Schildenfeld otvoreno o lošem startu Dinama i onim navijačkim ispadima

"Sada sam promatrač i to je nešto najgore za sportaša", govori o ozljedi

04.07.2015. Murska Sobota, Slovenija, Dinamovi igraci odradili su trenig bez trenera Zorana Mamica. Trening je vodio njegov zamjenik Damir Krznar. Gordon Schildenfeld
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Kada je krajem travnja najavljen povratak Gordona Schildenfelda u Dinamo, mnogi su ostali u čudu zašto stoper hrvatske nogometne reprezentacije svoje najbolje igračke godine želi provesti doma, a ne u nekoj jačoj ligi. Ponudu zagrebačkog kluba 30-godišnjak nije dugo razmatrao, shvatio ju je kao priliku da svojim iskustvom pomogne momčadi u kojoj stasaju neki od igrača kojima se proriče blistava karijera i dres reprezentacije, ali i da pomogne klubu u ostvarivanju dobrih rezultata.

Ozljeda lista desne noge zarađena tijekom predsezonskih priprema onemogućila ga je u njegovim planovima i publika do sada nije imala priliku vidjeti što Schildenfeld u svom povratku na Maksimir nudi u odnosu na vrijeme provedeno ondje prije no što se otisnuo u inozemstvo. A bilo je to prije više od sedam godina.

O statusu njegove ozljede, Dinamu i reprezentaciji, čiji je član od 2009. godine, popričali smo s igračem koji nestrpljivo očekuje svoj drugi debi u službenim utakmicama za hrvatskog prvaka.

Povratak na travnjak

“Zdravlje? Ide nabolje, ali to jednostavno traje. Prošli put sam žurio s oporavkom jer sam bio nestrpljiv i htio sam se što prije priključiti momčadi i treninzima pa sam obnovio ozljedu, što ne želim ponoviti. Što se tiče oporavka, radim u teretani ostatak tijela dok mi list ne bude spreman za napore. Trenutačno sam u ulozi promatrača i to je nešto najgore za sportaša. Sjediti sa strane i gledati suigrače, nema gore od toga i nadam se da će uskoro završiti taj period”, kaže stoper, koji tvrdi da je Dinamo danas, u odnosu na klub koji je napustio 2008. godine, nešto sasvim drugo.

14.07.2015., Zagreb - Stadion Hitrec Kacijan, trening GNK Dinama uoci sutrasnje utakmice pretkola lige prvaka protiv CS Fola Esch. Gordon Schildenfeld. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Tada sam ja bio klinac, a sada sam ipak puno iskusniji pa mogu još bolje procijeniti i potpuno sigurno reći da je Dinamo danas zaista top-klub. Po svemu. Organizacijski, po uvjetima u kojima radimo i treniramo do prehrane, odnosa s javnošću i svega ostaloga. Na nama je igrati i raditi svoj posao dok sve ostalo rade ljudi zaposleni u klubu i stvarno je užitak biti dio takvoga kluba. Uostalom, sjajni rezultati i trofeji koje Dinamo osvaja ne bi bili mogući a da sve drugo ne funkcionira ovako besprijekorno”.

Da se ne ponovi

I dok je u Dinamu sve, kako kaže Schildenfeld, besprijekorno, nad reprezentaciju se nadvio oblak huliganizma koji ju je koštao oduzimanja boda iz kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Uz dojam javnosti da smo dobro prošli s kaznom oduzimanja samo jednog boda (što je popraćeno i dvjema utakmicama pred praznim tribinama i olakšavanjem blagajne Hrvatskog nogometnog saveza za 100.000 eura) zbog slučaja svastika na Poljudu u ogledu protiv Italije, nadamo se da će Hrvatska u miru i bez popratnih stvari odraditi misiju odlaska u Francusku.

“Nije neka mudrost reći da nije dobro što su nam uzeli bod. Grozno je za sportaša kad mu zbog nekakvih procedura oduzmu ono što je izborio i zaslužio na terenu. Nemam stvarno ništa pametno reći nego se nadam da ovakvo nešto, kao i one scene iz Milana, više nikada neće ponoviti. Hrvatska bi trebala biti iznad svega”.

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u sklopu istih kvalifikacija dočekuju rujanska gostovanja kod Azerbajdžana i Norveške. Ova potonja reprezentacija jedina je protiv koje je Schildenfeld i postigao gol u dresu izabrane vrste, a pogodio je glavom nakon ubacivanja iz kuta s desne strane u 5-1 pobjedi. Dinamov nogometaš nada se da će nastupiti u tim utakmicama dohvati li kontinuitet dobrih nastupa i pozivnicu Nike Kovača.

Prvo Euro pa onda Rusija

“Vjerujem da ću biti spreman i u dobroj formi te da ću dobiti izbornikov poziv. Nijedna utakmica nije lagana pa, iako smo na papiru favoriti u oba ogleda, treba to potvrditi na terenu. Norveška je dobra reprezentacija, a takav je i Azerbajdžan s našim Robertom Prosinečkim na klupi. Sigurno će se odlično pripremiti, a nije potrebno posebno naglašavati koliko nas Azerbajdžanci sada dobro poznaju”, poručuje Schildenfeld.

28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Gordon Schildenfeld, Darijo Srna, Ivan Perisic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutačno stanje ljestvice eurokvalifikacija pokazuje da je Hrvatska s jednim bodom viška u odnosu na Italiju i tri u odnosu na Norvešku i dalje vodeća momčad Grupe H. U međuvremenu je hrvatskim navijačima postala zanimljiva još jedna skupina, ona I za kvalifikacije koje vode na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. Kao posljednja reprezentacija u bubnju Hrvatska se smjestila u grupu kroz koju će prolaz tražiti preko Islanda, Ukrajine, Turske i Finske.

I dok neki na nastojanje reprezentacije da se probije do Rusije gledaju kao na šetnju, izbornik Kovač upozorava na neugodnu, tešku i izjednačenu skupinu, ipak ne bježeći od uloge favorita.

“Daleko su još te kvalifikacije. Još nismo završili ni ove, a kamoli odigrali Europsko prvenstvo u Francuskoj. Naravno, sada je to aktualno i mogu reći da nije najlakša niti najteža skupina. Neće nam biti lagano, svaka utakmica će biti borba, no s razlogom smo u jakosnoj skupini u kojoj jesmo i vjerujem da se možemo plasirati u Rusiju. Nijednu od ovih reprezentacija nije lako dobiti, a posebno u gostima. Island je napredovao, a već smo se mučili jednom s njima, a Turska i Ukrajina su nogometne zemlje koje puno ulažu u taj sport. Što se tiče kvalitete, mislim da će nam upravo jedna od ove dvije reprezentacije biti glavni konkurent, a Island vidim kao nekoga tko će čekati na pogrešku. Nekome će sigurno otrgnuti bodove, a mi se moramo paziti da to ne budemo mi”, zaključio je Schildenfeld.

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 1. kolovoza.