Telegram otkriva: nezavisni gradonačelnik mora privatno platiti 300.000 kuna zbog čudne kazne HDZ-ovog Državnog inspektorata

Zbog odmarališta na Korčuli Duspara je kaznu platio iz vlastitog je džepa

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara (nezavisni) iz vlastitog je džepa, temeljem rješenja Državnog inspektorata, platio drastičnu kaznu od 300.000 kuna (40 tisuća eura) zbog odmarališta na Korčuli u vlasništvu Grada Slavonskog Broda.

Duspara smatra da je to odmazda za trakavicu koja traje već 30 godina, po sudovima se povlačila duže od dvadeset, u kojoj je Grad uporno dokazivao vlasništvo, umalo završio bankrotom, a onda napokon 2016. pravomoćno dobio sudski spor i dokazao vlasništvo nad atraktivnim zemljištem.

Priča još iz bivše države

Priča je komplicirana i o slučaju zemljišta na Korčuli dala bi se napisati knjiga, a seže još u bivšu državu i daleku 1964., kad tadašnja Skupština Općine Slavonski Brod kupuje parcelu na kojoj je kanila urediti kamp za ljetovanje građana.

Naravno, u vremenima pretvorbe i privatizacije ukazala se sjajna prilika da atraktivno zemljište na jadranskoj obali dopadne u privatne ruke, a zainteresiranih nije manjkalo.

Dokumenti netragom nestali

Jedna od njih bila je i tvrtka Novogradnja koja je smislila kako se domoći tog atraktivnog zemljišta, pa tužila Grad Slavonski Brod za neplaćene račune na izgradnji restorana na Korčuli.

Novogradnje se u privatizaciji domogao Ivan Dragičević (brat bivšeg predsjednika uprave Ine, Tomislava Dragičevića), no u postupku revizije 2006. pokazalo se da je formalni vlasnik te tvrtke (u međuvremenu, u veljači 2018., brisane iz Sudskog registra) bio Pero Ćosić, tadašnji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, kojeg će Duspara pobijediti na izborima 2005.

Telegram

Mediji su tada pisali da su dokumenti koji su Ćosića povezivali s Novogradnjom netragom nestali. Ćosić je, inače, dugogodišnji predsjednik županijskog HDZ-a Brodsko-posavske županije i saborski je zastupnik te stranke.

Novogradnja je pokušala naplatiti višemilijunske iznose za objekte koje je krajem 80-ih prošlog stoljeća gradila na Korčuli.

Zajedno s kamatama iznos se popeo na vrtoglavih 134 milijuna tadašnjih kuna i takvo rješenje Vrhovnog suda dovelo je Slavonski Brod pred vrata bankrota, u situaciju kakva se nije dogodila ni jednom gradu ili općini u Hrvatskoj.

Telegram

Tada u igru ulazi Državno odvjetništvo, koje pokreće postupak za zaštitu zakonitosti, pa se sve ponovno vraća u sudske dvorane. U obnovi postupka, Grad Slavonski Brod 2016. dobiva spor.

Ali 2019. dolazi do zanimljive inicijative s Korčule. Tamošnji HDZ-ov gradonačelnik Andrija Fabris upro se da kamp u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, kao ”odšteta haškom uzniku”, pripadne Berislavu Pušiću, jednom od šestorice čelnika Herceg-Bosne osuđenih u Haagu za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Rušenje stabala uništilo kamp

Pušić se godinu dana prije toga vratio iz haškog zavora pa je Fabris mislio – tvrde Telegramovi sugovornici u gradskoj upravi Slavonskog Broda – da bi darovanje zemljišta na Korčuli bila pravedna naknada Pušiću jer je odležao dvije trećine desetgodišnje kazne.

Kad Fabris u tome nije uspio, kažu naši sugovornici, on nalaže lokalnom komunalnom poduzeću rušenje potencijalno opasnih stabala na području kampa. Neka od posječenih stabala izravno su pala na kamp kućice i većinu uništila.

Grad Slavonski Brod o vlastitom trošku podiže nove kućice na istim lokacijama na kojima su bile i stare, porušene, a obnovljeni kamp registrira u sustav e-visitor sukladno propisima Ministarstva turizma koje, pak, odobrava djelatnost kampa u istom obimu.

