Ovo bi mogla biti hrana zbog koje neki ljudi dožive stotu

U kutevima svijeta gdje je najviše stogodišnjaka razne vrste graha glavna su namirnica

01.05.2023., Zagreb - U zagrebackom parku Maksimir odrzana je centralna proslava medjunarodnog praznika rada. Gradjanima je ove godine podijeljeno 30.000 porcija graha i 20.000 porcija strukli.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Autor i poduzetnik Dan Buettner desetljeća je proveo izvještavajući o “plavim zonama”, jedinstvenim zajednicama u kojima ljudi žive duge, zdrave živote i preko 100 godina. Stanovnici ovih područja dijele zajedničko okruženje i stil života, uključujući biljnu prehranu, a znanstvenici vjeruju da sve to doprinosi njihovoj dugovječnosti.

Plave zone otkrivene su na grčkom otoku Ikariji, Okinawi u Japanu, Nicoyi u Kostariki, Loma Linda u Kaliforniji i na talijanskom otoku Sardiniji, kaže CNN. “Na Sardiniji, gdje je proučavana jedna od prvih skupina stogodišnjaka, garbanzo i fava, odnosno slanutak i vrsta graha, bile su glavni prehrambeni izbor, rekao je Buettner.

Mahunarke pune hranjivih tvari

“Garbanzo ili slanutak glavni je sastojak minestrone juhe koje se jede više nego jednom na dan”, kazao je. Buettner kaže da postoji devetero braće i sestara čije je zajednička dob bila 851 godinu. Svaki dan u životu jeli su minestrone juhu s kruhom od kiselog tijesta, uz malu čašu vina.

Sve mahunarke pune su, inače, hranjivih tvari, bakra, željeza, magnezija, kalija, folne kiseline, cinka te esencijalne aminokiseline lizin, uz puno proteina i vlakana. Vlakna nam daju zdrave crijevne mikrobe, smanjuju upale i omogućavaju bolju imunološku funkciju. Svaka vrsta graha ima različiti nutritivni profil tako da je najbolje jesti različite vrste. Aduki ili crveni mung grah ima više vlakana od drugih sorti, dok je fava grah prepun antioksidansa luteina. Crni i tamnocrveni grah pun je kalija, a slanutak magnezija.

Grah je prepun biljnih proteina koji su zdraviji jer imaju više hranjivih tvari, a manje kalorija od životinjskih proteina. Ako uparite, pak, grah s cjelovitim žitaricama dobiti ćete sve aminokiseline koje čine nutritivno cjeloviti protein, sličan onome u mesu.

U Kostariki jedu gallo pinto

“U Nicoyi u Kostariki, ljudi započinju dan s gallo pinto, nacionalnim jelom zemlje” priča Buettner. To je kombinacija graha koji se kuha do umaka, začinjenog lukom i paprikom i aromatičnim travama kao bosiljak i majčina dušica, češnjak. U to se onda umiješa bijela riža od dana prije. Riža preko noći prolazi metamorfozu, škrob u riži postaje otporan, tijelo ga sporije apsorbira pa šećer u krvi ne raste tako visoko.

Ljubičasti krumpir smatra se glavnom namirnicom dugovječnosti za ljude koji žive u Okinawi, u Japanu. A druga najvažnija namirnica u njihovoj prehrani je soja. Stanovnici Okinawe jedu tofu, često uz svaki obrok. Doručak je obično miso juha s izlomljenim komadićima tofua koji takav bolje upija okuse.

Mnogo je dobrobiti graha

I studije ukazuju na dobrobiti graha, potvrđujući ono što ljudi u plavim zonama odavno znaju. Topiva vlakna u grahu mogu sniziti kolesterol i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa II stabilizirajući šećer u krvi.

Studija iz 2001. godine pokazala je da konzumacija graha četiri puta tjedno smanjuje srčane bolesti za 22 posto. Studija iz 2004. godine pokazala je da su ljudi živjeli još osam godina za svaki unos od 20 grama mahunarki.

Studije pokazuju da grah pomaže i kod mršavljenja, nije preskup i može se uzgajati kod kuće. Da bi izbjegli neugodne plinove koje nam stvara u crijevima, treba početi s manjom količinom od nekoliko žlica dnevno i tijekom dva tjedna doći do šalice. Grahom hranite dobre bakterije u crijevima i popravljate mikrobiom crijeva.