U Splitu, u Dioklecijanovoj palači, otvoren je ambiciozan restoran Kinoteka. Ovako na prvu, djeluje vrlo zanimljivo
Kinoteka je zamišljena kao restoran i bar, kuhaju spoj azijske i mediteranske kuhinje
Splitska obitelj, koja je već dugo u restoranskom biznisu, udružila se oko novog projekta, pa je tako ovaj vikend otvoren restoran i bar Kinoteka, na prilično ekskluzivnoj lokaciji – u Dioklecijanovoj palači.
Naime, supružnici Sara Alfirević Vrsalović i Toni Vrsalović vlasnici su splitskog restorana Mazzgoona i Noor bara, a sad su zajedno sa Sarinim roditeljima, Žanom i Željkom Alfirević, inače vlasnicima restorana No Stress, otvorili Kinoteku, u Ulici majstora Jurja 8. U tom se prostoru prije nalazio restoran O’zlata, a iznad lokala se nalazi poznata kinoteka Zlatna vrata. “Inspirirala nas je kultna splitska kinoteka, koja je od 1964. godine omiljeno okupljalište ljudi koji vole film. Zbog cijele priče smo se odlučili na tu lokaciju”, pričaju nam Vrsalovići.
Mali homage kultnoj kinoteci iznad njih
Prostor od 230 kvadrata i 78 sjedećih mjesta podijeljen je na barski i restoranski dio, a vlasnici su ga počeli uređivati prije tri mjeseca. Sami su, kažu, osmislili kako će izgledati, a većina namještaja je izrađena po mjeri. Imaju i terasu s 42 sjedeća mjesta.
“Sama palača u kojoj se restoran nalazi je zaštićeno kulturno dobro pa nismo mogli raditi neke veće radove, ali nam to nije bila ni ideja, jer je prostor sam po sebi savršen. Mijenjali smo interijer, od bojanja zidova, do detalja koji su mu dali posebnu atmosferu. U prostor smo također unijeli jako puno zelenila”, kažu.
Restoranski dio Kinoteke zamišljen je kao mala posveta kinoteci Zlatna vrata pa su tu smjestili restaurirane sjedalice iz stare postave kinoteke. Zanimljive su jer su posvećene filmskim velikanima, poput Bette Davis, Franka Sinatre i Francisa Forda Coppole.
U osmišljavanju jela pomogao im je chef Vid Nikolić
Kinoteka kuha jela koja su spoj, kako kažu, azijske i mediteranske kuhinje. U osmišljavanju 20-ak jela za meni pomogao im je chef Vid Nikolić, koji je donedavno bio glavni chef popularnog zagrebačkog restorana Time, a sad radi kao konzultant za Kinoteku.
“Većinom smo spajali azijske klasike s mediteranskim uljima, travama i začinima. Koristimo, primjerice, motar, origano, emulzije od lokalnog ulja, kozji sir,… “, rekao nam je Nikolić koji sezonu, kako kaže, planira provesti u Splitu. U ponudi imaju, recimo, tataki od tune, gyozu, tempuru od kozica, miso juhe, ramen, tuna steak, brancin i razne vrste sushija i sashimija.
Golemi izbor alkohola i posebno osmišljenih koktela
Neka od najzanimljivijih jela su, pričaju nam iz Kinoteke, Chirashi, odnosno, zdjelica riže sa sashimijem od tune, lososa, brancina, kozica i jegulje ili pak enoki gljive umotane u lardo od crne svinje. Spomenuo je i Tom Kha Kung, aromatičnu tajlandsku juhu od kozica s kokosovim mlijekom, galangalom i limunskom travom.
U ponudi imaju i 180 različitih vrsta žestokog alkohola i koktele koje je osmislio Julian Bolenz, barmen koji je posljednjih osam godina radio u Londonu.