SAD drhti pred novim kineskim raketama. Na radaru izgledaju kao putnički Boeing, lako dosežu ciljeve preko Pacifika

Nova tehnologija naziva se 'zlatni veo' i može zavarati najsofisticiranije sustave protuzračne obrane

FOTO: AFP

Kinezi su razvili tehnologiju koja iznimno važna za njihove oružane snage. Uspjeli su, naime, razviti sofisticirani sustav koji njihove krstareće rakete na radarima prikazuje kao putničke zrakoplove. Ta nova tehnologija naziva se „zlatni veo“ i zadaća mu je zbuniti i zavarati najsofisticiranije sustave protuzračne obrane. Cilj je također smanjiti vrijeme koje je protivniku potrebno za obaranje projektila.

Sustav funkcionira tako da se modificiranjem radarskog presjeka projektila može stvoriti dojam da je riječ o većim zrakoplovima tipa Boeing 737 ili Airbus A320. Tijekom leta, raketa može neprimjetno prelaziti između vidljivog i skrivenog načina rada, navodi se u izvješću South China Morning Posta, koji je prvi pisao o novom oruđu za kinesku vojsku.

Sirotinjske zračne snage

Krstareći projektili su kineska udarna šaka koja ima dvije zadaće: suprotstaviti se SAD-u u Indo-Pacifiku, te, ako bude potrebno, gađati baze američke vojske ne samo u Aziji i na Pacifiku, već i na teritoriju SAD-a. Budući da se krstareće rakete mogu lansirati s raznih mobilnih i fiksnih platformi, koje je vrlo teško pronaći, one se izrazito ubojito oružje. Često se nazivaju i zračnim snagama „siromaha“ jer su relativno jeftine, a zbog svojih udarnih sposobnosti bitno pojačavaju ofenzivne kapacitete države, te mogu revolucionirati prirodu ratovanja i taktiku zračnih borbi.

Krstareće rakete za napad na kopno, LACM, vrlo su precizne i uspješniji u gađanju točkastih ciljeva, kao što su zapovjedni centri ili baze, od balističkih projektila. Prednost krstarećih projektila je u tomu što su to inače relativno malene rakete koje se kreću na malim visinama, pa ih je vrlo teško pratiti i pogađati.

Prema izvješću Pentagona, Kina je rasporedila više od 1.250 balističkih i krstarećih raketa dometa između 500 i 5.500 kilometara. Dio tih projektila sposoban je gađati ciljeve u SAD-u. Kako bi Amerika smanjili jaz između kineskih i svojih raketnih sposobnosti u indo-pacifičkoj regiji, u srpnju 2023. u Kongresu je predstavljen nacrt zakona koji zahtijeva od Ministarstva obrane da razvije strategiju za izgradnju „vatrenog prstena“ koji bi američke baze i vojsku štitio od kineskih krstarećih i balističkih raketa.

Zlatni veo

U recenziji u kineskom časopisu Radio Science, Zong Yali, izvanredni profesor radarske znanosti na Sjeverozapadnom politehničkom sveučilištu u Xianu, u provinciji Shaanxi, objasnio je da je veo novih raketa izgrađen od delikatnih pozlaćenih metalnih niti. Zlatne niti zamršeno se isprepliću kako bi stvorile složenu geometrijsku mrežu koja učinkovito reflektira radarske signale.

Njegova izuzetna fleksibilnost izdvaja veo od postojeće tehnologije radarskog odraza. Podsjećajući na kišobran, može se bez napora razviti ili sklopiti više puta, omogućujući projektilu ili zrakoplovu neprimjetan prijelaz između vidljivog i nevidljivog načina rada.

Postolje je pak izrađeno od ugljičnih vlakana kako bi osiguralo dovoljno snage za vojnu uporabu. Veo također može nasumično mijenjati oblik i duljinu, generirajući bizarne uzorke koji zbunjuju računalne ili radarske operatere. Uređaj je težak otprilike jedan kilogram i dizajniran je tako da bude kompatibilan s nizom projektila koje koristi Narodna oslobodilačka vojska Kine. Dodatna prednost vela je njegova izrazito niska cijena i težina, što će sigurno utjecati na veliku potražnju na svjetskom tržištu oružja.

I Amerikanci mogu kamuflirati svoje letjelice

Laboratorijsko testiranje pokazalo je da uređaj može povećati radarski presjek letećeg cilja s manje od jedan na više od 30 decibela po kvadratnom metru. Ova razina poboljšanja usporediva je s radarskim odrazom velikih zrakoplova poput Boeinga 737 ili Airbusa A320 kada se promatraju iz određenih kutova. Kako bi se pripremili za sve veću složenost elektroničkog ratovanja, Kina želi brzo uvesti novu opremu i alate za elektroničke protumjere.

SAD već koristi radarske reflektore na određenim projektilima, poput ADM-160 MALD, kako bi im dali izgled zrakoplova na radarskim ekranima. Stealth vojni zrakoplovi, poput lovca F-22 i bombardera B2, obično koriste uklonjive reflektore koji se nazivaju Luneburgove leće kako bi osigurali vidljivost civilnoj kontroli zračnog prometa dok skrivaju svoj pravi radarski potpis.