Život

Svi dijele matematički zadatak koji su u 1980-ima dvadesetogodišnjaci rješavali bez problema, ali današnji baš i ne znaju

Ljudi mahnito na internetu pokušavaju doći do rezultata

FOTO: Telegram

Na internetu se nedavno pojavio jedan stari matematički zadatak, koji je postao poprilično viralan u Japanu, a sada i ostatku svijeta, a kojeg je nedavno u jednom istraživanju uspjelo riješiti samo 60 posto japanskih 20-godišnjaka. Isti zadatak je 1980-ih uspjelo riješiti njih 90 posto, što je pomalo zabrinjavajući podatak, prenosi PopSugar.

Na YouTube kanalu MindYourDecision, koji se bavi popularnim matematičkim problemima i zadacima, Presh Talwalkar odlučio je detaljno pokazati na koji način se može doći do točnog odgovora.

Kalkulator neće biti od pomoći

Kako se objašnjava u videu, u velikoj većini slučajeva kalkulator vam neće biti od pomoći jer kada čitav zadatak unesete u kalkulator dobit ćete odgovor 9, koji zapravo nije točan.

Kako bi se dobio točan odgovor potrebno je poznavati redoslijed računskih operacija prema kojem je potrebno pratiti nekoliko koraka koji uključuju zagrade, eksponentne, množenje, dijeljenje, zbrajanje i oduzimanje.

Krivo interpretiranje razlomka

Prvo je potrebno 3 podijeliti sa 1/3, što je isto kao da množite 3 sa brojem 3. Tijekom riješavanja dobit ćete 9-9+1, a tako ćete doći do točnog odgovora koji iznosi 1.

Kako objašnjava Talwalker, mnogi dolaze do rješenja 3, 7, ili 9 jer ne koriste redoslijed računskih operacija ili razlomak 1/3 interpretiraju na krivi način.

Nastavite čitati