Vučićev SNS pokušao zabraniti Šerbedžijin koncert u Baču. Rade se nije dao, pjevao u parku: 'Ja sam Ličanin'

Čini se da je povod za zabranu činjenica da organizator simpatizira srbijansku oporbu

17.10.2023., Konertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb - Jedan od nasih najboljih glumaca sa svjetskom karijerom, pjesnik i glazbenik koji suvereno vlada pozornicom u svakoj ulozi, odrzao je u Lisinskom koncert Rade Serbedzija i Zapadni kolodvor Eto Pjesma. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Glumac, redatelj, glazbenik i pjesnik Rade Šerbedžija sinoć je sa svojim bendom Zapadni kolodvor trebao održati koncert u gradu Baču u Srbiji, no samo nekoliko sati prije, šef lokalne podružnice Srpske napredne stranke (SNS) pokušao je onemogućiti njegov nastup zakazan u lokalnoj kino-dvorani, navodno samo zato što organizator simpatizira srbijansku oporbu, piše portal Nova.rs. Šerbedžija je na kraju uspio održati koncert, ali ne u kino dvorani kako se planiralo, već ispred zgrade, u parku.

Organizator događaja, producent Zdravko Vulin, ispričao je jučer da je pet policajaca upalo u veliku dvoranu kina u Baču u trenutku kada su ekipe počele unositi tehniku i pripremati se za nastup. Policajci su im naredili da se oprema iznese te rekli da su naredbe dobili od koordinatora SNS-a za Bač.

“Rade Šerbedžija je došao dan ranije. Obilazio je manastire i grad pa se družio s ljudima. On obožava Bač i nedopustivo je da neko tko toliko promovira ovaj naš narod i toliko radi za njega, bude na taj način diskriminiran”, kaže Vulin.

Prebacili su koncert van kino dvorane

Vulin je uoči nastupa rekao kako neće dopustiti zabranu te da će ljudi koji su uredno platiti karte dobiti ono što im je obećano. “Mi sada montiramo opremu vani, kako bi se Rade mogao obratiti narodu i održati nastup. Nećemo dozvoliti da volja pojedinaca utječe na bilo što. Publika koja je kupila karte, ima pravo dobiti koncert koji joj je obećan”, rekao je Vulin sinoć.

Postavlja se pitanje za što je točno nadležan čovjek koji je donio odluku o zabrani koncerta, a Vulin priznaje da nitko na to pitanje nema odgovor. “To je neka interna ‘titula’ – koordinator SNS-a za Bač. Nije predsjednik općine, niti bilo tko od nadležnih. Nitko od njih nam se sada ne javlja na telefon”, kazao je Vulin.

‘Jao onima koji zatvaraju vrata umjetnosti’

Sam Rade je nastup u parku, kako je vidljivo na snimkama koje kruže društvenim mrežama, započeo rečenicom: “Jao onima koji zatvaraju vrata umjetnosti“. Zatim je nastavio: “Mi ćemo održati mali koncert tu, pa koliko izdržite. Ja mogu na hladnoći, ja sam Ličanin. Idemo dečki. Barbara! To je ona revolucionarna pjesma zbog koje se vlast treba bojati.”

Organizator Vulin je nakon nastupa izjavio da će građanima koji su kupili ulaznice novac biti vraćen, piše list Danas. “Hvala Radetu Šerbedžiji što je pristao na ovaj improvizirani koncert na otvorenom. Hvala građanima koji su u velikom broju došli podržati njegovu gestu, uživati u koncertu i jasno osuditi čin SNS-a”, rekao je.