Dio zagrebačkih restorana nudi svoje adventske hitove za doma, kad već nema pravog Adventa. Probali smo ih 

Dio jela smo pokupili sami, ostatak smo naručili. Evo dojmova

FOTO: Vjekoslav Skledar

Iako je zagrebački Advent formalno otkazan i prvi put nakon dugo vremena grad nije preplavljen ljudima i kućicama, to ne znači da ne možete imati doživljaj adventa u svom domu, barem kroz hranu.

Naime, dio ugostitelja koji su nam posljednjih godina kuhali na Adventu, ali i neki novi, ove su zime izbacili svoja adventska jela za van.

Telegram je stoga provjerio ponudu, kušali smo adventsku hranu iz devet restorana, iz jednog smo probali kuhano vino. Za većinu stvari možete naručiti dostavu, po neke ipak morate doći sami. Niže možete pročitati naše potpuno amaterske dojmove i pregled same ponude.

Testirali smo adventsku ponudu restorana Vjekoslav Skledar

1. Sendvič s buncekom

Gdje: Lažni svjedok (Amruševa 1)
Cijena: 25 kuna
Dostava: Ne
Koliko smo čekali: 6 minuta
Što još imaju u ponudi za Advent: juneći burger (55 kuna), srneći burger (60), kobasa s dinstanim zeljem i prilozima u pecivu (22 kune) te gulaš od vepra (25 kuna)

Sendvič s buncekom, 25 kuna Vjekoslav Skledar

Po sendvič s buncekom u Lažni svjedok došli smo u vrijeme gableca, između 12 i 13 sati. Nekoliko ljudi stajalo je u redu, većinom za kavu, a ne za hranu. Njihova adventska ponuda mora se pokupiti pred restoranom, odnosno kroz božićni prozorčić, kako ga zovu. Otvorili su ga nakon što su zatvoreni restorani, ne dostavljaju.

Nije bila gužva, sendvič smo dobili za 6 minuta. Najpraktičnije ga je jesti odmah. Nama je bilo malo nezgodno nositi ga, dobili smo ga umotanog u dva papira pa ga je bilo teško zadržati u jednom komadu.

Sam sendvič nije bio preogroman, taman za pojesti nešto u hodu. Ipak, možda se netko s većim apetitom ne bi skroz najeo. Unutra su zelje, buncek i topljeni sir, ništa ne dominira pretjerano. Ukusan je.


2. Street sarma

Gdje: Market
Cijena: 42 kune
Dostava: Inače da, no adventsku ponudu ne dostavljaju.
Koliko smo čekali: 20-ak minuta
Adresa: Gundulićeva 13
Što još imaju u ponudi za Advent: Buncek Fabižon (41 kuna)

Street sarma, 41 kuna Vjekoslav Skledar

U Marketu smo zapravo željeli probati Buncek Fabižon, koji dolazi u istom pecivu kao i street sarma, ali nažalost dobili smo krivu narudžbu. Tek kada smo stigli u redakciju i odmotali foliju shvatili smo da smo dobili street sarmu, adventski specijalitet koji je Market i proslavio.

Ni oni ne dostavljaju svoje adventske specijalitete. Nazvali smo ih i naručili čim smo pokupili sendvič u Lažnom svjedoku, odmah su nam rekli da ga možemo pokupiti za 20-ak minuta. Taman kad smo došetali do njih narudžba je bila gotova.

Street sarma dolazi u dosta velikoj porciji. Radi se o tamnom pecivu u kojem se nalaze meso i zelje, uz umak od milerama, vlasca i češnjaka. Prilično je zasitno i standardno ukusno.


