Video. Ovo tajno ukrajinsko oružje postalo je najgora noćna mora za ruske brodove: 'Ime je dobila po slavenskoj božici rata'

Grupa-13, tajna ukrajinska jedinica, stoji iza napada na brod Sergej Kotov prošlog tjedna. BBC je imao rijedak uvid u operacije ove jedinice

Bio je mrkli mrak kada se dogodio napad. Ukrajinski pomorski dron brzo se približavao. Dok je posada ruskog patrolnog broda Sergej Kotov uopće shvatila da je meta, bilo je prekasno. Ruski mornari otvorili su vatru iz teškog naoružanja, ali njihov brod ipak je pogođen i uništen.

Ukrajinski pomorski dronovi revolucionarizirali su borbe na moru posljednjih godina neumorno naganjajući ruske brodove na otvorenom moru, ali i u matičnim lukama.

Grupa-13, tajna jedinica ukrajinske vojne obavještajne agencije, stoji iza napada na Sergeja Kotova prošlog tjedna, a BBC je imao rijedak uvid u operacije ove jedinice.

Moćno ukrajinsko oružje

Jedinica je formirana lani, a tvrde da su dosad potopili pet ruskih brodova i oštetili nekoliko njih. Ali njegov zapovjednik, koji je reportere BBC-ja zamolio da ga zovu njegovim kodnim imenom – Trinaest, otkriva da je Sergej Kotov bio najteža meta do sada. Grupa-13 dvaput je oštetila spomenuto plovilo, no treći pokušaj ipak im je donio sreću.

Trinaest je novinarima BBC-ja pokazao jedan od pomorskih dronova kojima se služi Grupa-13. “Magura V5, nazvana po slavenskoj božici rata, izgleda kao mali motorni čamac s ravnom površinom umjesto putničkih sjedala”, piše reporter BBC-ja.

“Ne emitira puno topline, pa je gotovo nevidljiv za termalne kamere. Izrađen je od plastike, pa ga čak i radari teško vide”, kaže Trinaest.

Dronom upravljaju iz baze

Dron je proizvod ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi se da je njegov domet 800 kilometara pa im je lako dosegnuti poluotok Krim, čak i rusku obalu. Navodno može nositi 250 kilograma tereta, dovoljno da potopi ratni brod.

“Upravljač plovila izgleda poput jedne od onih posebno prilagođenih nuklearnih aktovki koje svjetski čelnici koriste u holivudskim filmovima za dopuštenje uporabe nuklearnog oružja. Postoji čak i crveni prekidač za ručnu detonaciju”, opisuje zapovjednik.

Dronom se upravlja iz baze putem satelitske veze. “Možete ga kontrolirati iz bilo kojeg dijela svijeta ako imate internet”, kaže Trinaest. Magura V5, dodaje, ima rezervne veze u slučaju da glavna zakaže.

Maguru je teško uočiti

Priznaje da ruske snage mogu ometati signal, ali uvjerava da dronovi mogu nadvladati te prepreke. Dok ispaljuje streljivo, Magura može postići brzinu od 80 km/h, a zahvaljujući svojoj brzini i veličini (duga je šest metara) teško ju je uočiti, osobito među valovima. Posada Sergeja Kotova prošlog se tjedna uvjerila u to.

Vojnici na ruskim brodovima pucnjevima iz mitraljeza pokušavaju uništiti ukrajinske pomorske dronove, ali teško ih je pogoditi jer su tako mali i okretni. Korištenje posebnog streljiva za praćenje, koje svijetli kada se ispali, pomaže ruskim vojnicima u usmjeravanju vatre noću. Međutim, ti meci također pomažu ukrajinskim operaterima dronova da izbjegnu metke.

“Otkrivaju nam odakle dolazi vatra i u kojem smjeru trebamo manevrirati”, govori zapovjednik Grupe-13.

Udar na Admirala Makarova

Sudeći prema snimkama prijašnjih udara Ukrajinaca, u napadu sudjeluje više pomorskih dronova kako bi se povećale šanse da se meta uništi. Lov na ruske ratne brodove nekad potraje danima. Operateri cijelo to vrijeme moraju ostajati fokusirani. “Nakon što završim posao, iscijeđen sam poput limuna”, priznaje Trinaest.

Ukrajinska vojno-obavještajna agencija HUR ne otkriva cijenu svojih dronova. No, Trinaest tvrdi da je samo ruska korveta Ivanovets, koju je prošlog mjeseca Grupa-13 uništila, koštala Moskvu više od svih pomorskih dronova koje je Ukrajina proizvela od početka 2023.

Ukrajinski uspjesi s pomorskim dronovima započeli su 2022. godine nakon uspješnog napada na rusku raketnu fregatu Admiral Makarov. Spomenutu operaciju vodila je ukrajinska tajna služba SBU, koja također proizvodi svoje dronove – Sea Baby i Mamay. Izvela je i napade dronovima na Kerčki most koji povezuje okupirani Krim s Rusijom, te luku Novorosijsk u Rusiji.

Rusija nije ovladala Crnim morem

Nakon ruske aneksije Krima 2014., Ukrajina je izgubila gotovo cijelu pomorsku flotu. Jedina preostala fregata, Hetman Sahaidachny, potopljena je samo nekoliko dana nakon početka sveobuhvatne invazije u veljači 2022. Ukrajina se ipak uspjela oduprijeti ruskim nastojanjima da ovlada u Crnom moru.

Ukrajina je 2022. potopila raketnu krstaricu Moskva uz pomoć projektila Neptun domaće izrade. Također su pogodili podmornicu i sjedište ruske mornarice u Sevastopolju, navodno dugometnim projektilima Storm Shadow.

Rusija je izgubila pet od procijenjenih 13 amfibijskih desantnih brodova u Crnom moru. Dva od njegova četiri manja patrolna ratna broda su uništena ili oštećena.

‘Danas su puno oprezniji’

Međutim, pomorski dronovi učinile su rusku Crnomorsku flotu posebno ranjivom. Pod nemilosrdnim napadima, Moskva je bila prisiljena povući jezgru svoje flote s Krima i premjestiti ih dalje na istok, u Novorosijsk. A čak i tamo su ruski brodovi u dometu ukrajinskih dronova.

“Zbog toga se ruski brodovi drže podalje od ukrajinske obale i ograničavaju svoje vrijeme na otvorenom moru. Sada puno rjeđe lansiraju krstareće rakete Kalibr s brodova u Crnom moru”, kaže Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske mornarice.

Vjeruje se da je u Crnom moru ostalo 10 ruskih nosača krstarećih raketa, uključujući tri podmornice. Gotovo svi oni sada su stacionirani u Novorosijsku.