Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Vraćaju li se u ponedjeljak djeca masovno u škole? Pričali smo s ravnateljima, očekuju ih znatno više

Iz Ministarstva se pozivaju na stručnjake HZJZ-a koji su, kažu, procijenili da su škole sigurne za učenike i zaposlenike

Children of medical staff members are pictures in the classroom at the Eugene Napoleon Saint-Pierre Fourier private school on April 30, 2020, in Paris, on the 45th day of a strict lockdown in France to stop the spread of COVID-19 (novel coronavirus). (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
FOTO: AFP

Iz današnjih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje se odnose na vrtićku djecu i učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, jasno je kako se otvara prostor za masovniji povratak u vrtiće i škole 25. svibnja. Naspram daleko striktnijih uputa koje su oblikovale povratak u vrtiće i škole od 11. svibnja, od idućeg će ponedjeljka učenici nižih razreda moći na nastavu bez potpisane izjave roditelja, a možda je najznačajnija novost da HZJZ dopušta “približno između 15 i 20 djece” u razredu ili vrtićkoj grupi, s time da, slijedi iz njihovih uputa, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

Očekuju li više djece u školama od ponedjeljka, znači li uputa HZJZ-a da u školu mogu svi učenici razredne nastave i kakva je situacija u njihovim školama u proteklih tjedan i pol, upitali smo nekolicinu ravnatelja osnovnih škola diljem Hrvatske. Svi naši sugovornici ističu kako su upute bitno drukčije no prethodne i da, na neki način, predstavljaju poticaj roditeljima učenika da ih pošalju na nastavu u školu. Međutim, iz Ministarstva obrazovanja zasad još nisu dobili nikakav dopis s jasnim smjernicama znači li ovo da škola počinje za sve ili će se dio nastave i dalje izvoditi na daljinu.

Škole šalju upitnike roditeljima zbog organizacije rada škole

Ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine u Zagrebu Vesna Vrbanović Jančić kaže kako u proteklih tjedan i pol na nastavi u školi svakodnevno imaju 29 učenika. Što se tiče današnjih uputa HZJZ-a, ravnateljica nam kaže da su roditeljima poslali upitnik kako bi provjerili koliko se učenika namjerava vratiti u ponedjeljak. “Upute se čine kao poticaj roditeljima da pošalju djecu na nastavu i mislim da će većina roditelja učiniti tako od idućeg tjedna”, kaže Vrbanović Jančić. Dodaje kako su spremni prihvatiti svu djecu, osigurati nužne higijenske uvjete, a poradit će i na razmještaju klupa iako, ističe, bit će izazovno osigurati da razmak uvijek i svugdje bude 1,5 metara između učenika.

Anita Sijerković-Radin, ravnateljica OŠ Finida u Poreču, kazala nam je kako još nisu dobili službene vijesti iz Ministarstva vezano za povratak učenika od ponedjeljka, no da u skladu s uputama HZJZ-a očekuju veći broj učenika u klupama, čemu se svi u školi vesele. “Prema preporukama, ne vidim zašto se učenike ne bi vratilo u škole. Osobno mislim da će većina učenika doći u ponedjeljak”, govori ravnateljica nove, moderno opremljene porečke škole odakle će roditeljima, zbog organizacije rada škole, također uputiti neformalni upitnik oko povratka u ponedjeljak.

Praktični problemi u školama – bolovanja, miješanje djece…

Iz brodske OŠ Antun Mihanović, ravnateljica Snježana Vinarić kazala nam je tek kako su vidjeli preporuke HZJZ-a, no i da čekaju daljnje upute Ministarstva obrazovanja. U zadarskoj Osnovnoj školi Voštarnica, u kojoj se provodi osnovno školovanje učenika s većim teškoćama u razvoju, posljednjih tjedan i pol nisu imali učenika na nastavi u školi. Ravnateljica Irena Dukić kaže nam kako u školi mogu osigurati sve iz uputa HZJZ-a. “Mislim da je namjera da se djeca vrate u školu i ako se svi potrudimo, bit će dobro”, kaže ravnateljica zadarske škole.

Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici, sukladno novim uputama očekuje više učenika, a njihov broj namjerava provjeriti upitnikom roditeljima kako bi organizirao rad škole; od rasporeda razrednih odjeljenja, prehrane do produženog boravka. Kaže i kako očekuje da će, s povratkom većeg broja djece, dio starijih zaposlenika i onih koji boluju od kroničnih bolesti, otvoriti bolovanja pa mu, dodaje, vjerojatno predstoji riješiti problem koga i kako angažirati za zamjenu.

Ukazuje nam i na još jedan, praktičan problem; naime, upute su HZJZ-a da se razredne grupe ne miješaju, no ima slučajeva, govori ravnatelj Supanc, u kojima dva različita razreda pohađaju braća i sestre, koji se i tako kod kuće ‘miješaju’ pa izbjegavanje kontakta među razredima zapravo i nije u potpunosti moguće. I Supanc za Telegram kaže da im se Ministarstvo nije javilo nikakvim službenim dopisom; samo su im proslijedili upute HZJZ-a.

Lovrić: ‘Očekujemo da će roditelji poslati djecu u škole’

Javili smo se i Ivicu Lovriću, pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, s pitanjem hoće li preporuka iz Grada ravnateljima ovoga puta biti drukčija, s obzirom na to da su uoči 11. svibnja i prvog vala povratka, usuglasili s ravnateljima da će u školama biti organizirano tek čuvanje djece, no ne i nastava. Lovrić kaže kako su ove upute HZJZ-a bitno različite od prethodnih. “I dalje sve ovisi o roditeljima, no očekujemo da će poslati djecu u škole, gdje će ih dočekati učiteljice i ravnatelji, sve će biti spremno”, kaže Lovrić i dodaje kako će za učenike škola oštećenih u potresu biti osiguran prijevoz.

I on kaže kako čeka stav Ministarstva o povratku u škole, odnosno je li, na tragu novih preporuka HZJZ-a, uputa svima od 1. do 4. razreda da se vraćaju u školske klupe. Do zaključenja ovoga teksta, ministrica Blaženka Divjak nije službenim dopisom javila stav Ministarstva školama. Na upit Telegrama o tome znače li ove upute da se u ponedjeljak svi trebaju vratiti u škole, iz Ministarstva tek kažu kako su stručnjaci HZJZ-a napisali da su škole sigurne za učenike i zaposlenike. “Od ponedjeljka svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu”, stoji u njihovom odgovoru.

I dalje će biti dostupna nastava na daljinu

Dodaju kako je kvalitetu nastave lakše osigurati u školama te da su važni aspekti odgoja i obrazovanja socijalizacija i emocionalni razvoj. “Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne zadrške mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi. Škola na Trećem bit će dostupna kao element u mješovitom obliku nastave”, poručuju iz Ministarstva. Drugim riječima, škole su i dalje dužne osigurati nastavu na daljinu za učenike koji će ostati kod kuće.

Pozdrav svima! Ovo je prikaz planiranog završetka ove nastavne godine, a epidemiolozi i liječnici danas su napisali da…

Gepostet von Blaženka Divjak am Mittwoch, 20. Mai 2020

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više