Sjever Italije godinama se guši u smogu. Konačno ograničavaju dizelaše, vatru na otvorenom i peći na drva

Zimi je smog dobro poznat problem u nekim većim talijanskim gradovima

People cross a busy street in Milan's city center on February 20, 2024. Gas-guzzling cars were banned from roads Tuesday in Milan and eight other cities across Lombardy after the northern Italian industrial region registered high levels of particle pollution dangerous for health. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
FOTO: AFP

Talijanske vlasti uvele su ograničenja u Milanu i okolnim pokrajinama u sjevernoj Italiji u utorak u pokušaju rješavanja smoga. Ograničenja uključuju djelomičnu zabranu dizelskih vozila i zabranu paljenja otvorene vatre i upotrebe određenih peći na drva, prema medijskim izvješćima. Uvode se za Milano i osam drugih pokrajina u regiji Lombardiji.

Visoke razine čestica već neko vrijeme uzrokuju probleme u gusto naseljenoj regiji na sjeveru Italije. U nedjelju je zrak u Milanu povremeno bio treći najgori na svijetu na ljestvici privatne švicarske ekološke tvrtke IQAir. Ispred Milana su samo Daka u Bangladešu i Chengdu u Kini.

Smog veliki problem zimi

Zimi je smog dobro poznat problem u nekim većim talijanskim gradovima. Padska dolina na sjeveru zemlje posebno je pogođena zbog nedostatka cirkulacije zraka, što je posljedica njezina položaja između visokih planina. Osim toga, velika gustoća naseljenosti u tom području znači da postoji mnogo vozila i kuća koje proizvode emisije.

Nedostatak vjetra i kiša pogoršavaju situaciju. U Milanu grad poziva stanovnike da smanje grijanje na 19 stupnjeva Celzijevih u zatvorenim prostorima kako bi smanjili emisije. Dužnosnici također preporučuju da ljudi provode što manje vremena na otvorenom.