Misterij sićušnih staklenki. Zašto kapari dolaze u teglama iz koje ih možete vaditi praktički samo pincetom?

Nijedna standardna žlica ne može stati unutar uskog otvora tipične staklenke za kapare

Postoje neke dizajnerske odluke za koje se čini da postoje bez dobrog razloga, kao kad kupite škare, ali ne možete do njih jer su zarobljene u tvrdom plastičnom parkiranju za čije su otvaranje potrebne – škare. U tu bi skupinu mogle pripadati i uske bočice u kojima dolaze kapari. Nijedna standardna žlica ne može stati unutar uskog otvora tipične staklenke za kapare, a čak i ako imate krajnje maleni pribor, njime možete izvaditi tek par komada kapara.

Konačno objašnjenje za usku staklenu teglu u kojoj dolaze kapari teško je pronaći, piše CNN, kojemu glavni dobavljači kapara Cento i Goya nisu odgovorili na molbu za objašnjenjem ovog misterija.

Hrpa teorija o staklenkama

Rasprave na Redditu na tu temu uglavnom podržavaju teoriju da visoke, uske staklene posude održavaju kapare svježima osiguravajući da ostanu uronjeni u slanu vodu, a to mišljenje podržava i Russell Zwanka, direktor programa marketinga hrane na Sveučilištu Western Michigan. No ni on sam nema jasno objašnjenje za ovaj ”misterij”. “Razumijem frustraciju zbog toga što žlica ne stane u staklenku kapara i nemam odgovor zašto je tako. Ne znam zašto se ne može par centimetara povećati otvor teglice”, rekao je Zwanka.

Postoji još jedna teorija koja je više usmjerena na profit, prema Jeffu Mezzetti, predsjedniku privatne kalifornijske marke hrane Mezzetta koja prodaje svoje kapare u različitim veličinama staklenki, sve s dovoljno mjesta za običnu čajnu žličicu. “Uske staklenke jednostavno izgledaju ljepše. To je prvenstveno zato što neki trgovci smatraju da će izgledati elegantnije na polici”, njegovo je mišljenje.

Neće vam smetati u hladnjaku

Budući da su kapari skupi, i nisu baš glavni dio hladnjaka, ali unatoč tome njihova prodaja raste, pretpostavlja Mezzetti, prehrambene se tvrtke odlučuju za manje staklenke kako bi smanjile trošak po jedinici za potrošače. Ako koristite samo nekoliko kapara godišnje, malena staklenka koja može nenametljivo “živjeti” u hladnjaku ima smisla za većinu ljudi.

Kapari su inače nezreli pupoljci grma bodljikavog kapara, veličine zrna graška. Pustite ih da sazriju i dobit ćete bobice kapara, koje su velike poput maslina. Ravno s grma, kapari su užasno gorki, no nekome je jednom palo na pamet uzeti te praktički nejestive pupoljke, osušiti ih morskoj soli i zatim ih rehidrirati. Nakon što su sušeni i ukiseljeni, kapari postaju savršene male slane bombice za ubacivanje u salatu ili druga jela.

A jednom kada staklenka kapara stigne do kuhinje, postoji niz trikova za njihovo vađenje iz tegle. Među savjetima i trikovima za vađenje kapara iz nezgodnih staklenki ističe se korištenje desertnih žličica ili vilica i kuhinjskih pinceta.