Zvuči li vam poznato? Dvije godine držao tijelo prijatelja u zamrzivaču, pronašli su ga u - smeću

Damion Johnson rekao je policiji da svladala tuga zbog smrti Johna Wainwrighta. Ipak, u međuvremenu je ispeglao njegove kartice

FOTO: AFP

Dvije godine Damion Johnson držao je tijelo svojeg prijatelja Johna Wainwrighta u zamrzivaču jer je bio “shrvan tugom” nakon njegove smrti. Osuđen je na dvije godine zatvora nakon što je priznao da je spriječio dostojanstven pogreb tijela preminulog prijatelja, uz tri točke optužnice za prijevaru.

Wainwright je umro u rujnu 2018. u dobi od 71 godine. Njegovo tijelo pronađeno je tek u kolovozu 2020. u zamrzivaču u kontejneru za odlaganje otpada, rečeno je tijekom suđenja u engleskom gradu Derbyju.

Tužitelj Darron Whitehead rekao je da je 75-godišnji Johnson poznavao Wainwrighta 27 godina i da se 2015. preselio kod njega u stan u Holloway Headu u Birminghamu kako bi ga njegovao.

Smatrao ga najboljim prijateljem

Johnson je Wainwrighta smatrao očinskom figurom i najboljim prijateljem, a policiji je nakon uhićenja rekao da ga je svladala tuga nakon smrti prijatelja. “Optuženi kaže da nije razmišljao racionalno i da nije bio spreman pustiti Wainwrighta. Nakon nekog vremena više nije imao snage obavijestiti vlasti”, rekao je tužitelj na suđenju.

Dana 25. rujna 2018. Johnson je naručio zamrzivač. Rodbini i prijateljima rekao je da je Wainwright umro i da je održan pogreb, ali o smrti nije obavijestio hitnu pomoć niti je dobio smrtovnicu. Tijelo preminulog nalazilo se tada u njegovu stanu.

Zamrzivač isključen iz struje

U prosincu 2019. Johnson je uhićen zbog počinjenja drugih nezakonitih djela. Policija tada nije pretražila njegov stan, no zabranili su mu povratak u dom koji je zapečaćen, a zamrzivač je isključen iz struje. U stan su naknadno dolazili istražitelji kako bi obavili sigurnosne provjere, a dočekao ih je “užasan i nepodnošljiv” smrad, piše The Guardian.

Tim za selidbu je 21. kolovoza 2020. odvezao zamrzivač. Neugodan smrad koji se širio pripisali su truloj hrani u njemu. Wainwrightovo tijelo pronašlo je osoblje tvrtke za gospodarenje otpadom Budget Skips Services u Exhallu, Warwickshire.

Obdukcija pokazala znakove traume

Tijekom obdukcije pronađeni su tragovi udaraca tupim predmetom na tijelu Wainwrighta, no tužitelj smatra kako to nije povezano uz njegovu smrt. “Nije bilo moguće potvrditi ili isključiti prirodnu bolest kao uzrok smrti”, rekao je Whitehead.

Dodao je da je od rujna 2018. do svibnja 2020. Johnson koristio Wainwrightovu bankovnu karticu za kupnju robe i podizanje gotovine u vrijednosti od 17.000 funti te izvršio 11 transfera na svoj bankovni račun u vrijednosti od dodatnih 2475 funti.

Johnson je priznao da je spriječio pogreb i krivicu za kaznena djela prijevare. Sudac Shaun Smith rekao je da je sprječavanje pogreba “neobičan prekršaj”, no da to ne znači kako je Johnson bio upleten u Wainwrightovu smrt. Osudio ga je na dvije godine zatvora zbog sprječavanja pogreba i dodatne šestomjesečne kazne za tri počinjene prijevare.