Novi zaplet za gradonačelnika

I sada dolazi do novog zapleta koji će skupo stajati gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu. Jedna oporbena gradska vijećnica, inače bliska HDZ-u, prijavljuje Državnom inspektoratu slučaj postavljanja novih kamp kućica u odmaralištu na Korčuli. Pred sam kraj 2020. Državni će inspektorat donijeti rješenje o uklanjanju kamp kućica.

Grad Slavonski Brod se žali, Upravni sud u Splitu poništava rješenje Državnog inspektorata i predmet vraća na ponovni postupak. A u ponovljenom postupku, pak, potkraj 2021. Državni će inspektorat ostati pri svom.

Telegram

Telegramovi sugovornici kažu kako je rješenje Državnog inspektorata krajnje dvojbeno jer je propisano da se za kampove koji su izgrađeni na turističkom zemljištu smatra da su izgrađeni temeljem pravomoćne građevinske dozvole. A oni tu dozvolu imaju.

“Uzimajući u obzir da je kamp u vlasništvu Grada Slavonskog Broda 1968. dobio građevinsku dozvolu te se otad koristi u turističke svrhe na zemljištu turističke namjene, jasno je da je kamp zaštićen od promjene prostornog plana, naročito ako se uzme u obzir činjenica da već više od 40 godina radi pod istim uvjetima.

Zato nije postojala nikakva zakonska prepreka za zamjenu novih kućica na mjestu starih, kao ni legitiman razlog za izdavanje naloga Državnog inspektorata za njihovo uklanjanje”, stoji u odgovoru Telegramu iz slavonskobrodske gradske uprave.

Dvije kazne zbog kućica

Ipak, Upravni sud u Splitu novi tužbeni zahtjev Grada Slavonskog Broda odbit će kao neosnovan, a kako je u međuvremenu prošao rok od sto dana za uklanjanje kamp kućica, Državni inspektorat u kolovozu prošle godine izdaje novčanu kaznu od 100.000 kuna.

Rješenje o kazni postalo je izvršno nakon osam dana. No, kako kamp kućice nisu uklonjene, budući da su u gradskoj upravi Slavonskog Broda smatrali da za to nije bilo pravnog temelja, Državni inspektorat krajem studenoga prošle godine izdaje drugu kaznu, sad u iznosu 200.000 kuna, koja se pribraja onoj prvoj.

Iznos bez presedana

Grad Slavonski Brod, kako ne bi dobio i treću opomenu, nakon toga uklanja kamp kućice i Državnom inspektoratu plaća 300.000 kuna s kamatama. Ali kako je naknadnim pravnim tumačenjem zaključeno da je gradonačelnik kao odgovorna osoba u pravnoj osobi (Gradu), dužan podmiriti trošak, Duspara na račun Grada na čijem je čelu od 2006. iz svog džepa uplaćuje 300.000 kuna s kamatama.

“Radi se o iznosu bez presedana koji je morao platiti čelnik jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj dosad”, kaže Duspara.

Telegram

Gradonačelnik Slavonskog Broda ukazuje na apsurdnu situaciju: za naputak Državnog inspektorata čiji je autor Andrija Mikulić, a temeljem kojeg su izrečene kazne od 100 pa 200 tisuća kuna, nije nadležan ni jedan sud u Hrvatskoj, što su potvrdili zaključci različitih sudova, od Visokog upravnog do Ustavnog.

Naši sugovornici iz gradske uprave Slavonskog Broda kažu da je glavni državni inspektor Mikulić naputkom koji je napisao uzeo faraonske ovlasti i sam odlučuje koliko će kazniti nekog gradonačelnika ili načelnika.

Podsjećaju na medijski eksponirani slučaj gradonačelnika Splita Ivice Puljka gdje se pokušalo primijeniti istu metodu, o čemu je u Telegramu u travnju ove godine pisao Jasmin Klarić.

Telegram

Zato ne zvuči nestvarna tvrdnja koju su u razgovoru iznijeli naši sugovornici: Državni inspektorat stvorio je alat za politiku HDZ-a koji ne podliježe niti jednom sudbenom tijelu, što omogućuje razračunavanje s političkim protivnicima koje ne mogu pobijediti demokratskim putem, na izborima.

Podsjećaju da je Duspara glatko, u više navrata, pobijedio HDZ-ove gradonačelničke kandidate. Na prošlim izborima Dragana Jelića, aktualnog ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije; prije toga Hrvoja Špicera; a 2013. još jednom Dragana Jelića, pa već spomenutog Peru Ćosića. I tako sve od 2006.

____________________________________________
* Nakon objave ovog teksta stigla je reakcija g. Ćosića