Ovo bi moglo objasniti zašto vaša prijateljica gubi kilograme od iste hrane od koje se vi debljate

Ljudi imaju različite vrijednosti šećera u krvi kao odgovor organizma na istu hranu

FOTO: Jan Lakota/Flickr

Sigurno ste ste se puno puta čudili zašto neke žene mogu jesti kruh i druge ugljikohidrate i svejedno ne dobijati na težini. Ili zašto je vaša prijateljica na istoj čarobnoj dijeti koje ste se obje pridržavale izgubila pet kila a vi niti jednu?

Pokazalo se da ljudi imaju posve različite vrijednosti šećera u krvi kao odgovor organizma na istu hranu, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Cell. To znači da uobičajena praksa “najbolje dijete” može za svakoga biti različita.

Desetljećima stručnjaci koriste glikemijski indeks da bi odredili koliko će određena hrana povisiti šećer u krvi. Uvijek se smatralo da što je viši glikemijski indeks hrane to više raste šećer nakon što smo je jeli, čineći da tijelo oslobađa inzulin, poznat kao hormon skladištenja masnoća. Visoki šećer povezan je sa pretilošću i debljinom u svim prijašnjim istraživanjima.

Različiti ljudi imali dramatično različite razine šećera

Znanstvenici sa Weizmann Institute of Science u Izraelu željeli su testirati teoriju da svačiji organizam ima približno jednake vrijednosti šećera u krvi poslje konzumiranja određene hrane pa su pratili šećer 800 volontera tijekom tjedan dana. Utvrđeno je da standard glikemijskog indeksa uopće nije bio tako standardan.

Različiti ljudi imali su dramatično različite visine šećera pa i kod one hrane koja se smatra zdravom. Čak i kod rajčica koje su vrlo nisko na skali glikemijskog indeksa.

11344571003_9d878ed771_o
Kod jedne pretile osobe rajčice su uzrokovale da šećer naraste u neslućene visine rpavich/flickr

Kod jedne pretile osobe, rajčice su uzrokovale da šećer naraste u neslućene visine. Zdrava namirnica kao rajčica koja ima vrlo malo šećera uzrokavala je kod te osobe dobijanje na težini.

Crijevne bakterije

Kako je to moguće? Znanstvenici pretpostavljaju da iza toga individualnog odgovora tijela stoje crijevne bakterije tim više što raste broj dokaza da one uzrokuju dijabetes i pretilost.

Što to za nas znači? Za početak ovo bi moglo objasniti zašto ista dijeta ne funkcionira kod svih. Pa ako sumnjate da se od neke hrane debljate, moguće je da je to tako.

Ova vrsta istraživanja personalizirane prehrane još je u začetku. U međuvremenu vjerujte svojim crijevima i pokušajte sami zaključiti zbog koje se hrane debljate, a koja vam pomaže da izgubite kile.