Sadržaj omogućava
Pan-pek
GASTRO

Imamo genijalne grickalice za gledanje utakmica na Svjetskom prvenstvu. Sve su oduševile okruglice sa sirom

Osmislili smo pravi party stol za derbi Hrvatske i Brazila

Svi se sjećamo gdje smo bili, što smo radili, imali na sebi, jeli, pili i s kime pričali kada je 2018. godine Hrvatska igrala u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Francuske. Razumljivo je zato, uz mnoge druge razloge, da i ovaj Mundijal u Katru prati budno oko milijuna Hrvata. Posebice danas kada se Vatreni oči u oči suočavaju s rivalima koje još nismo nikada pobijedili – Brazilom. No zbog toga ne klone naš navijački duh koji je utkan u hrvatski DNA. Štoviše, kad je izazov pred nama, on se samo još pojača.

Vjerujemo kako je većina već okupila svoju ekipu i dogovorila mjesto i vrijeme susreta, odnosno gdje će se gledati famozna tekma. Tako smo i mi o tome promislili. Ma ne samo promislili, već i pripremili navijački meni za koji smo sigurni da će svi voljeti. Da ne grickamo nokte od nervoze tijekom tih 90 minuta, na našem mini švedskom stolu naći će se ponajprije Pan-pek okruglice sa sirom. Zaljubili smo se u njih otkako smo ih prvi puta probali. Nisu samo ukusan snack na poslu, prije izlaska ili kad nemamo volje kuhati, nego su savršeni mali zalogajčići za gledanje utakmice. Najfinije su kada su tople – unutra su mekane, pahuljaste i prozračne, a izvana hrskave i zapečene sa sirom.

Sve pomiješati i blendati

Okruglice sa sirom su izvana hrskave, a iznutra mekane i sočne Aleksandar Selak

Uz to su i jako praktične jer se mogu jesti same. Toliko su dobre da im ne treba nikakav dodatak. No, mi smo odlučili eksperimentirati i podići ih na još viši nivo. Zato smo napravili dva bomba umaka uz koje savršeno pašu. A možda damo i drugima inspiraciju pa vam padne napamet neki još bolji. Mi smo se odlučili za avokado umak koji se pravi vrlo jednostavno. Potreban vam je avokado, krem sir, polovica soka od limuna, malo soli, papra i češnjaka u prahu. Sve sastojke stavite u blender. Na kraju trebate dobiti kremastu smjesu.

Pripremili smo i klasični salsa dip koji se tradicionalno poslužuje uz razne grickalice poput hrskavog tortilja čipsa. Mi smo ga sparili s okruglicama sa sirom koje se perfektno stapaju uz blagi okus rajčice i začina. Od sastojaka smo koristili pelate u konzervi, papriku, češnjak u prahu, sol, prstohvat šećera, kajenski papar, mljevenu slatku papriku i žlicu maslinovog ulja. Dodali smo i bosiljak, no ako ga nemate, proći će i origano. Kao i kod prethodnog umaka, sve smo pomiješali i usitnili u blenderu. Okruglice treba samo umočiti u njih i uživati u neobičnom, ali toliko dobrom spletu okusa.

Nešto i za ljubitelje mini sendviča

Slasne okruglice smo kombinirali sa salsa dipom i umakom od avokada Aleksandar Selak

Osim fantastičnih okruglica, napravili smo i raznorazne kanapee. Za to smo kao podlogu koristili Pan-pek kruh s bučinim sjemenkama, francuz i proteinske krekere. Od topinga smo kombinirali paštetu od tune i polovice cherry rajčica. Ta nam je kombinacija najbolje odgovarala uz kruh s bučinim sjemenkama.

Sve se savršeno stopilo kad smo ih prelili s par kapi maslinovog ulja. Kruh francuz smo pak izrezali na deblje kriške i prvo ga tostirali da dobije hrskavu koricu. Koristili smo gauda sir, a za podlogu umak od pasirane rajčice i začina za pizzu. Na to smo stavljali komadiće tanko narezane pureće šunke i ukrasili cijelim maslinama. Ako volite masline punjene paprikom, možete i njih koristiti. Super će se nadopunjavati okusima.

Čajnu salamu smo uz pomoć ruba čaše posložili u ružicu da nam sve i estetski lijepo izgleda pa servirali uz proteinske krekere. Da ponovim riječi kolegice koja ih obožava: “Nema boljih krekera od Pan-pek krekera”. Ako je nekome to presuho, uvijek si može dodati salsa dip ili umak od rajčice. Mortadelu s maslinama smo kombinirali s gaudom i malo maslinovog ulja s kojim smo omekšali tostirani kruh. Možete na vrh još dodati rajčice ili matovilac.

Ima i deserata za kojim će svi biti ludi

Uz kanapee i okruglice, kao desert smo poslužili krafne i muffine

Budući da taj dan apsolutno nitko ne broji kalorije i zaboravlja na dijetu, valja imati i dobar desert s kojim će gosti biti sretni, a mi se nećemo previše oko njega namučiti. Zato ćemo servirati Pan-pek muffine i krafne koje su tako svježe, mekane i ukusne. Mi smo se odlučili za krafne s marelicom, čokoladne i krafne s Lino Ladom te muffine od limuna i čokolade. Inspirirajte se našim kombinacijama, no slobodno ih prilagodite svojem ukusu. Mogućnosti su bezbrojne. Za kraj smo vam ostavili nekoliko recepata u slučaju da su vas se dojmile naše kombinacije. Dobar tek!

RECEPT ZA UMAK OD AVOKADA

Sastojci:

– 1 avokado

– prstohvat himalajske soli

– prstohvat papra

– 200 g krem sira po želji

– dva prstohvata češnjaka u prahu

– sok od polovice limuna

Priprema: Avokado ogulimo i maknemo košticu. Usitnimo ga i stavimo u blender. Dodajemo ostale sastojke i blendamo dokle god nije kremasto i jako usitnjeno. Ako nemate blender, možete koristiti i štapni mikser. U slučaju da kod kuće nemate češnjak u prahu, možete koristiti i svježi. U tom slučaju stavite jedan režanj. Po želji možete dodati začine ako smatrate da ih nema dovoljno. Ostavite nekoliko sati u frižideru da se ohladi i stisne.

RECEPT ZA SALSA UMAK

Sastojci:

– 240 g pelata

– 1 zelena paprika

– prstohvat češnjaka u prahu

– dva prstohvata morske soli

– čajna žličica šećera

– prstohvat kajenskog papra

– čajna žličica mljevene slatke paprike

– žlica maslinovog ulja

– prstohvat bosiljka ili origana

Priprema: Pelate prvo malo usitniti rukama. Dodati im narezanu zelenu papriku i sve začine. Možete sve usitniti u blenderu ili pak sa štapnim mikserom. Ako volite ljute i intenzivnije okuse, po želji dodajte čili i bijeli luk.

RECEPT ZA PAŠTETU OD TUNE

Sastojci:

– 1 konzerva tune

– 200 g krem sira

– prstohvat soli

– prstohvat papra

– sok od polovice limuna

– žlica maslinovog ulja

– žlica senfa

– žlica majoneze

Priprema: Pašteta ima najbolju teksturu ako koristite tunu u većim komadima. No ako nemate, poslužit će i ona u komadićima. Sve sastojke je potrebno pomiješati i blendati dok ne dobijete gustu i kremastu teksturu. Slobodno kušajte za slučaj da neki od začina treba pojačati.

Sadržaj nastao u suradnji s Pan-pek.