3. Buhtla burger

Gdje: RougeMarin
Cijena: 56 kuna (plus 35 kuna za dostavu)
Dostava: Da (vlastita dostava)
Koliko smo čekali: 20-ak minuta
Adresa: Ulica Frana Folnegovića 10
Što još imaju u ponudi za Advent: Ljuta talijanska kobasica (37 kuna), Chorizo kobasica (37), pulled pork burger Masni (53 kune), Teleća hrenovka (34 kune), Carnivore rižoto (76 kuna), Sicilijanska pizza (50 kuna), prženi krumpirići i batat (24/28 kuna) i germknedla (36 kuna)

Buhtla burger, 56 kuna Vjekoslav Skledar

RougeMarin ima vlastitu dostavu, njih nema na dostavnim servisima, a imaju i opciju da ljudi sami dođu po narudžbu. Ipak, dostave narudžbi jeftinijih od 125 kuna naplaćuju se 35 kuna, pa je nas jedan burger stajao 91 kunu. Valja napomenuti da RougeMarin jedini ima eko ambalažu i ekološki drveni beštek.

Burger je došao topao, za 20-ak minuta. Logično, nije izgledao onako kako bi izgledao da smo ga uzeli na kućici, ipak je prošao dostavu, ali to je nadoknadio okusom.

U njemu je juneća pljeskavica, čili mayo s pancetom, iceberg salata, domaći ketchup, kiseli krastavci i marmelada od ljubičastog luka. Zvuči kao da je puno svega, ali fino je usklađeno, ništa ne dominira, zbilja je ukusan. Nije najveći burger, ali možete se solidno najesti.


4. Salsicha Navidenas pork

Gdje: El Toro
Cijena: 55 kuna (plus 7,99 kuna za dostavu)
Dostava: Da (Glovo, Wolt, Bolt Food i Pauza)
Koliko smo čekali: Oko 35 minuta
Adresa: Petrinjska 2
Što još imaju u ponudi za Advent: Salsicha Navidenas beef (60 kuna)

Salsicha Navidenas pork, 55 kuna Vjekoslav Skledar

El Toro je ove godine vratio hitove sa svoje kućice koju smo obično viđali svake zime na Adventu. U ponudi je Salsicha Navidenas pork, koji smo probali, te Salsicha Navidenas beef. Radi se o šiš ćevapima od svinjetine, odnosno junetine, u mliječnom pecivu s gomilom dodataka.

Mi smo naručili preko Glova, ali dostupni su i preko Wolta, Pauze i Bolt Fooda. Dostavu smo platili 7,99 kuna. Čekali smo nešto više od pola sata, ali jelo je stiglo toplo. Svi dodaci, kojih ima dosta, malo su se ipak sparušili dok je narudžba stigla do nas, ali to nije bitno utjecalo na okus.

I ovo je prilično velika porcija, a dodataka ima jako puno pa je nemoguće cijelu stvar pojesti pedantno. U pecivu je uz šiš ćevap i coleslaw salata, cheddar sir, domaći honey mustard i hrskavi prženi luk. Dakle, malo je nepraktično, ali ukusno.


5. Rastepena krvavica s dinstanim zeljem

Gdje: Božić kod Matije
Cijena: 55 kuna (plus 7,99 kuna za dostavu)
Dostava: Da (Glovo)
Koliko smo čekali: 20-ak minuta
Adresa: Tkalčićeva 12
Što još imaju u ponudi za Advent: Domaća kobasica sa zeljem (55 kuna), Domaća kobasica u lepinji s umakom (45 kuna), Čuček u Indiji (42), Čuček u Aziji (42 kune), Čuček u Japanu (42), Čuček na Balkanu (42 kune)

Rastepena krvavica, 55 kuna Vjekoslav Skledar

I ovo smo uzeli preko Glova i stiglo je za 20-ak minuta. Radi se zapravo o restoranu iza kojeg stoji Wok by Matija, a koji je na Glovu otvoren posebno za ovo adventsko doba. Naime, na Glovu sada postoji rubrika restorana ‘Božićna kuhinja Bake Mraz’.

Rastepena krvavica svakako je jedno od tradicionalnijih jela koje smo naručili. Ona je doslovno rastepena, odnosno, rasipana po lepinji te je prekrivena dinstanim zeljem. Valja napomenuti da je lepinja bila jako sočna.

