Zastrašujuća poruka britanskog ministra: 'Globalni sukobi eskaliraju, svijet je ušao u predratnu fazu'

'Niz prijetnji rizik je za međunarodni poredak temeljen na pravilima, koji je uspostavljen za očuvanje mira nakon Drugog svjetskog rata', kaže

SANAA, YEMEN - JANUARY 11: People gather to stage a protest against United Nations (UN) Security Council resolution demands that Houthis immediately cease all attacks on ships in Red Sea in Sanaa, Yemen on January 11, 2024. Yemen’s Houthi group on Thursday denigrated a UN Security Council resolution demanding the group to halt Red Sea attacks as a “political game.â€? Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Britanija bi se trebala pripremiti za daljnje sukobe, koji uključuju Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran, a koji bi mogli izbiti u sljedećih pet godina, rekao je ministar obrane Grant Shapps. Dodao je i da je svijet prešao u “predratnu” fazu nakon eskaliranja globalnih sukoba te pozvao NATO saveznike da povećaju svoja izdvajanja za obranu.

Istaknuo je da protivnici Zapada naoružavaju sebe i svoje pulene, što dovodi do “daleko opasnijeg” svijeta, a nakon zračnih napada Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u petak na Hutije u Jemenu koje podržava Iran. “Zapitajte se – gledajući današnje sukobe diljem svijeta – je li vjerojatnije da njihov broj raste ili da se smanjuje? Pretpostavljam da svi znamo odgovor.”

“Taj niz prijetnji rizik je za međunarodni poredak temeljen na pravilima, koji je uspostavljen za očuvanje mira nakon Drugog svjetskog rata. Današnji svijet je, dakle, nažalost daleko opasniji”, ustvrdio je Shapps.

Premijer pred zastupnicima

Premijer Rishi Sunak pojavio se pred britanskim zastupnicima prvi put od prošlotjednih zračnih napada u Jemenu. Kazao je da je intervencija Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a bila zamišljena kao “jedna, ograničena akcija”, no neće oklijevati braniti britanske interese ako se napadi nastave.

Shapps je ustvrdio da napad na Hutije nije bio eskalacija sukoba u Gazi već obrana globalnog brodarstva i prava na plovidbu u međunarodnim vodama.

Rastu izdvajanja za obranu

Shapps se priprema objaviti najveću mobilizaciju britanskih kopnenih snaga u NATO u posljednjih 40 godina te je istaknuo da će se izdvajanja za obranu i dalje povećavati. Očekuje se da će najaviti raspoređivanje 20.000 vojnog osoblja diljem istočne Europe, u koordiniranim vježbama nakon prošlogodišnjeg proširenja NATO-a, što je ujedno i upozorenje da je prošlo razdoblje mira nakon hladnog rata.

Istaknuo je da su upozorili Hutije i Iran da će biti posljedica ako napadi na Crvenom moru ne prestanu.

“Napadi su provedeni na način za koji se nadamo da je poslao jasnu poruku kako ne možete ometati međunarodnu plovidbu. Postoje posljedice za takvo razbojničko ponašanje i napade na brodove, i nadam se da će ih to natjerati da razmisle”, dodao je Shapps.

Cilj – izvršiti pritisak na Iran

“Nadamo se da će izvući pouku iz ovoga i prestati napadati brodove koji imaju pravo putovati kroz Crveno more – to su međunarodne vode”, podsjetio je. Dao je naslutiti i da je jedan od ciljeva napada bio izvršiti pritisak na Iran, piše The Times.

“Mi stvarno želimo da ih Teheran i iranski režim zauzdaju, oni su ih uvježbali. Želimo ih vidjeti kako ulaze i kažu ‘dosta je, ne želimo da ovo eskalira'”, navodi i upozorava: “Naravno, ako Hutiji ne prestanu, moramo dalje djelovati”. Dodaje da Britanija ima pravo na nove napade te da je spremna donijeti bitne odluke ako se napadi Hutija nastave.

Shapps ističe da su Hutiji napali brodove pedesetak nacija pa se ne može govoriti o tome da je to odgovor na izraelsku ofenzivu u Gazi niti je britanski napad u bilo kakvoj vezi s događanjima u Gazi. “Nemamo interesa ući u neki prošireni pristup Crvenom moru, jednostavno želimo omogućiti slobodnu plovidbu međunarodnim vodama”, zaključio je Shapps.