Život

Još se čekaju nalazi obdukcije istarskog ugostitelja za kojeg se sumnja da je umro od korone. Beroš šalje hitnu inspekciju

Obitelj kategorički poriče da je pokojnik odbio hospitalizaciju

17.03.2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite o koronavirusu u Hrvatskoj. ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ne stišavaju se kontroverze oko smrti istarskog ugostitelja Antonija Nine Kernjusa, čovjeka koji bi mogao biti prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije izjavio je da je preminuli bio bez simptoma, da je bio u samoizolaciji, i da je odbio hospitalizaciju.

Obitelj pokojnika i dalje inzistira na tome da Kernjus nije odbio hospitalizaciju, a tvrde i da je dva puta odgađan njegov prijevoz u bolnicu. Obitelj je iznijela kronologiju progresivnog napredovanja bolesti koja je dokrajčila Kernjusa.

Obitelj ozbiljno optužuje liječnike

Tvrde da su obiteljskog liječnika obavijestili čim je ugostitelju skočila temperatura. Liječnik ih je uputio na epidemiologu Umagu, od kojeg su dobili odgovor da se pričeka jedan dan te da Kernjus uzme lijek za smanjivanje tjelesne temperature ako se njegovo stanje pogorša.

Kako je bolesnikovo stanje idućeg dana bilo još gore, ponovo su tražili liječničku pomoć, ali dolazak Hitne koja ga je trebala odvesti da obavi pretrage u Puli odgođena je zbog nedostataka vremena. Istoga dana odgođen je i kućni posjet liječnika koji također nije imao vremena doći i pregledati Kernjusa. Te se noći pacijentovo stanje još pogoršalo, pa ga ni dolazak Hitne pomoći idućeg dana nije uspio spasiti.

Inspekcija ide u Pulu

Zbog nejasnoća vezanih za taj slučaj, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će u Opću bolnicu Pula poslati hitnu inspekciju kako bi se ustanovile sve okolnosti vezane uz slučaj. „Ispitat će se je li sve rađeno po pravilima jer istina mora doći na vidjelo, ona je jedino relevantna“, najavio je Beroš.

Aleksandar Stojanović kaže da je informacije koje je iznio u medijima dobio s terena. „Dana je informacija na osnovi informacija s terena. Cijeli postupak pokušat će se rekonstruirati i iskomunicirati“, kazao je Stojanović, piše Jutarnji list. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je kazao da je obdukcija provedena, ali nalazi se još očekuju.

Zaraženi su bili na masovnom sprovodu

Osim smrti Antonija Nine Kernjusa, zabrinjavaju i vijesti o velikom broju ljudi koji su možda bili izloženi zarazi na sprovodu 7. ožujka. Pokopan je otac poznatog vinara Morena Coronica. Naknadno je otkriveno da su vinar i njegova supruga zaraženi koronavirusom.

Na sprovodu je navodno bio i pokojni Kernjus, te drugi istarski vinari, ugostitelji i prijatelji obitelji, njih oko 500, piše Jutarnji list. Prema posljednjim podacima, u Istri je registrirano 11 slučajeva zaraze. Međutim, pojavile su se sumnje da je situacija teža nego što je prikazuju službene brojke, zbog čega su gradonačelnici istarskih gradova zatražili intervenciju države, navodi Jutarnji list.

Nastavite čitati