Za one koji krvavice vole ovo bi mogao biti hit, ali čini nam se da bi mesa moglo biti malo više u odnosu na lepinju. Okusa je kao klasična krvavica, slano i malo pikantno. Tradicionalno jelo samo u drugačijem formatu. Porcija nam se čini okej za jednu osobu.


6. Buncek burger

Gdje: Adventska bajka by City Food
Cijena: 45 kuna
Dostava: Da (Glovo)
Koliko smo čekali: 25 minuta
Adresa: Utinjska 37
Što još imaju u ponudi za Advent: Meni 1 – 2 kranjske kobasice s prilozima(50), Meni 2 – buncek s prilozima (55 kuna) i Meni 3 – 3 debrecinke s prilozima (50 kuna)

Buncek burger, 55 kuna Vjekoslav Skledar

I ovaj restoran dio je posebne adventske ponude na Glovu, a iza njega stoji kvartovski restoran Berubambi iz Svete Klare. Od njih smo uzeli Buncek burger. Trgani buncek dolazi u brioche pecivu, uz pečenu slaninu i dinstano kiselo zelje te blagi umak od hrena.

Burger je stigao topao i to je bila jedna od najvećih porcija koje smo dobili. Također nakon dostave nije bio najreprezentativniji, ali to nije nimalo utjecalo na okus. Meso nam se najviše svidjelo, topilo se u ustima. Zbog bunceka i slanine ovo je dobar izbor ako ste baš raspoloženi za meso. Buncek burger jedan je od naših favorita.


7. Sarma to go

Gdje: Božićna kućica by Casa Tortilla
Cijena: 35 kuna (plus nadoplata od 5 kuna za dostave manje od 40 kuna)
Dostava: Da (Glovo)
Koliko smo čekali: 40 minuta
Adresa: Ulica Gjure Szabe 4
Što još imaju u ponudi za Advent: Buncek to go (35 kuna), hot dog (20 kuna), debrecinka u pecivu (25 kuna), dimljena kobasica u pecivu (30 kuna) i kranjska kobasica u pecivu (30 kuna)

Sarma to go, 35 kuna Vjekoslav Skledar

I ova Božićna kućica dio je adventske ponude na Glovu, inače, radi se o restoranu Casa Tortilla s Črnomerca. Kod njih smo uzeli Sarmu to go, koja je, čini nam se, inspirirana Marketovom street sarmom. Pecivo je drugačije, ali okus se ne razlikuje previše.

Na sarmu to go malo smo dulje čekali, otprilike 40 minuta, ali svejedno je stigla topla. Dobro je i kod nje i kod Street sarme što peciva nisu do kraja prerezana, već je sve u nekoj vrsti džepića pa ništa ne ispada dok se jede.

Za razliku od Marketove street sarme u ovoj nema umaka, samo sarme i pecivo. U Sarmi to go je nešto više mesa nego u Marketovoj inačici, a i zelje je malo kiselije. Porcija je također taman, nije prevelika i nije prenatrpana.


8. X-mas punch germknedla

Gdje: Hercig Germknödel
Cijena: 50 kuna (plus 6 kuna za dostavu)
Dostava: Da (Wolt)
Koliko smo čekali: 25 minuta
Adresa: Masarykova 18
Što još imaju u ponudi za Advent: germknedle Mozart (50 kuna), Čupavac koji svi volimo (45 kuna), Germknodel classic (38 kuna), Nutella (38 kuna) i POKE edition (45 kuna)

X-mas punch germknedla, 50 kuna Vjekoslav Skledar

Iza ovog restorana stoji Hercig adventska kućica koja je imala svoje mjesto u Bogovićevoj svake godine. Od njih smo naručili preko Wolta na kojem su restorani također mogli posebno istaknuti adventsku ponudu. Hercig nudi 6 germknedli, a mi smo se odlučili za verziju ‘X-mas punch’.

