Pronašli smo 7 ljekovitih začina koje često koristimo u kuhinji, a uz to su iznimno dobri za zdravlje

Njihova raznolika ljekovita svojstva mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, podržati imunološki sustav te poboljšati opće stanje tijela

FOTO: Unsplash

Začini nisu samo šareni dodaci jelu koji poboljšavaju okus; mnogi od njih posjeduju izvanredna ljekovita svojstva koja su poznata još od davnina. Danas postoje i brojni dokazi da začini i začinsko bilje posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva te snižavaju glukozu i kolesterol, a mogu i dobro utjecati na raspoloženje. Osim toga, ljekoviti začini i začinsko bilje su odličan način za dodavanje mnoštva aroma, bogatih okusa i hranjivih tvari jelima bez dodavanja dodatnih kalorija u same obroke.

Koje vrste začina postoje?

Začini se mogu podijeliti u različite skupine prema različitim kriterijima – mirisima, okusima, uporabi.. Evo nekoliko najčešćih skupina:

  • Biljni začini: Peršin, bosiljak, korijander, origano, majčina dušica, estragon, metvica.
  • Drvenasti začini: Cimet, klinčići, muškatni oraščić.
  • Korjenasti začini: Đumbir, kurkuma, celer, peršinov korijen.
  • Sjemenke i plodovi:Kumin, korijander, kim, sjemenke sezama, lan, papar.
  • Ljute papričice: Crvena paprika, čili, paprika.
  • Aromatično bilje: Ružmarin, timijan, majčina dušica, origano.
  • Začini sa citrusnim aromama: Limunska trava, korica naranče, korica limuna.
  • Egzotični začini: Kardamom, začini iz indijske kuhinje, kao što su asafoetida i garam masala.
  • Umami začini: Soja sos, riblji umak, alge.
  • Mješavine začina: Curry, začinske mješavine, kao što su začini začinskog bilja.

Ove su skupine samo općenite kategorije, a mnogi začini imaju raznolike karakteristike te se često koriste u kombinaciji kako bi se postigao složeniji okus.

Ljekoviti začini i zdravlje

Začinsko bilje igra značajnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja. Njihova raznolika ljekovita svojstva mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, podržati imunološki sustav te poboljšati opće stanje tijela. Znanstvena istraživanja su tako potvrdila da začini mogu imati:

  • Protuupalno djelovanje: Mnogi ljekoviti začini, poput kurkume, cimeta i đumbira, poznati su po svojim protuupalnim svojstvima. Redovita konzumacija može pomoći u smanjenju kroničnih upala u tijelu.
  • Antioksidativna zaštita: Antioksidansi prisutni u začinima pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, što je ključno za prevenciju raznih bolesti, uključujući karcinom i bolesti srca.
  • Poboljšana probava: Začini poput kima, korijandera i bosiljka potiču probavu i smanjuju nelagodu povezanu s probavnim problemima. Ovi začini mogu pomoći u održavanju ravnoteže bakterija u crijevima.

Đumbir

Đumbir se stoljećima koristi za liječenje probavnih tegoba, posebice u azijskoj i indijskoj medicini. Pokazalo se da ovaj začin ima i različite komponente koje sadrže antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu igrati ulogu u suzbijanju ili prevenciji bolesti. Neke studije o svojstvima đumbira otkrile su da smanjuje bol i otekline kod ljudi koji pate od artritisa. Đumbir također može djelovati u suzbijanju i ublažavanju simptoma migrene blokiranjem upalnih tvari koje se zovu prostaglandini. Svakodnevna konzumacija đumbira može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, a pokazalo se da je đumbir dobar i za trbuh jer dobro djeluje na probavni trakt, neutralizira kiseline te smanjuje grčeve u crijevima.

Đumbir je najbolje koristiti u svježem obliku zbog toga što tako ima najjače djelovanje i najintenzivniji okus.Budući da je vrlo intenzivan, preporučuje se krenuti s dodavanjem četvrtine žličice đumbira u jela kao početna točka.

Đumbir ima protuupalna svojstva
Unsplash

Kurkuma

Kurkuma je vizualno prepoznatljiv ljekoviti začin koji se odlikuje svojom intenzivno žuto-narančastom bojom i daje curryju karakterističnu žutu nijansu. U indijskoj medicini od davnina se koristi za poticanje apetita i kao pomoć pri probavi, a u posljednje vrijeme privlači mnogo pozornosti kao potencijalno moćan borac protiv raka, posebice debelog crijeva.

Kemikalija koja je odgovorna za zlatnu boju ovog začina, kurkumin, mogla bi biti potencijalno sredstvo u borbi protiv raka, a uz to suzbija upale i popravlja oštećen DNK. Studije su povezale kurkumu sa smanjenjem upale u nizu stanja, uključujući psorijazu i reumatoidni artritis. Apsorpcija kurkumina u tijelo se poboljšava kada se kombinira s crnim paprom i nekim izvorom masnoće, pa je kurkuma u curryju i jelima uvijek bolja opcija nego kad se samo posipa po jelu.

