Ozbiljan debakl aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronom: instaliralo ju je oko 35 tisuća građana

Aplikacija Stop COVID-19 predstavljena je prošli tjedan. Inače, u Hrvatskoj je više od 4,4 milijuna korisnika mobitela

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020

Tjedan dana nakon što je objavljena, aplikaciju Stop COVID-19 na mobitele je instaliralo svega 35.676 osoba, piše portal Zimo. Službena aplikacija onome tko je instalira omogućava da dobije obavijest ako je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, naravno, pod uvjetom da i ta osoba na mobitelu ima instaliran Stop COVID-19. Aplikaciju su prošloga tjedna zajedno predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić.

Ministar je tom prilikom kazao da će uvođenje aplikacije doprinijeti poboljšanju epidemiološke slike, posebno istaknuvši da se njezin uspjeh temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana. No, iako je u Hrvatskoj 2019. godine bilo više od 4,4 milijuna korisnika mobitela, aplikaciju je u tjedan dana instaliralo manje od jedan posto od tog broja građana.

Inače, predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je za N1 da bi “60 posto populacije trebalo skinuti aplikaciju da bi ona imala smisla”. Slično je ponovio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić. Kako portal Zimo doznaje iz APIS-a, nitko od onih koji su je zasad skinuli za sada nije prijavio da je u tom razdoblju ostvario kontakt s osobom pozitivnom na koronavirus.

Tvrde da ne prikuplja informacije

Aplikacija radi tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju na svoj mobitel dobivaju svi koji su s njim bili na toj udaljenosti i u tom razdoblju. Aplikacija je tehnički kompatibilna sa sličnim softverom nekih europskih zemalja, među kojima su Njemačka, Italija i Austrija.

No, interoperabilnost aplikacija na području EU još nije uspostavljena, pa hrvatski korisnik neće dobiti informaciju ako je bio u kontaktu sa zaraženim strancem iz jedne od tih država. Ministar Beroš je prilikom predstavljanja aplikacije istaknuo da je ona u skladu s Općom uredbom o zaštititi podataka, te obećao da se podaci o korisnicima neće sakupljati. “Nakon što prođe ugroza od pandemije, mobilna aplikacija se više neće moći koristiti, kibernetički je sigurna i koristi privremene i anonimne podatke. Dakle, nema nikakvog sakupljanja, niti na bilo kojem mjestu, podataka o korisnicima aplikacije”, rekao je Beroš.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1996 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program