Koliko je stvarno loše jesti neoprano voće? Pa, stručnjaci kažu da nije baš najpametnija stvar na svijetu

Postoji nekoliko potencijalnih problema kad preskočite pranje

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2016
Foto: Angie Muldowney/Flickr

Kasnite i u žurbi napuštate kuću, a da niste doručkovali. Usput uzimate jabuku koja će ublažiti glad. No, zaboravili ste jednu stvar, niste je oprali. A dobro, brzo ćete je obrisati o odjeću prije nego zagrizete i sve će biti u redu.

Izgleda tako sjajna i čista, koliko onda prljavštine može biti na njoj? Ali ipak negdje u pozadini mozga ste svjesni da baš nije tako jer je na njoj barem cijeli niz ostataka pesticida kojima se tretira voće i koje vas truje.

Najgora stvar koja se teoretski može dogoditi je da možete pokupiti kakav patogeni mikroorganizam i umrijeti, kaže Sandria Godwin sa Tennessee State University. Netko kompromitiranog imunološkog sustava može dobiti bolest koja se prenosi hranom samo jedenjem jedne jabuke dok drugi ljudi mogu pojesti stotine, a da im ne bude ništa.

Devet milijuna ljudi se razboli zbog kontaminirane hrane

Jabuke od stabla do naše kuće dugo putuju, a tim putem mogu doći u kontakt sa puno patogenih i potencijalno opasnih mikroorganizama. Više od 9 milijuna ljudi svake godine se razboli zbog konzumiranja kontaminirane hrane, od toga je 46 posto trovanja od voća i povrća. Patogeni na koje treba paziti su ešerihija coli, salmonela, listerija i norovirus koji mogu izazvati bolesti od proljeva, povišenja temperature do zatajenja bubrega i infekcija urinarnog trakta.

Nije to jedini problem. Jabuke koje padnu na zemlju tijekom branja mogu doći u kontakt sa fekalijama životinja. Osim toga, jabuke su druge na listi proizvoda na kojima ostaju tragovi pesticida.

Ako patogeni, pesticidi i fekalije nisu dovoljno, evo još nešto.

Ladica za povrće najprljaviji dio frižidera

Studije sa Tennessee State University utvrdile su da je ladica za povrće najprljaviji dio frižidera u kojem je nebrojeni broj bakterija. Nisu ni organske jabuke imune, njihova manje ispolirana i neravna površina je još veći problem jer na njoj ima više jamica i rupica za insekte pa bakterije sa površine ulaze unutra.

Dobra je vijest da ipak nije poznato da se netko razbolio zbog bakterija na jabuci. Jabuke nisu zeleno lisnato povrće koje izaziva najviše bolesti uzrokovanih hranom. I studije pokazuju da brisanje papirnatim ručnikom i čistom odjećom, može maknuti veliki dio bakterija.

Pranje je najbolji i najsigurniji način uklanjanja bakterija i pesticida. Ispravno pranje jabuke znači trljanje dlanovima obje ruke pod tekućom vodom. Ako niste propisno oprali vosak, u njemu se može zadržati neka kontaminirajuća klica pa je traljavo pranje neće isprati.

Eva Benedik
Telegram autor
1999 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program