Tužna reportaža s poprišta Hamasova masakra: 'Tu mladež su gađali izbliza i precizno...'

Potresna priča novinara koji su se probili do mjesta održavanja festivala na koji su upali teroristi

EDITORS NOTE: Graphic content / An Israeli soldier patrols near Kibbutz Beeri in southern Israel on October 12, 2023, close to the place where 270 revellers were killed by militants during the Supernova music festival on October 7. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants entered Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in the Gaza Strip enclave the following day. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

S mjesta pokolja na glazbenom festivalu u Izraelu i dalje stižu tužne priče i prizori kakvi se ne pamte u modernoj povijesti zemlje. Kia Picanto, Mazda Runaround, Hyundai i sportski crveni Mitsubishi, samo su neka od vozila koja su ostavljena na poprištu masakra koji je zgrozio svjetsku javnost.

Automobilima su se dovezli mladi željni zabave, a sad njihova vozila stoje parkirana. Na nekima su popucala vjetrobranska stakla, kod nekih su ostala širom otvorena vrata, a dio ih djeluje neoštećen.

Presreli ih naoružani napadači

Videosnimke pokolja obišle su svijet. Mladi su sa zabave Supernova festivala pokušali pobjeći, no presreli su ih naoružani napadači. Na one koji su već bili u automobilima su pucali sve dok nisu završili u grmlju pored ceste.

Napadači Hamasa izvlačili su putnike iz automobila i ubijali ih, ili odvlačili sa sobom kao taoce. Tijela ubijenih pronalažena su u danima koji su uslijedili.

Glazbeni party u raju na zemlji

Trance party trebao je biti idealan izlazak u raju na zemlji – na šumovitom proplanku, uz lagani povjetarac. Mladi su, poput većine njihovih vršnjaka, plesali i pili do zore. Supernova festival oglašavan je kao događaj “za prijatelje, ljubav i beskrajnu slobodu”.

Ovo nije bio festival za konzervativce. Kad su vlasti otvorile mjesto na kojem se festival održavao – novinare su dočekali prizori polupraznih boca viskija i limenki Red Bulla. Po tlu su bile razbacane plastične čaše. Moglo bi se zaključiti da je liberalizam koji su tamo zatekli prvi naoružani napadači i pripadnici vjerske desnice izazvao dodatni bijes u njima.

Napadači su bili fundamentalisti Hamasa, odrasli u tijesnim, zabarikadiranim, betonskim ćelijama diljem Gaze. Prizore poput onih na glazbenom festivalu vjerojatno su vidjeli samo na televizoru.

Gađali samo mlade u provodu

Iza sebe, Hamas je ostavio kontrolirano nasilje. Meta su im bili mladi koji su se provodili, gađali su ih izbliza i precizno. Simboli zapadnjačke dekadencije ostali su netaknuti. Novinarima je to saznanje bilo uznemirujuće, piše londonski list The Times, čiji se dopisnik Richard Spencer probio do mjesta strave. Čitava je ostala i sjenica koja je postavljena iznad plesnog podija. Ni platforma s koje se puštala glazba nije bila meta napada.

Moglo se stati na mjesto na kojem je Shani Louk, 22-godišnja tattoo umjetnica, snimljena kako pleše s prijateljem. Sljedeći put je viđena onesviještena u stražnjem dijelu pick-upa koji su vozili napadači s kalašnjikovima. Klicali su i rugali se nad njezinim tijelom. Pretpostavlja se da je u bolnici u Gazi, u kritičnom stanju.

Na putu do prikolice za zaposlene

Bilo je lako slijediti i put kojim je išla 30-godišnja May Hayat, zaposlenica festivala koja se satima pokušavala spasiti tijekom napada. Bila je na putu do prikolice za zaposlenike kad je sve počelo. Otrčala je do policijskog kombija i skrivala se tamo dok ga nisu opkolili.

Tada je potrčala do parkirališta izbjegavajući metke. Auto u koji je ušla zapeo je u pijesku pa je s muškarcem kojeg nije poznavala zajedno pobjegla i zakopala se u rupu u zemlji. Muškarca su otkrili i ustrijelili pred njezinim očima, dok je molio za život.

Ona je uspjela pobjeći. Namazala se krvlju s tijela ubijenih i satima pravila mrtva, sve dok nije čula hebrejski jezik.

Mjesta masakra u puno varijanti

Mjesta masakra na Bliskom istoku postoje u puno varijanti. Ovo posljednje je jedno od neobičnijih – rave party u šumarku breza koje se sada nadvijaju nad nizove praznih prostirki za spavanje i šatore, brojne odbačene japanke i neotvorene vrećice grickalica.

Samo nekoliko kilometara dalje, odvija se novi masakr – napad Izraela na Gazu. Odjeci bombardiranja čuju se čak i na mjestu festivala, no vojnici ta dva napada smatraju neusporedivima. I s druge strane, u Gazi, na tlu su tijela ubijenih.

Odustao od putovanja i ide u vojsku

Laviv Calderon, mladić od 22 godine, mogao je biti na Supernovi, no nije. Tamo je izgubio prijatelje i, iako je planirao ići na izlet u SAD, odustao je i odlučio se pridružiti pričuvnom bataljunu izraelske vojske. Ne bavi se politikom niti ga ona zanima, kaže da nikad nije izašao na izbore, no sada će učiniti sve što mu vlada kaže. “Podržat ću sve što učine”, rekao je.

Na kontrolnoj točki na kraju ceste, iza koje čak ni stanovnicima nije dopušteno prolaziti dok su se trupe pripremale za bitku, otac je zagrlio svog sina u uniformi – jednog od trojice koji su u vojsci. Tsur Dahan, u dobi od 50 godina, ponosan je na svoje sinove.

Odvezao se iz njihova doma u Netanyi na sjeveru zemlje i donio zalihe za teške tjedne koji dolaze. “Hamas mora biti uništen nakon onoga što su učinili djeci”, rekao je. Mahnuo je sinu i otišao. Tako blizu masakra na plesnom podiju nitko se nije želio raspravljati s njim. No postavlja se pitanje – ako je očevima drago što im sinovi idu u bitku, postoje li šanse za mir?