Sarnavka: 'To je šok. Matanić se predstavljao kao muški feminist koji brine o ženama'

'Sad treba vidjeti što će se dalje događati, koliko će izaći žena'

12.03.2024., Zagreb - Konferencija za medije zaklade Solidarna povodom nove kampanje Fonda za zene pod nazivom "Zivot ima cijenu". Na konferenciji su sudjelovali Daniela Trbovic, Sanja Sarnavka, Antonija Petricusic i Karla Pudar. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Bivša predsjednica udruge B.a. B.e. i Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Zagreb, aktivistkinja Sanja Sarnavka, komentirala je slučaj Dalibora Matanića, koji je danas najavio da se povlači iz javnosti, nakon što je priznao da su optužbe o tome da je godinama uznemiravao kolegice na setu istinite.

Sarnavka kaže da je Matanićevo priznanje “užasan šok” jer se u javnosti predstavljao kao muški feminist koji brine o ženama. “Radio je seriju ‘Šutnja’ upravo o užasnom zlostavljanju mladih djevojaka tako da je šokantno, ali sad treba vidjeti što će se dalje događati, koliko će izaći žena, da točno saznamo što se sve događalo i što je sve radio”, kaže Sarnavka za Index.

Zna za slučaj već mjesec i pol

Aktivistica je kazala da za ovaj slučaj zna već mjesec i pol te dodala da se ništa nije poduzimalo. “Ja nemam što raditi dok žrtve ne progovore. Sad treba vidjeti koliko ih je, tko će progovoriti i što se točno događalo i vidjeti zašto se događalo”, zaključila je aktivistica.

Ubrzo nakon Matanićeva priznanja na Facebooku, oglasio se i producent Nebojša Taraba, koji je potvrdio da je redatelju otkazana suradnja s velikom europskom koprodukcijom Greater Adria. “Mi smo producenti koji su radili ‘Šutnju’ i naš stav prema bilo kakvom obliku zlostavljanja, pogotovo žena, vrlo je jasan. What we preach is what we live”, poručio je Taraba.