Severinina odvjetnica reakciju Vrhovnog suda smatra svojevrsnom isprikom: 'Vjerujem da Dobronić nije htio diskriminirati'

Naglašava i da se u Severininom slučaju ne radi o samo jednom postupku u 11 godina

05.12.2013., Zagreb  - Na Opcinskom sudu odrzano je drugo rociste Severine Vuckovic i Milana Popovica za skrbnistvo nad njihovim sinom.rPhoto: Grgur Zucko/PIXSELLr
FOTO: Grgur Zucko/PIXSELLr

Jasminka Biloš, odvjetnica Severine Vučković, komentirala je reakcije Vrhovnog suda na izjave predsjednika tog suda Radovana Dobronića.

Podsjetimo, Dobronić je šokirao izjavom u kojoj je, između ostalog, rekao da se o Severininom slučaju ne bi trebalo pisati niti govoriti te da je ona “popularna i imućna, a ne mala i nemoćna ženica”. Biloš je za N1 rekla da je reakcija Vrhovnog suda dobrodošla te ju smatra svojevrsnom isprikom.

”Ona je korektna i na neki način mislim da je to isprika, iako direktno nije tako rečeno. Ali kako je predsjednik rekao da mu je žao, znači da se ispričava i Severini i svim oni sitnim i nemoćnim, ali i svim moćnim i imućnim ženama. Vjerujem da osobno nije mislio diskriminirati, ali njegova prva izjava nije bila dobro prihvaćena”, kazala je odvjetnica. Kada je riječ o ostalim izjava na tu temu u javnosti, kaže da građani imaju pravo reći svoje mišljenje.

‘Sud mora prihvatiti kritiku’

Međutim, ističe da Vrhovni sud kao tijelo javne vlasti mora prihvatiti pravo javnosti na kritiku.

”To se se dosad nije događalo i to na neki način otvara neku novu praksu da si suci daju slobodu komentiranja odluka koje su donijeli. Ako nastane takva praksa da svaki sudac koji se osjeti povrijeđenim javnom riječi, komentira to, bit će zanimljivo pratiti takve slučajeve”, poručila je.

Dodala je ipak da nije u redu one koji imaju različito pravno mišljenje nazivati kvazi pravnicima.

‘Nije to samo jedan postupak’

Naglašava i da se u Severininom slučaju ne radi o samo jednom postupku te da ih je u 11 godina bilo možda i više od 100.

”To je sigurno traumatizirajuće i nije u načelu s pravilima pravičnog suđenja i suđenja u razumnom roku. Odluka Vrhovnog suda je odmogla na način da se odlučivanje županijskog suda i preispitivanjem prvostupanjske presude vraća na odluku iz 2019. godine. Županijski sud preispituje odluku iz 2019. godine, a nakon toga su došli drugi postupci i odluke. To je apsurd”, rekla je i zaključila da to sigurno nije u interesu djeteta.