Radi se o germknedli punjenoj pekmezom od šljiva i prelivenoj umakom od vanilije, maline i ruma te posipanom pijanim suhim voćem. Kad je došla već je bila prilično hladna, a tijesto je s gornje strane bilo smežurano. Dojam bi vjerojatno bio bolji da smo je uzeli frišku, s adventske kućice.

Knedla je sama po sebi ogromna, moglo bi je podijeliti dvoje ljudi. Nama je bila preslatka i jako se osjetio rum, ali nekome tko jako voli slatko mogla bi biti okej.


9. Fritule

Gdje: Adventska kućica VIP
Cijena: 30 kuna (plus 5,99 kuna za dostavu i nadoplata 10 kuna za malu narudžbu)
Dostava: Da (Glovo, Wolt)
Koliko smo čekali: 30 minuta
Adresa: Trg Petra Preradovića 5
Što još imaju u ponudi za Advent: Gulaš Ala Marina (90 kuna), Domaća sarma s pire krumpirom (85 kuna), krvavice s prilozima (80 kuna), dimljeni kuhani buncek s prilozima (80 kuna), domaće kobasice s prilozima (80 kuna), pačji batak-zabatak s mlincima (170 kuna), knedle sa šljivama (55 kuna) i zapečene slatke palačinke sa sirom (55 kuna)

Fritule, 30 kuna Vjekoslav Skledar

VIP adventska kućica također je dio adventske ponude na Glovu i jedni su od onih koji svake godine sudjeluju na Adventu. Iza njih stoji Stella bar & restoran Vip, i tu smo morali platiti najviše dodatnih troškova. Same fritule stajale su 30 kuna, uz to su nam naplatili dostavu 5,99 kuna i još 10 kuna koje naplaćuju za narudžbe manje od 35 kuna.

Fritule su stigle mlake, u plastičnoj ambalaži koja se prilično orosila zbog čega su omekšale, a smočio se i šećer koji je bio na njima. Možda i nisu najzgodniji desert za naručiti doma. Fritule su dosta sitne, među manjima koje smo ikad jeli, ali ih zato dobijete više; u porciji ih je tridesetak.

U njima nema cimeta ni bilo kojeg drugog dodatka. Naprosto su klasične fritule, sa šećerom u prahu. Onima koji vole slatko moglo bi faliti malo šećera.


10. Kuhano vino

Gdje: Beštija
Cijena: 20 kuna (plus 6 kuna za dostavu)
Dostava: Da (Wolt)
Koliko smo čekali: 5 minuta
Adresa: Masarykova 11/1
Što još imaju u ponudi za Advent: Čaj s rumom, češnjovka u pecivu, pašurate (slastica slična fritulama)

Kuhano vino, 20 kuna Vjekoslav Skledar

Naposljetku smo kušali i Beštijino kuhano vino. Mi smo ga pokupili kroz prozorčić restorana, ali može ga se i naručiti preko Wolta. Iako su i na drugim dostavnim servisima, na njima u ponudi nema kuhanog vina.

Cijena je 20 kuna, a vino je Matkovićeva Frankovka iz 2012. godine i dobili smo ga vrućeg. U njemu su klinčić, korica naranče i limuna, anis, kardamom i cimet. Dobije se 2 dcl vina, a može ga se uzeti u bočici, kako smo mi napravili ili standardno u čaši.

Ti citrusi su se najjače osjetili, i u mirisu i u okusu. Fora zaokret na klasično adventsko piće u kojem su inače većinom samo klinčić i cimet.

Sažetak: Po skromnom sudu autorice teksta, ali i Telegramovog urednika fotografije, najveću vrijednost za novac nudi buncek burger iz restorana Adventska bajka by City Food. Najfiniji nam je bio buhtla burger iz RougeMarina i izabrali bismo njega da nas u konačnici nije stajao 91 kunu zbog cijene dostave.