Princ Harry stigao u London nakon vijesti o bolesti svog oca, kralja Charlesa

Nakon prvog liječničkog tretmana, kralj je noć proveo u svome domu Clarence Houseu, prenose britanski mediji

Britain's Prince Harry, Duke of Sussex leaves from the Royal Courts of Justice, Britain's High Court, in central London on March 27, 2023. Prince Harry and pop superstar Elton John appeared at a London court Monday, delivering a high-profile jolt to a privacy claim launched by celebrities and other figures against a newspaper publisher. The publisher of the Daily Mail, Associated Newspapers (ANL), is trying to end the high court claims brought over alleged unlawful activity at its titles. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Princ Harry stigao je u utorak u London u posjet svom ocu, kralju Charlesu (75), manje od 24 sata nakon što je objavljeno da monarh boluje od raka. Britanski mediji pišu da je ranije u utorak doletio iz Kalifornije, a prilikom dolaska u Clarence House, gdje sada živi njegov otac fotografirali su ga brojni fotografi.

Nakon 17 mjeseci na prijestolju, kralj Charles, koji je u ponedjeljak podvrgnut prvoj terapiji, bit će odsutan iz javnog života na neodređeno razdoblje. Premijer Rishi Sunak pokušao je umiriti naciju pa je na BBC-ju rekao da je rak od kojeg boluje 75-godišnji monarh “rano otkriven”. “Redovito kontaktiramo, a komunikaciju ćemo nastaviti kao i dosad”, rekao je Sunak koji s kraljem razgovara svaki tjedan.

Nije naveden tip raka od kojega kralj boluje. Poznato je da je bolest otkrivena krajem siječnja za vrijeme operacije benigne hipertrofije prostate i da se ne radi o raku prostate.

Kralj je optimističan

Nakon prvog liječničkog tretmana, kralj je noć proveo u svome domu Clarence Houseu, prenose britanski mediji te pišu da je kralj “vrlo optimističan” u vezi s bolešću. Obznanio je i da će nastaviti obavljati “državne i administrativne poslove”. Charlesova bolest ponovno tjera monarhiju u neizvjesnost samo godinu i pol dana nakon smrti Elizabete II. i više od 70 godina njezine vladavine.

To je posebno izraženo s obzirom na činjenicu da se jedna od najomiljenijih osoba iz kraljevske obitelji, princeza Kate, supruga princa Williama, mora dugo oporavljati nakon misteriozne operacije abdomena izvedene u siječnju, zbog koje je u bolnici zadržana gotovo dva tjedna. U javnosti se nije pojavila od Božića, a njezin se povratak očekuje tek za Uskrs, krajem ožujka.

Pomirenje u kraljevskoj obitelji?

Stoga je sada uglavnom na kraljici Camilli (76) i princu Williamu, 41-godišnjem prijestolonasljedniku da predstavljaju monarhiju. Današnji dolazak u London princa Harryja ponovno je potaknuo nadu u izmirenje vojvode od Sussexa, koji je u Ameriku otišao 2020., i ostatka obitelji, posebice njegova brata Williama. Kako prenose britanski mediji, predviđeno je da Harry u London doputuje sam, bez supruge Meghan i njihovo dvoje djece, Archieja i Lilibet.

Kao i nakon operacije benignog problema s prostatom kralj je odlučio ne skrivati od javnosti ​​svoju bolest, suprotno tajnovitosti karakterističnom za pitanja zdravlja kod prethodnih britanskih vladara. No Palača ipak nije objavila pojedinosti o bolesti.

Kako se sada čini abdikacija se čini malo vjerojatnom jer je Charles, poput njegove majke obećao da će njegov “cijeli život, bio on dug ili kratak, biti podređen služenju narodu”.