Nove studije ozbiljno dovode u pitanje teoriju da su omega 3 masne kiseline dobre za održavanje mozga u formi

Milijuni ljudi ih uzimaju da bi zadržali razum oštrim i britkim kako stare

FOTO: Flickr

Milijuni ljudi uzimaju omega 3 masne kiseline, nadomjestke prehrani, da bi zadržali razum oštrim i britkim kako stare. Rade se različite studije koje, međutim, ne nalaze dokaze da omega 3 pomaže usporavanju toga procesa.

Prijašnje studije povezivale su redovitu konzumaciju ribe sa smanjenim rizikom demencije i većim volumenom mozga, boljim zdravljem srca, jačim kostima i smanjenim rizikom problema sa očima. Zaključeno je da omega 3 masne kiseline stoje iza dobrog prehrambenog učinka riba.

Velika im je koncentracija u mozgu i važne su za rast i oporavak živaca. Ali zadnje studije sa Harvarda i Nacionalnog instituta za zdravlje iz Marylanda sugeriraju da nije samo riblje ulje zaslužno i dovoljno za održavanje mozga u formi.

Istraživanje trajalo pet godina

Znanstvenici su ispitvali može li omega 3 smanjiti demenciju
Znanstvenici su ispitvali može li omega 3 smanjiti demenciju Flickr

Unatoč dugogodišnjem općem vjerovanju, dr. Emily Chew sa Nacionalnog Instituta Marylanda, rekla je da se ne vide nikave prednosti uzimanja omega 3 masnih kiselina što se tiče zaustavljanja opadanja kongnitivnih funkcija.

Riblje ulje je testirano na pacijentima u dobi oko 73 godine i uočeno je isto smanjenje funkcija mozga bez obzira na to jesu li su pacijenti uzimali nadomjestke ili ne, u periodu od 5 godina. Znanstvenici priznaju da pet godina promatranja možda nije dovoljno pa bi možda dulje uzimanje donijelo neke koristi.

Još je potrebno nastaviti istraživanja da se vidi trebaju li se nadomjesci uzimati ranije kod razvoja bolesti kao Alzheimer. Možda je početak vremena uzimanja ključan ili određeni dijetetski plan. Današnje studije, nažalost, još ne nalaze vezu i korist uzimanja omega 3 masnih kiselina za poboljšanje pamćenja usporavanje demencije.