Evo što se događa s tijelom ako svaki dan pijete jogurt ili kefir

Nedavno je otkriveno da Lactobacillus, probiotička dobra bakterija iz jogurta i kefira, pomaže tijelu u upravljanju stresom

FOTO: Pexels

Doručak je poznat kao najvažniji obrok dana, a mnogi ljudi imaju naviku tijekom doručka ili po njegovu završetku konzumirati osvježavajuće mliječne napitke poput jogurta i kefira. Oba napitka su na glasu kao vrlo zdravi, a to je potvrđeno i mnogobrojnim istraživanjima.

Osim niza dobrih bakterija, istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji nedavno su došli do novog otkrića i saznali kako Lactobacillus, probiotička dobra bakterija koja se nalazi u jogurtu i kefiru, pomaže tijelu u upravljanju stresom, a to otkriće nudi nove načine za borbu protiv anksioznosti i depresije. Istražili smo koje su ostale prednosti redovite konzumacije jogurta i kefira, koje dobre tvari sadrže ovi mliječni proizvodi i što se sa tijelom događa ako svaki dan osoba pije kefir ili jogurt.

Što je kefir i koje su mu prednosti?

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji potječe iz planinskog područja koje dijeli Aziju i Europu. Ima trpak i kiselkast okus koji je blago pikantan te lagano pjenušanje koje je rezultat ugljičnog dioksida kojega sadrži, što je nusproizvod procesa fermentacije. Ovisno o tome koliko dugo se kefir fermentira, mijenjat će se i intenzitet okusa samog kefira.

Tradicionalan način pravljenja kefira uključuje kefirna zrnca i punomasno kravlje mlijeko, ali može se napraviti i od kozjeg, ovčjeg i kokosovog mlijeka. Mala zrnca kefira sadrže razne bakterije i kvasce, a ovisno o vrsti koja se koristi, zrnca mogu sadržavati čak 30 ili više sojeva korisnih bakterija i kvasaca. Među njima su najrasprostranjeniji laktobacili ili bakterije mliječne kiseline.

Postoje mnogobrojne blagodati kefira i poznato je kako on dobro utječe na ljudski zdravstveni sustav. Istražili smo brojne prednosti ispijanja kefira.

  • Odličan izvor B12 vitamina

Vitamin B12, koji se nalazi u mliječnim i životinjskim proizvodima pomaže u očuvanju zdravlja živaca i crvenih krvnih stanica, što zna biti vrlo pri stresnim događajima. Određeni kefir napitci obogaćeni su vitaminom B12, što predstavlja odličnu opciju za vegetarijance koji mogu biti u deficitu ovog vitamina. Valja naglasiti kako i proces fermentacije pri pripremi kefira često povećava dostupnost hranjivih sastojaka pa se tako konzumacijom kefira unosi više hranjivih tvari u tijelo nego kad pijemo mlijeko.

  • Poboljšava zdravlje crijeva

Kefir ima snažna probiotička svojstva te sadrži mnoštvo probiotičkih bakterija, vlakana i kvaščevih gljivica. Kombinacija ova tri elementa zajedno poboljšava zdravlje crijeva te doprinosi zdravlju probavnog sustava i jačanju samog imuniteta. Kefirovi probiotici također ublažavaju simptome određenih smetnji, kao što je sindrom iritabilnog crijeva i čireva uzrokovanih infekcijom H. pylori.

  • Dobar izvor proteina

Kefir je odličan izvor proteina i aminokiselina koje doprinose regeneraciji i rastu mišićnog tkiva. Jedna šalica kefira sadrži oko 10 grama proteina te je zbog toga odličan izbor za većinu ljudi, a pogotovo za profesionalne i rekreativne sportaše kojima je dovoljan unos proteina u tijelo važan za svakodnevicu.

  • Niska doza laktoze

Kefir sadrži manju dozu laktoze od ostalih mliječnih proizvoda zbog svog specifičnog procesa fermentacije. Upravo zato je kefir lakše probavljiv od mlijeka za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu, ali to ipak može ovisiti o stupnju intolerancije pa je preporučljivo posavjetovati se s liječnikom prije konzumacije kefira.

  • Osnažuje kosti

Ovaj fermentirani mliječni napitak dobar je izvor kalcija, čija konzumacija nam osnažuje kosti te potiče njihov razvoj, a smanjuje i rizik od osteoporoze. Jedna šalica kefira zna sadržavati više od pola preporučenog dnevnog unosa kalcija u tijelo, stoga je kefir odličan odabir za sve one koji su u razvoju, žele očuvati zdravlje svojih kostiju ili usporiti napredovanje osteoporoze. Neka istraživanja na životinjama povezuju kefir s povećanom apsorpcijom kalcija u stanicama kostiju, što dovodi do poboljšane gustoće kostiju i sprječavanje prijeloma.

