Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Iako znamo da su kartice omiljene u Hrvatskoj, dobro je podsjetiti se kako odabrati najbolju za sebe

MasterCard Payments

Photo by Bryan Derballa
FOTO: Bryan Derballa

Moguće već ove godine za odlazak u trgovinu trebat će vam samo kartica. Kako bi suzbila sivu ekonomiju i pranje novca, Europska komisija prošle je godina najavila ograničavanje plaćanje gotovinom. U Europski parlament poslat će prijedlog, po kojem bi se gotovinom plaćalo do određenih iznosa, a sve iznad toga plaćalo bi se isključivo karticom. Ideju podržava i hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan koja je izjavila kako je kartično plaćanje sve popularnije i lakše ga je pratiti, a građani ga često vole koristiti zato što im je sigurnije jer ne trebaju uza se nositi gotovinu. Da je itekako u pravu svjedoče brojke. Čak 92 posto Hrvata ima barem jednu karticu, a prosječan broj kartica po osobi je 2,7. Kako je pokazalo istraživanje MasterIndex, kartice najčešće koriste građani iznad 40 godina, te češće muškarci. No znamo da ih itekako vole i žene.

Volimo ih već gotovo stotinu godina

Prve su kreditne kartice počeli izdavati hotelski lanci i velike tvrtke u Americi 20-ih godina prošloga stoljeća kako bi kod potrošača razvili lojalnost i očito su itekako pogodili. Pravi procvat kreditne kartice doživljavaju nakon 1950. godine. Bank of America je 1958. godine predstavila prvu bankovnu karticu nazvanu Bank Americard, a proizvod se ubrzo proširio i na Europu, gdje je 1965. godine u Belgiji osnovan Eurocard. Prva kreditna kartica koja je uspjela steći masovnu popularnost je Visa MasterCard, izdana kasnih šezdesetih. Kompjutorskom revolucijom i smanjenjem troškova izdavanja, kultura kupnje i plaćanja kreditnim karticama postala je raširena svugdje u svijetu, a Hrvati su je objeručke dočekali. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj je izdano 8,8 milijuna kreditnih i debitnih kartica, i ta je u brojka u neprestanom porastu.

– Kartice su uobičajeno, čak i preferirano sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima, a raste i kupnja online koja uvelike podrazumijeva bezgotovinsko plaćanje – kazala je direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj Sanja Žigić. Čak 84 posto vlasnika kartica svojom omiljenom „plastikom“ plaća barem jednom tjedno, a njih 28 posto čini to svakodnevno! Istraživanje Masterindex pokazalo je i kako čak 84 posto Hrvata kupuje online i žele sigurne, brze digitalne načine plaćanja poput onog bezgotovinskog.

Najbolje je odabrati karticu prema svojim lifesytle navikama

Revolving, charge, co-branding, debitne, gotovinske i Prepaid osnovne su vrste kartica, a najpopularnija kartica u Hrvatskoj, ali i svijetu, zasigurno je Mastercard. Evo malog vodiča kako odabrati najbolju karticu prema svojim potrebama.

Za svakodnevnu kupnju i putovanja: najbolji je izbor Standardna Mastercard kartica koja je digitalno povezana s cijelim svijetom, baš kao i vi. Omogućava kupnju s odgodom plaćanja na više od 40 milijuna prodajnih mjesta u svijetu i na internetu te podizanje gotovine na više od 2 milijuna bankomata i isplatnih mjesta u zemlji i inozemstvu. Osim toga, ovom karticom možete plaćati jednokratno ili obročno bez kamata i naknada na posebno označenim mjestima u Hrvatskoj. Troškovi učinjeni u jednom obračunskom razdoblju od 30-ak dana plaćaju se jednom mjesečno u cijelosti, i to na datum u mjesecu za koji se dogovorite s vašom bankom.

Attractive girl is giving a credit card to shop assistant and smiling while doing shopping in boutique

Za svakodnevnu kupnju, putovanja, ali i ekskluzivnost: za vas je idelana Zlatna Mastercard kartica ili Platiunim Mastercard karica. Pružaju sve prednosti standardne Mastercard kreditne kartice, ali i dodatne ekskluzivne pogodnosti. Zlatna Mastercard kartica omogućava kupnju s odgodom plaćanja na više prodajnih mjesta u svijetu i na internetu te podizanje gotovine na više bankomata i isplatnih mjesta u zemlji i inozemstvu. Također, ovom karticom možete plaćati jednokratno ili obročno bez kamata i naknada na posebno označenim mjestima u Hrvatskoj te ostvariti gotovinski nenamjenski mikrokredit ili iskoristiti potrošački krediti. Osim toga, ostvarujete ekskluzivne pogodnosti u sklopu Mastercard Premium programa, te niz drugih pogodnosti samo za korisnike Mastercard kartica. Platinum Mastercard kartica, između ostalog, omogućava izvrsnost usluge i pristup izuzetnim pogodnostima.

Za brz i jednostavan pristup životu i novcu: za vas je idealna Maestro kartica omogućava pristup novcu 24 sata na dan. Ovom karticom možete kupovati na rate bez kamata i naknada te podizati gotovinu na bankomatima u zemlji i inozemstvu. Prilikom plaćanja dobivate potvrdu i detaljan ispis svake kupnje pa vam omogućava praćenje troškova, a korištenjem ove kartice umjesto gotovine smanjujete rizik od gubitka ili krađe novca. Osim toga, pomoću ove kartice možete koristiti samoposlužne bankomate za polaganje gotovine na račun, bez čekanja u redu i bez obzira na radno vrijeme poslovnica, a novac je odmah dostupan na računu.

Kada želite limitiranu potrošnju i nemate bankovni račun: za vas su Mastercard prepaid kartice. Prepaid kartice posebne su kartice koje funkcioniraju po principu određivanja limita jednostavnom uplatom iznosa na karticu. Na ovaj se način jednostavno smanjuje rizik zlouporabe – na računu imate sredstava upravo onoliko koliko planirate potrošiti. Dobivanje prepaid kartice je jednostavno, nema kreditne provjere i nije potreban bankovni račun. Prihvaćena je diljem svijeta, gdje god je prihvaćena i debitna Mastercard kartica, a možete je koristiti i za online kupnju. Ove su kartice odličan odabir za roditelje koji svoju djecu, učenike ili studente, žele financijski podržati na moderan način uz učinkovitu kontrolu troškova. Ujedno, prepaid kartice predstavljaju prikladniji i sigurniji način plaćanja od korištenja gotovine – za razliku od gotovine, ako registrirate prepaid karticu te ona bude izgubljena ili ukradena, vaš se novac može nadoknaditi.

Kada se spremate na putovanje: korisnici Mastercard® i Maestro® kartica ostvaruju 500 kuna popusta pri plaćanju aranžmana „Uskrs u Madridu“ svojom karticom na atlas.hr. Ovaj petodnevni aranžman je od od 28. ožujka do 1. travnja, a podrazumijeva put zrakoplovom i četiri noćenja u španjolskoj prijestolnici s najviše sunčanih dana u godini. Cijena paketa po osobi od 3.690 kn + doplata za zrakoplovne pristojbe od 890 kn. Ponuda za ostvarenje 500 kuna popusta vrijedi do popunjenosti kapaciteta. Za detalje posjetite ovu poveznicu.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s partnerom Mastercard.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više