Inspektori su na terenu, provjeravaju tko od ugostitelja krši zabranu rada. Dosad su ih ulovili 14

U Rijeci je zapečaćeno šest objekata, pet ih je uhvaćeno u Zagrebu, dva u Zadru te jedan u Šibeniku

ZADNJA IZMJENA: ožu 23, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog kriznog stožera Davor Božinović još je u subotu upozorio na ponašanje dijela ugostitelja koji su, unatoč ranijoj naredbi o zatvaranju, nastavili raditi kao da se ništa ne događa. „To je nečuveno“, žestio se Božinović na neodgovorne ugostitelje, otkrivši pritom da je inspekcija zatvorila nekoliko kafića nakon što su na snagu stupile nove, restriktivnije mjere za spriječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Prema tim mjerama, ugostiteljski objekti morali su se zatvoriti na 30 dana, osim onih koji imaju dostavu hrane. Ta vrsta usluge se može obavljati i dalje, ali se kupci više ne smiju usluživati na licu mjesta, preko pulta. No, neki kafići, fast foodovi i slični objekti na tu se se odluku jednostavno oglušili. U samo dva i pol dana, inspektori su u četiri grada pronašli – i zapečatili – 14 takvih objekata, doznaje Telegram iz Državnog inspektorata.

Gdje su pečaćeni objekti?

Prema informacijama iz inspektorata, do jutros je, dakle, barem 14 objekata, odnosno njihovih vlasnika zaključilo da bi trebali ignorirati stroge mjere po kojima živi ostatak države. U Rijeci je zbog toga zapečaćeno šest objekata, pet ih je u prekršaju uhvaćeno u Zagrebu, dva u Zadru te jedan u Šibeniku.

Riječ je, dakako, o privremenim podacima jer su inspektori i dalje na terenu, ne samo u ovim, nego i u drugim gradovima i mjestima. Razlozi zbog kojih su inspektori zatvarali lokale bili su raznoliki.

Koji su prekršaji posrijedi

Dijelom je riječ o kafićima koji nisu smjeli biti otvoreni; dijelom se radi o fast food objektima koji su posluživali kupce preko pulta, a to nije dozvoljeno; neki se, pak, pritom nisu pridržavali niti sada izuzetno aktualnih higijenskih zahtjeva, kao što je nošenje maske i zaštitnih rukavica.

Kazne za ignoriranje odluke o zatvaranju radi suzbijanja širenja koronavirusa su, najprije, pečaćenje objekta na 30 dana, odnosno sve dok je na snazi odluka Stožera civilne zaštite. Tu su, zatim, i novčane kazne, pet tisuća kuna za pravnu osobu – dakle, kafić, restoran itd. – i još tri tisuće kuna za odgovornu osobu.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
474 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program