On bi radio reformu zdravstva? Telegram otkriva: Beroševo ministarstvo godinu dana nije u stanju provesti jednostavan natječaj za konzultante

Leteći cirkus ministra Beroša: tražili konzultante, zeznuli natječaj, pa im sad više ne trebaju

Nakon nekoliko godina ministrovanja Vilija Beroša, u jedno možemo biti prilično sigurni. Gotovo svaki put kada u javnosti detonira neka nova afera iz njegovog resora, a to se događa praktički u dvotjednom ritmu, krenu optimistične najave (nikad dočekane) reforme zdravstva. Bila to koincidencija ili slabašan pokušaj spina, ostaje činjenica da bi reformu trebala provoditi njegova administracija.

A ona, kako otkrivamo, godinu dana nije uspjela okončati jednostavan natječaj na kojem se trebalo odabrati voditelja europskog, reformskog projekta uspostave sustava akreditacije za bolničke zdravstvene ustanove. Kako je u međuvremenu prijetio propast projekta zbog kašnjenja, ministarstvo je navrat-nanos odradilo veći dio posla i poništilo natječaj za konzultante. Što, pak, otvara logično pitanje – zašto su im trebali konzultanti, ako mogu i bez njih?

Totalni kaos s europskim projektima

Ovo nije prvi put da Beroševo ministarstvo ima određenih, poslužimo se eufemizmom, izazova prilikom provođenja europskih projekata. Primjerice, prošle je godine propao projekt “e-Smjernice” zbog utvrđenog sukoba interesa bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, a ministarstvo je iz istog razloga moralo poništiti i dio još jednog europskog projekta, eBolnice, o čemu je također prvi pisao Telegram.

Dakle, dva projekta iz reformsko-digitalizacijskog paketa financirana EU milijunima su, u najmanju ruku, odgođena za neka spretnija vremena. Propast je prijetila i ovom EU projektu, uspostavi sustava akreditacije za bolnice, zbog omaški prilikom ocjenjivanja stručnjaka koji su trebali voditi cijeli projekt. Ministarstvu se omaklo čak dva puta.

Pripojili agenciju pa uspostavljaju sustav

Cilj projekta uspostave akreditacijskog sustava je, službeno se navodi, poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga, praćenje kvalitete skrbi i sigurnosti pacijenata. U opisu projekta vrijednog ukupno 14,7 milijuna kuna, istaknuto je i da Hrvatska još nema uspostavljen sustav akreditacije bolničkih zdravstvenih ustanova.

Doduše, svojevremeno je postojala Agencija za kvalitetu u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi, no ona je 2019. pripojena Ministarstvu zdravstva, koje je preuzelo njezine poslove. Aktualnim projektom, ministarstvo planira uključiti 15 javnih bolnica u javnom vlasništvu u akreditacijski postupak, a očekuje se da će do ljeta 2023. njih najmanje tri biti akreditirane, što će “doprinijeti razvoju kvalitete zdravstvene skrbi”.

Zapelo je odmah, na prvom natječaju

Kako to ide u svim europskim projektima, treba provesti niz postupaka javne nabave kojima bi se postigli proklamirani ciljevi. U prvom projektnom natječaju, raspisanom u srpnju prošle godine, trebalo je odabrati konzultante, odnosno voditelja i administratora cijelog projekta. Posao je procijenjen na nešto više od 618 tisuća kuna.

Javilo se devetero zainteresiranih tvrtki i konzultantskih obrta, no gotovo godinu dana kasnije, voditelj projekta nije izabran. Preciznije, ministarstvo je dvaput donosilo odluku, ali su (opravdanim) žalbama obje odluke srušene. U suštini, ni iz dva pokušaja nisu uspjeli ispravno bodovati reference stručnjaka, pa im je državna komisija poništila odluke.

‘Ne treba nam osoba za upravljanje projektom’

Skoro godinu dana od početka natječaja i dva fijaska kasnije, ministarstvo odlučuje sve poništiti jer im, kako su naveli, sklapanje ugovora za uslugu u ovom trenutku postaje bespotrebno. “Očigledno da osoba koja bi upravljala projektom više ne treba, niti može odraditi sve aktivnosti i poslove koji su bili predviđeni dokumentacijom”, stoji u obrazloženju poništenja.

Ministarstvo ovakvu odluku lakonski objašnjava: zbog dugotrajnosti postupka i približavanja roka završetka, veći dio projektnih aktivnosti koje je trebao raditi voditelj, napravili su sami, pa im više nitko ne treba. Ne spominju doduše, da su njihove pogreške dovele do “dugotrajnosti postupka”. Ni zašto su raspisali natječaj za konzultante, koje na kraju ne trebaju. Ipak, vrata priče ostavljamo odškrinuta. I na ovakvu odluku ministarstva moguća je žalba.