Dobro razmislite prije nego odlučite podgrijati ovih 11 namirnica. Čak i najukusniji ostaci hrane mogu predstavljati opasnost

Bacanje hrane nikad nije prihvatljivija opcija

FOTO: Unsplash

Jedina bolja stvar od finog obroka je ponovno uživanje u njemu sljedeći dan. U vrijeme blagdana, kad pripremamo veće količine hrane, nakon obilnog obroka obično završimo s ostacima hrane koje je šteta baciti. U mnogim je kućanstvima je podgrijavanje hrane i inače česta praksa. Ostatke obroka od dana prije ili ostatke od dostave obično čuvamo za sutradan. Pa zašto ne? Bacanje hrane nikad nije prihvatljivija opcija.

Iako ručak ili večera od dana prije može zvučati kao sjajna ideja za današnji ručak, postoje namirnice koje se kvare više od drugih. Stoga ostatke hrane treba pravilno skladištiti i podgrijati kako bi se spriječilo njihovo kvarenje. Nastavite čitati kako bi saznali koje namirnice se ne preporučuje podgrijavati ili jesti dan poslije.

Hrana koju nije dobro podgrijavati

Na sigurnost hrane utječu sadržaj vlage, temperatura skladištenja i vrijeme skladištenja. Dok neki ostaci hrane mogu čak, potencijalno, biti zdraviji kada se jedu drugi put neke namirnice koje se naknadno podgriju mogu izazvati trovanje hranom. Simptomi trovanja hranom su obično povraćanje, proljev i grčevi u želucu. Stoga, način na koji podgrijavate hranu je ključan faktor jer je kvarenje hrane najčešće rezultat nepravilnog podgrijavanja. Nastavite čitati kako bi saznali koje namirnice se ipak ne preporučuje podgrijavati ili jesti dan poslije.

1. Podgrijavanje krumpira

Ako se kuhani krumpir predugo hladi na sobnoj temperaturi, može doći do stvaranja bakterija koje uzrokuju botulizam. Pečeni krumpiri umotani u foliju još prije razviju bakterije na sobnoj temperaturi. Podgrijavanjem se krumpir nikad ne zagrije dovoljno da se bakterije ubiju, čak i kad se krumpiri čine vrućim. Ako krumpire niste spremili u hladnjak odmah nakon posluživanja, nemojte riskirati trovanje hranom sljedeći dan.

Podgrijavanje krumpira
Unsplash

2. Podgrijavanje gljiva

Prema Europskom vijeću za informacije o hrani (European Food Information Council) podgrijavanje gljiva nije preporučljivo. Gljive sadrže bjelančevine koje bakterije mogu oštetiti ako se ne skladište pravilno, npr. ako se ostave na sobnoj temperaturi predugo. Podgrijavanje i konzumiranje takvih gljiva može izazvati bolove u želucu. Ako ipak podgrijavate gljive, tad ih zagrijte na najmanje 70 stupnjeva Celzijusa.

3. Podgrijavanje piletine

Vjerojatno ste čuli da podgrijavanje piletine može biti opasno. Iako nije potpuno točno da će podgrijana piletina dovesti do trovanja, potrebno je znati kako ju pravilno podgrijati. Naime, morate biti sigurni da je svaki pojedini dio piletine dosegao temperaturu od najmanje 80 stupnjeva Celzijusa kako biste bili sigurni da su potencijalno opasne bakterije ubijene. U to se možete uvjeriti s pomoću termometra za kuhanje. Nadalje, pobrinite se da se ostaci piletine cijelo vrijeme drže ispod 5 stupnjeva Celzijusa ako je planirate podgrijavati sutradan. Na kraju, piletina koja stoji dulje od tri dana se svakako treba pravilno odložiti u otpad.

4. Jaja

Iako su svježa jaja uvijek najboljeg okusa, ako vam se dogodi da ostane za poslije, jaja nisu hrana koju želite podgrijavati. Također, jaja nije niti preporučljivo jesti naknadno jer neke metode pripreme zahtijevaju tek blagu toplinu i kratko vrijeme kuhanja, što najčešće ne bude dovoljno da se ubiju sve bakterije koje jaja prirodno sadrže (npr. jaje na oko kada žumanjak ostane mekan, ili kuhano jaje “u meko”). Ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi je pravi recept za razmnožavanje bakterija do štetnih razina.

5. Podgrijavanje kuhane riže

Jedna od namirnica oko koje su ljudi posebno oprezni pri naknadnom podgrijavanju je riža. Naime, većina slučajeva trovanja hranom uzrokovana je bakterijama, ali u slučaju riže stvar je malo kompleksnija. Kako je objavio BBC, riža može biti kontaminirana bakterijom koja se zove Bacillus cereus. Same bakterije toplina ubije, ali one ponekad proizvode spore koje su otporne na toplinu, a mogu prouzrokovati probavne tegobe. No, unatoč široko rasprostranjenim strahovima, rižu je sigurno podgrijati, ako ste ju neposredno nakon kuhanja ohladili i držali u hladnjaku. Prilikom podgrijavanja, provjerite je li svaki dio jela vruć.

Podgrijavanje kuhane riže
Unsplash

6. Majčino mlijeko i hrana za bebe

Iako se majčino mlijeko i hrana za bebe mogu naknadno podgrijati, ne smiju se podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. Naime, mikrovalne pećnice mogu neravnomjerno zagrijati hranu, pa ako trebate podgrijati majčino mlijeko ili hranu za bebe, učinite to u vrućoj vodi na štednjaku.

7. Morski plodovi

Svježi ili kuhani morski plodovi koji su neko vrijeme stajali na sobnoj temperaturi mogu razviti bakterije koje će nepovoljno djelovati na probavni sustav. Riba se vrlo lako može pokvariti. Nikada ne ostavljajte morske plodove mora izvan hladnjaka dulje od dva sata (ili dulje od sat vremena kada su temperature iznad 30° C).

8. Podgrijavanje špinata

Špinat je namirnica bogata nitratima koja se često poslužuje kuhana. Nitrati u špinatu se mogu ponovnim zagrijavanjem pretvoriti u nitrozamine. Neki nitrozamini su kancerogeni i mogu utjecati na smanjenje sposobnost tijela da prenosi kisik. Ove nalaze poduprlo je Europsko vijeće za informacije o hrani. Kako biste izbjegli da se podgrijavanjem nitrati pretvore u potencijalno kancerogene nitrozamine, špinat možete poslužiti hladan ili lagano kuhan na pari, stoga pazite da ga dodatno ne zagrijavate.

podgrijavanje spinata
Unsplash

9. Cikla, celer i repa

Kao što je slučaj sa špinatom, cikla, celer i repa također sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite, a oni dalje u nitrozamine koji su štetni za organizam.

10. Podgrijavanje mrkve

Mrkva podgrijavanjem postaje toksična jer ponovnim kuhanjem dolazi do stvaranja štetnih elemenata.

11. Podgrijavanje pržene hrane

Različita ulja imaju različite tolerancije na toplinu. Ako zagrijete ulje iznad sigurne razine, ono može proizvesti otrovne pare. Hrana s puno ulja ne bi se trebala ponovno zagrijavati, jer visoka temperatura može uzrokovati isparavanje i proizvodnju opasnih toksina, sugerira istraživanje, uključujući studiju objavljenu 2012. u Food Chemistry. Ako ćete podgrijavati prženu hranu, najbolje je to napraviti u pećnici na niskoj temperaturi – ili nikako.