Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Raste popularnost ruske aplikacije Telegram. Najsigurniji servis za poruke koristi 100 milijuna ljudi

Osnivač Pavel Durov ponosi se 100 posto organskim rastom aplikacije

SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 21: Pavel Durov, CEO and co-founder of Telegram speaks onstage during day one of TechCrunch Disrupt SF 2015 at Pier 70 on September 21, 2015 in San Francisco, California.   Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch/AFP
FOTO: AFP

Mobilna aplikacija za razmjenu poruka Telegram dosegla je više od 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, odnosno rast od 60 posto u posljednjih devet mjeseci.

Suosnivač Pavel Durov je tijekom Mobile World Congressa, osim rasta broja korisnika, otkrio da aplikacija na dnevnoj bazi svaki dan zabilježi 350.000 novoregistriranih korisnika iz 200 zemalja, a putem aplikacije se na dnevnoj bazi pošalje preko 15 milijuna poruka.

“Izrazito smo ponosni i sretni na to što je sav ovaj rast 100 postotno organski – naš marketinški budžet iznosio je nula”, naglasio je Durov. “Ovo je globalni fenomen, globalni proizvod.”

Telegramov stabilni rast djelomično se povezuje s Facebookovom akvizicijom najvećeg Telegramovog konkurenta, aplikacije WhatsApp. Naime, nakon što je 2014. Facebook kupio WhatsApp, Telegramova popularnost je naglo porasla – prvenstveno zato što mnogo ljudi za dopisivanje ne želi koristiti Facebookove servise.

Aplikaciju Telegram lansirali su 2013. godine ruski programer Nikolaj Durov i njegov brat Pavel koji su pokrenuli Vkontakte, rusku inačicu Facebooka. Durov je zbog otvorenog suprotstavljanja Putinovom režimu i odbijanja da državnim obavještajnim službama omogući uvid u osobne podatke o korisnicima na društvenoj mreži pobjegao iz Rusije.

Braća Durov izrazila podršku Timu Cooku

Dobar dio popularnosti aplikacija duguje svojim sigurnosnim postavkama, odnosno činjenici da koristi MTProto protokol, end to end enkripciju čime je trećim stranama potpuno onemogućeno presretanje poruka. Dodatno, aplikacija za još više sigurnosti nudi i opciju samouništenja poruka.

Da je sigurnost i privatnost korisnika interneta braći Durov i dalje na prvom mjestu dokazali su ponovno ovoga tjedna, iskazavši podršku šefu Applea Timu Cooku u njegovom sukobu s FBI-jem oko pametnog telefona koji je koristio napadač u terorističkom napadu u San Bernardinu.

Okršaj FBI-ja i Applea

Podsjetimo, nakon pisma Tima Cooka kojim je obrazloženo odbijanje zahtjeva američkih vlasti za davanje pristupa operativnom sustavu iPhonea, Apple su podržali Facebook i Twitter, legendarni programer John McAfee ponudio je da on otključati konkretni telefon, a na njihovu stranu stali su i braća Durov.

“Mi smo na strani Tima Cooka”, izjavio je Durov, “Društvo svake države mora odlučiti želi li mijenjati privatnost za ono što se smatra visokom sigurnošću i niskim rizikom za terorizam.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više