Kefir je fermentirano mliječno piće
Pexels

Koje su prednosti jogurta?

Jogurt je mliječni proizvod koji je svima dobro poznat, a radi se o napitku koji se priprema fermentacijom mlijeka u koje se dodaju bakterije poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Danas postoji mnogo vrsta jogurta na tržištu, a svi oni sadrže korisne sastojke koji dobro utječu na ljudsko zdravlje, kao što su probiotici ili dobre bakterije, proteini, minerali poput joda, cinka, kalija i magnezija te vitamini kao što su B5 i B12. Ovo su sami neki od razloga zbog koji bi jogurt trebali konzumirati svakodnevno:

  • Pomaže radu probavnog sustava

Budući da je fermentirani proizvod, jogurt sadrži dobre bakterije koje su korisne za obnovu crijevne mikroflore. Ove dobre bakterije ublažavaju proljev i bolove u trbuhu, smanjuju rizik od raka debelog crijeva te potiču dobar rad probavnog sustava.

  • Oporavak mišića

Konzumacijom jogurta mišići nam se opskrbljuju aminokiselinama koje osnažuju mišićno tkivo. Ovo je posebno korisno sportašima i svima koji se bave nekim oblikom težeg fizičkog rada.

  • Snižava tlak

Jogurt sadrži dosta kalija te tako pomaže u snižavanju krvnog tlaka ako ga se redovito konzumira. Ovaj mliječni napitak tako je odličan izbor za osobe koje boluju od hipertenzije i tlak bi se s vremenom trebao početi polagano snižavati.

  • Sprječavanje alergije

Jedan od preduvjeta za razvoj alergije je nedostatak zdravih bakterija u crijevima, a budući da jogurt sadrži dobre bakterije, jača imunosne stanice koje se nalaze u crijevima i tako povećava otpornost na alergije i sprječava njihovu pojavu.

Koja je razlika između probiotika i prebiotika

Najveća zdravstvena prednost koju nude ispijanje kefira i jogurta su probiotici. Probiotici su živi mikroorganizmi koje u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje čovjeka. Oni pomažu u uspostavljanju zdrave ravnoteže u našim crijevima, budući da crijevna mikroflora može postati poremećena zbog raznih faktora. Probiotici mogu pomoći ljudskom organizmu na niz različitih načina, uključujući:

  • sprječavanje ili pomoć u liječenje infekcija mokraćnog sustava
  • liječenje probavnih smetnji, posebice nakon korištenja antibiotika
  • sprječavanje ili pomoć u liječenju vaginalnih infekcija
  • liječenje sindroma iritabilnog crijeva ili ublažavanje njegovih simptoma
  • poboljšanje omjera zdravih bakterija u gastrointestinalnom traktu
  • sprječavanje gastrointestinalnih infekcija i pospješivanje oporavka nakon istih

Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u našim crijevima. Probiotici se mogu razmnožavati samo u odgovarajućem ambijentu i uz odgovarajuće izvore hrane, a tu su važni prebiotici.

Prebiotici su većinom oligosaharidi, neprobavljiva vlakna poput inulina, koji u našem organizmu postaju hrana za dobre bakterije te potiču njihovu aktivnost i razmnožavanje, no imaju i brojne druge pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, poput snižavanja kolesterola.

Prebiotici također poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog trakta i omogućuju njihovo smještanje u debelom crijevu. Uz to još i pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme koje je potrebno da hrana prođe kroz probavni trakt i povećavaju bioraspoloživost minerala, posebice magnezija i kalcija.

Jogurt se može obogatiti voćem
Pixabay

Razlike između kefira i jogurta

Jogurt i kefir su jako slični, budući da su i jedan i drugi mliječni napitci dobiveni procesom fermentacije. Također imaju i sličnu kremastu teksturu te sličan, ali ne i isti okus koji je trpak i kiselkast. I jogurt i kefir su odlični izvori kalcija, kalija, probiotika i bjelančevina, ali postoji i nekoliko bitnih razlika.

Kefir obično sadrži više mliječnih masti od jogurta, no također sadrži i veću razinu proteina i različitih vrsta probiotika, tj. dobrih bakterija pa je samim time bolji za probavni trakt od jogurta. Aktivni kvasac koji se nalazi u kefiru ima veće prehrambene koristi od onoga u jogurtu, a jogurt može i sadržavati neželjene, dodane šećere koje trebamo izbjegavati.

Tekstura kefira nešto je rjeđa od jogurta, a razlike ima i u pripremi budući da kefir fermentira na sobnoj temperaturi, a mnoge vrste jogurta pripremaju se pod određenom toplinom. No, pretjerana konzumacija kefira može dovesti do neželjenih nuspojava kao što su grčevi u trbuhu ili zatvor pa je potrebno posavjetovati se s liječnikom prije konzumacije ovog zdravog napitka.