao sada, recimo”.

Diana Primožić/Vis Vitalis