Taraba potvrdio da je otkazana suradnja s Matanićem: 'Mi reagiramo na opravdanu sumnju, stav naše produkcijske kuće je vrlo jasan'

'Neke stvari naprosto nisu tako lako oprostive'

28.5.2019.,Volosko - Pocetak snimanja treceg televizijskog serijala Novine, Dalibora Matanica. Producent Nebojsa Taraba"nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL"n
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL"n

Producent Nebojša Taraba potvrdio je za Index da je Daliboru Mataniću otkazana suradnja s velikom europskom koprodukcijom Greater Adria nakon optužbi za seksualno uznemiravanje kolegica, što je redatelj na kraju i sam priznao te objavio da se povlači iz javnosti.

Taraba je rekao da su reagirali na opravdanu sumnju te da je stav njegove produkcijske kuće vrlo jasan. “Mi smo producenti koji su radili ‘Šutnju’ i naš stav prema bilo kakvom obliku zlostavljanja, pogotovo žena, vrlo je jasan. What we preach is what we live. U međuvremenu je Dalibor Matanić kroz svoju ispriku potvrdio da su naše sumnje bile opravdane i da smo povukli pravi potez”, kaže Taraba.

Žao mu je da je došlo do ovoga

Kazao je da im je žao, jer je Matanić “doista jedan od najboljih i najtalentiranijih hrvatskih redatelja, možda i europskih”, no dodaje kako je nekada “teško odvojiti lik i djelo”.

“Nama su ipak na prvom mjestu žrtve. Osjećamo se jako loše. U mislima smo s njegovom obitelji, suprugom i djecom koji nisu krivi za to. Isto tako, sa svim tim mladim kolegicama koje su bile izložene tome. I to je sve što vam ja mogu reći na nekoj ljudskoj razini kao odgovorna osoba, kao producent”, kaže Taraba, koji dodaje da su on i njegove kolege poduzeli sve da ih i “ostale kolege prate u takvim situacijama, da poduzimaju jednake korake”.

Situacija ga je iznenadila i šokirala

Taraba je potom ispričao da je s Matanićem bilo “dobro raditi”, stoga ga je cijela situacija iznenadila i šokirala. “Mi živimo s tim već mjesec dana. Osjećaji su vrlo pomiješani. To su užasno važni projekti. To su hrvatski projekti s globalnim dosegom. I ‘Novine’ i ‘Šutnja’, a Greater Adria će biti, nadajmo se, najveća ikad hrvatska serija”, rekao je Taraba.

Nastavlja kako je serija nastala u koprodukciji s Italijom, Belgijom, Austrijom, te da su sada svi fokusirani na realizaciju projekta. “Daliboru želimo svaku sreću u borbi za samog sebe. To je jedino što možemo, a neke stvari naprosto nisu tako lako oprostive”, zaključuje Taraba.