Upaljeno narančasto upozorenje, obali prijeti olujno jugo. Uskoro stiže hladna fronta, smrzavat ćemo se na ledenom vjetru

Puhat će jak jugozapadnjak i jugo, ponegdje s olujnim udarima, a očekuje se i grmljavina

FOTO: Pixsell / AFP

Atlantska ciklona lagano ide prema Europi. Trenutno je nad Skandinavijom, a uz spomenutu ciklonu veže se i nestabilna zračna masa koja se premješta sjeverno od Alpa prema istoku, piše u današnjoj prognozi meteorolog N1 Bojan Lipovščak.

Ohladit će se viši dijelovi atmosfere, te se očekuje snažan snijeg na području Alpa. Također, očekuje se i snijeg na Dinaridima, što se vidi po novih 12 centimetara snijega na Zavižanu.

Vrijeme će danas biti pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito na Jadranu i u priobalju. Puhat će jak jugozapadnjak i jugo, ponegdje s olujnim udarima. Poslijepodne na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru grmljavinski pljuskovi uz mjestimice obilne oborine.

Narančasta i žuta upozorenja

U Slavoniji i Baranji oblačno, ali neće biti oborina. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za olujno jugo na Jadranu i žuto upozorenje za obilnu kišu na Sjevernom Jadranu.

Sutra će vrijeme biti promjenljivo, a u drugom dijelu dana u unutrašnjosti se očekuje prestanak oborine. Na Jadranu će jugo oslabiti i puhati olujnom jačinom samo na krajnjem jugu. Na sjevernom i srednjem Jadranu poslijepodne grmljavina uz lokalne pljuskove.

Stiže slabija hladna fronta

Lipovščak piše da će vrijeme od nedjelje do utorka biti promjenljivo oblačno te uglavnom suho. Jutarnji mraz i mjestimice magla mogući su u ponedjeljak ujutro.

Očekuje se kako će u srijedu proći oslabljena hladna fronta sa sjeverozapada uz manji pad temperature i skretanje vjetra na sjeverni smjer. Na Jadranu će se zadržati djelomice oblačno vrijeme s povremenom kišom, a jugo će oslabiti i nastupit će kratka bura.