Video. Težak udarac za Ukrajinu. Širi se snimka s istočnog bojišta, čini se da su Rusi uspjeli uništiti prvi HIMARS

Nagađa se da je raketni bacač pogođen projektilom Iskander

FOTO: Screenshot X

Čini se da je ruska vojsku uspjela uništiti jedan od HIMARS-a, višecijevnih raketnih bacača kojima je SAD naoružao Ukrajinu. Društvenim mrežama širi se snimka nastala na istočnom dijelu bojišta, na kojoj se vidi erupcija plamena i veliki oblak dima. Eksploziju je navodno izazvao izravan pogodak ruske rakete u ukrajinski bacač.

Ruski izvori navode da je HIMARS uništen u blizini sela Nikanorivka, koje se nalazi oko 45 kilometara od trenutne linije fronte, sjeverozapadno od nedavno okupiranog grada Avdiivke i jugozapadno od zloglasnog Bahmut koji su ruske snage osvojile u svibnju prošle godine.

HIMARS je vjerojatno pogođen raketom Iskander. To je prvi put u dvije godine rata u Ukrajini da su Rusi uspjeli uništiti jedan od moćnih raketnih bacača proizvedenih u SAD-u. Washington je donirao Ukrajini ukupno 39 HIMARS-a. Bacači su bili dio pomoći vrijedne više od 44 milijarde dolara koju je SAD uputio Ukrajini otkako je Rusija pokrenula invaziju veljači 2022.

Izgleda da su još dva HIMARS-a oštećena

Tjednik Newsweek objavio je danas fotografije dva oštećena HIMARS-a koja su iz Ukrajine dopremljena na popravak u SAD. Jedan od bacača ima oštećenja koja izgledaju kao da su ih izazvale krhotine bombe ili granate. Drugom HIMARS-u teško je oštećena kabina. Nije jasno je li jedan od dva HIMARS-a sa fotografija koje je objavio Newsweek onaj navodno pogođen ruskom raketom na snimci s društvenih mreža.

HIMARS-e se smatra jednim od najubojitijih oružja u ukrajinskom arsenalu, koje je izaziva ogromne probleme Rusima. Ukrajina se na društvenim mrežama često hvalila snimkama uspješnog raketiranja važnih ruskih ciljeva, poput vojnih baza, zapovjednih središta i skladišta streljiva. Takvi udari dobili su popularan naziv “himarisanje”.