Korijander

Korijander je ljekoviti začin koji se tradicionalno koristi u meksičkoj, tajlandskoj, vijetnamskoj i indijskoj kuhinji, a zadnjih godina ovaj zeleni začin sve je češći gost i na policama domaćih supermarketa. Biljka korijandera korisna je za osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva jer ublažava crijevne grčeve koji mogu dovesti do proljeva.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Food Research International sugerira da ljekovita svojstva koje posjeduje korijander ima potencijal ublažiti bol, smanjiti bol migrene i poboljšati zdravlje srca. Korijander se jednostavno može dodati u bilo koje jelo, poput guacamole i jaja, a preporučuje se i napraviti jaki čaj od usitnjenih sjemenki korijandera koje se procijedi prije konzumacije i pije kao pomoć probavi.

Korijander je ljekovit začin
Unsplash

Češnjak

Ljekovita svojstva češnjaka najčešće se pripisuju svježem, sirovom češnjaku dok kuhanjem može doći do gubitka nekih od osjetljivih spojeva. Poznat po karakterističnom jakom mirisu i okusu koji se pojačava prilikom sjeckanja ili gnječenja, miris sirovog češnjaka dolazi o nusproizvoda alicina. Ovaj sumporni spoj odgovoran je za mnoga od ljekovitih svojstava češnjaka. Kada se češnjak nasjecka, izlučuje se enzim alliinase koji pretvara alliin, stabilni spoj u svježem češnjaku, u alicin. Alicin je odgovoran za karakterističan miris i okus češnjaka, a također ima antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Istraživanja su pokazala kako češnjak, upravo zbog alicina, ima snažno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje. Istovremeno, istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija češnjaka može doprinijeti snižavanju krvnog tlaka kao i pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Dodatno, antioksidansi u češnjaku pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, čime smanjuju oksidativni stres. Ovo može doprinijeti prevenciji različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka.

Cimet

Osim što dodaje toplinu i slatkoću jelima, istraživanja su pokazala da cimet može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi. Cimet je aromatična začinska biljka koja se dobiva od kore drva cimeta, a poznate su dvije varijante – Cejlonski cimet koji se smatra pravim cimetom koji potječe sa Šri Lanke i Cassia cimet koji potječe iz Kine i Vijetnama. Cejlonski cimet je karakteristična po nježnijem okusu i svjetlijoj boji, a smatra se kvalitetnijim od običnog.

Istraživanje antibakterijskih svojstava cimeta provedeno je 1999. godine na Izraelskom fakultetu prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi. Rezultati su potvrdili da cimet posjeduje antibakterijsks svojstva koja djeluju protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli. Budući da se dobiva iz kore drveća, sadrži mnoge hranjive i zdrave tvari koja uključuju dijetalna vlakna, minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija, i vitamine A, C i B skupine.

Cejlonski cimet je ljekovit začin
Unsplash

Origano

U mediteranskoj kuhinji, origano se koristi u raznim jelima poput pizza, umaka, juha i salata. Zanimljivo je da postoji preko 50 vrsta origana, a onaj najcjenjeniji je divlji origano kojeg nije moguće kultivirati i uzagati. Ljekovita svojstva origana najčešće se pripisuju ekstraktima i eteričnim uljima, dok se svježi ili sušeni origano koji se koristi u kulinarstvu može koristiti za poboljšanje okusa i aroma jela.

Kao ljekovita biljka, origano se u narodnoj medicini koristio dugo kroz povijest. Kasnije studije su pokazale kako upravo origano ima širok spektar antibakterijskih, antivirusnih i fungicidnih djelovanja. Tako se origano koristio kao prirodni antibiotik, širenje bronhija i iskašljavanje, kronične upale sinusa, grlobolje , nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe, dugotrajnih tegoba s nosom te kod upale mokraćnog mjehura.

Bosiljak

Bosiljak je jedan od najpopularnijih začinskih biljaka na svijetu, a budući da postoji više od 30 vrsta ove ljekovite začinske biljke, osim u talijanskoj kuhinji, koristi se i u Africi i Aziji. Iako je obični bosiljak najprepoznatljiviji, najljekovitijom vrstom bosiljka smatra se tulsi ili sveti bosiljak jer ima snažna protuupalna i antibakterijska svojstva.

Bosiljak sadrži eterična ulja koja su bogata aktivnim tvarima i daju mu poseban miris i okus. Pun je vitamina A, magnezija i željeza te važnih nutrijenata i antioksidansa. Odličan je kao pomoć kod dijabetesa budući da uravnotežuje razinu šećera u krvi, a osim toga još i podiže imunitet, štiti od infekcija, raka i tumora, poboljšava probavu i zdravlje jetre, snižava temperaturu i bolove te štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava.