Bakalar više nije na popisu ugroženih vrsta i svi ponovno preporučuju da se ta riba jednom tjedno nađe na tanjuru

Populacija bakalara brojčano je pala u osamdesetima zbog pretjeranog izlova

A big, mouth watering plate of fish and chips with side salad and tartar sauce.
FOTO: Chris Price

Bakalar je izbrisan s popisa riba koje treba izbjegavati jesti. Britanska udruga za očuvanje mora prethodno je upozoravala da ne bi trebalo jesti bakalar jer se ta riba približila niskom stupnju održivosti. Međutim sada su objavili da se povremeno može pojesti kao poslastica nakon što su ustanovili da se populacija bakalara brojčano oporavila te je uklonjen s popisa ugroženih vrsta.

Samuel Stone iz te udruge rekao je da je ta objava prekretnica, no da se ipak izlov treba smanjiti. Udruga je napomenula da se populacija bakalara neće nikad potpuno obnoviti i biti kao u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kad je bila na vrhuncu. Populacija bakalara brojčano je pala u osamdesetima zbog pretjeranog izlova i promjena u okolišu.

Zahvaljujući strogim limitima izlova tijekom zadnjih deset godina bakalar se brojčano oporavio te se sada, preporučuje udruga, ta riba može naći jednom tjedno na jelovniku kao poslastica.