Zagrebačka škola održava vjeronauk u učionici za djecu s teškoćama, njih bacili u trošni sobičak od 11 kvadrata

Pet učenika, četiri asistenta i učiteljicu strpali su u pomoćni sobičak

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram / Ilustrativna fotografija

Učenici s teškoćama u razvoju u jednoj zagrebačkoj školi nastavu pohađaju u prostoriji od 11 kvadratnih metara, piše Jutarnji list. Radi se o Osnovnoj školi Tina Ujevića, a da stvar bude apsurdnija, spomenuta škola je prije 3 godine dobila posebnu učionicu sa sanitarnim čvorom prilagođenim djeci s teškoćama.

Međutim, nadležni su odlučili da će se tamo održavati nastava izbornih predmeta, vjeronauka i latinskog, a djecu s teškoćama su stavili u sobičak koji primarno nije ni namijenjen za nastavu. To je jasno iz inventara jer interijer prostorije krase velike cijevi, razvodne kutije, ventili i – vatrodojavna centrala.

Draženka Borić, majka dvoje djece s teškoćama u razvoju, rekla je da u prostoriji boravi petero učenika s teškoćama, četiri asistenta u nastavi i učiteljica. Upitala je ravnateljicu Tanju Bakran Lesar zašto se izborni predmeti ne održavaju u pomoćnoj prostoriji, na što joj je ova odgovorila kako to “ne dolazi u obzir”.

Promjena od idućeg polugodišta?

Ravnateljica se oglušila na upite u vezi ove situacije, ali je odgovor stigao iz Gradskog ureda za obrazovanje. Kažu kako će problem biti riješen kad se djeca nakon zimskih praznika vrate na nastavu.

“Sadašnja učionica nije odgovarajuće veličine te je razmotrena opcija premještanja u drugu, veću učionicu, izgrađenu u sklopu nove školske sportske dvorane”, rekli su iz Gradskog ureda iz kojeg su prvo rekli kako će “oplemeniti” prostoriju s vatrodojavnom centralom jer promjena usred nastavne godine, kako su prvotno naveli, nemoguća.

“Donesena je odluka da učenici posebnog razrednog odjela do kraja prvog polugodišta nastavu pohađaju u postojećoj učionici te se s početkom drugog polugodišta izmjeste u veću, primjereniju učionicu”, navode.

Ministarstvo ignoriralo upit majke

Inače, kako navodi Borić, Ministarstvo obrazovanja se oglušilo na njen upit jer nije imala elektronički potpis ovlašten za elektroničke transakcije. Međutim, iz Ministarstva su odgovorili Jutarnjem.

“Budući da je riječ o problemu iz djelokruga vlasnika i osnivača škole Grada Zagreba, Ministarstvo će od vlasnika i osnivača zatražiti provjeru navedene tvrdnje, kao i poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti putem članova školskog odbora škole koje je imenovao Grad Zagreb”, stoji u odgovoru Ministarstva.