Šef HRT-a se hvali da je napravio strategiju koja će promijeniti sve. A besramno je, od riječi do riječi, prepisao dokument irske TV

Otkrivamo novi skandal aferičnog Roberta Šveba

“Novi smjer” strateški je dokument HRT-a predstavljen početkom tjedna. U njemu se navodi da „označava ključan korak prema izgradnji budućnosti javne televizije, postavljajući jasne ambicije kroz konkretne obveze i mjere. Razvijen je kao odgovor na neodgodivu potrebu za transformacijom u načinu rada i obnovom povjerenja publike”.

To je poruka glavnog ravnatelja HRT Roberta Šveba. Međutim, iste te riječi i na istom broju stranica, doduše na engleskom jeziku, potpisuje i glavni ravnatelj Irske javne radiotelevizije Kevin Bakhurst. Strateški dokument RTÉ-a, iz studenoga 2023. godine, također se zove Novi smjer, kao i onaj hrvatski koji na hrvatskom jeziku potpisuje ravnatelj Hrvatske radiotelevizije s datumom iz ožujka ove godine – četiri mjeseca nakon Iraca.

No, ova nevjerojatna koincidencija ne prestaje samo na uvodnom slovu ključnih riječi i doslovce prekopiranom grafičkom dizajnu dokumenta. Nastavlja se, od riječi do riječi, i u ostatku strateškog dokumenta HRT-a. Kako je Ircima, tako je i rukovodstvu HRT-a.

Identična situacija, iste riječi

Irska je televizija napisala: „Ovaj je plan prvi korak u suradnji s našim brojnim dionicima – javnošću, našom publikom, našim zaposlenicima, neovisnim producentima, vladom, regulatorima, pružateljima usluga i drugima – o budućnosti RTÉ-a”.

HRT na istom mjestu svoje stanje ovako opisuje: „Ovaj plan označava prvi korak u inkluzivnom dijalogu s našim raznolikim dionicima – od javnosti, naše publike i zaposlenika do neovisnih producenata, Vlade, regulatora, pružatelja usluga i drugih ključnih partnera – u oblikovanju budućnosti HRT-a”.

Irska televizija ističe: „Obveze u ovom planu predstavljaju velike promjene u RTÉ-u kako bismo bili bolja organizacija koja je sposobna pružiti bolji sadržaj javnog servisa našoj publici. Mnoge obveze zahtijevaju ulaganja, od kojih će se neka financirati smanjenjem naših operativnih troškova, dok će naše komercijalne operacije također pridonijeti; većina će morati doći iz reformiranog modela javnog financiranja. Bez toga RTÉ nije održiv.”

Šveb predstavio ambiciozan plan

HRT-ov plan doslovce je identičan, uz manje stilske promjene. „Obveze navedene u ovom planu predstavljaju prijedlog promjena unutar HRT-a s ciljem postizanja bolje organizacije sposobne pružiti visokokvalitetan javni sadržaj svojoj publici.

Mnoge od ovih obveza zahtijevaju financijska ulaganja, koja će se osigurati smanjenjem operativnih troškova, širenjem komercijalnih operacija te, ključno, reformom modela javnog financiranja. HRT prepoznaje da je održivost moguća samo uz te nužne promjene.”

Šveb je nedavno predstavio uposlenicima HRT-a dokument rekavši kako to “predstavlja novu viziju i strateški okvir za iduće desetljeće, usmjeravajući se na inovacije, digitalnu transformaciju i obnovu povjerenja publike.

Približavajući se svom stotom rođendanu 2026. godinu HRT želi dočekati transformiran i konsolidiran za digitalno doba pri čemu ovaj dokument predstavlja strateški smjer i podlogu za inkluzivni dijalog sa svim dionicima.

Promijenili neke brojke

“Novi smjer” predstavlja ambiciozan plan kojim se HRT želi transformirati kako bi javnosti pružao bolju vrijednost za javni novac koji dobiva. Uz opsežne promjene u programskom sadržaju, digitalnim uslugama i organizacijskoj strukturi, HRT se, štiteći javni interes, priprema za budućnost s ciljem postizanja veće financijske stabilnosti i održivosti te boljeg odgovora na potrebe i očekivanja svoje publike”, napisao je ravnatelj Šveb.

No, HRT dijagnosticira svoje stanje identično kao RTÉ, iako su doduše promijenjene neke brojke. Prisavlje piše: „Približno 75 posto odraslih osoba u Hrvatskoj redovito se koristi sadržajima i uslugama HRT-a, što upućuje na snažnu povezanost s publikom.”

Irska televizija ne navodi 75 posto, nego 90 posto odrasle publike koja konzumira njihov sadržaj barem jednom tjedno. I u budućoj strategiji HRT će učiniti, sudeći po ovom dokumentu, gotovo u slovo isti plan. Samo što bi se HRT-ov strateški plan mogao pokazati kao blam.