Njemački znanstvenici žele obogatiti čokoladu i kavu cinkom, kažu da to usporava starenje

Nadomjestak cinka aktivira komponentu koja usporava starenje

ZADNJA IZMJENA: stu 4, 2018

Konzumacija čokolade i ispijanje kave ili čaja, uz nadomjestak cinka, mogli bi nam pomoći da živimo dulje. Nadomjestak cinka aktivira komponentu koja usporava starenje, utvrdila je njemačka studija. Ova kombinacija uklanja stres koji organizam gomila tijekom godina, a koji je povezan sa svime od karcinoma do Alzheimera.

Cink je relativno siguran nadomjestak čak i u visokim dozama i zato se može redovito uzimati kao pomoć usporavanju starenja, tvrde njemački znanstvenici. Visoke doze cinka mogu izazvati samo povraćanje i promjenu okusa.

Borba protiv oštećenja stanica

Čokolada, vino, čaj ili kava sadrže antioksidanse polifenole koji pomažu borbi protiv oštećenja stanica. Znanstvenici sa sveučilišta Erlangen-Nuremberg utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti protiv plina koji nastaje kao otpadni produkt stanica, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Chemistry.

Nastali plin može oštetiti DNK, to je oksidativni stres za koji se smatra da ima ključnu ulogu u procesu starenja. Povezan je i s upalama koje izazivaju karcinom i degenerativne bolesti kao Alzheimer. Polifenoli ne mogu sami razgraditi plin ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”. Taj kompleks oponaša prirodni superoksid dismutazu, enzim koji uništava plin da bi zaštitio tijelo od njegovih štetnih učinaka.

Cink je puno manje toksičan

Po prvi puta je jedno istraživanje kopiralo učinke ovog enzima bez pribjegavanja metalima kao bakar i željezo. Jer prekomjerna izloženost ovim metalima može izazvati unutrašnji stres. Cink je puno manje toksičan. Previše željeza povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca dok bakar izaziva groznicu, anemiju i niski tlak.

Vodeća autorica studije, dr. Ivana Ivanović-Burmazović, kaže da je moguće, u budućnosti, vino, kavu, čaj i čokoladu obogatiti dodatkom cinka. Jedino što alkohol razara pozitivne učinke kombinacije pa to vrijedi samo za bezalkoholna vina. Studija stiže nakon istraživanja početkom godine kako čokoladno mlijeko bolje oporavlja nakon vježbanja nego energetski napici.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program