Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Čačić srčano brani svog aferičnog gradonačelnika Petrinje: ‘Žrtva je kampanje’. A što ćemo sa svim otkrićima?

Izvukli smo afere Darinka Dumbovića otkrivene u posljednje vrijeme

01.09.2020., Zagreb - U Banskim dvorima poceo je sastanak vladajuce koalicije. Predstavnici stranka dolaze na sastanak. Radimir Cacic
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Varaždinski župan, Radimir Čačić, koji se nedavno kandidarao za novi mandat na čelu županije, danas je gostovao na N1 televiziji gdje je komentirao lokalne izbore, situaciju s izborom novog šefa Vrhovnog suda, ali i kritike na račun gradonačelnika Petrinje iz njegove stranke, Darinka Dumbovića. Afere koje izlaze, smatra Čačić, rezultat su prljave predizborne kampanje.

“Izbori su pred nama. Sasvim je sigurno da taj organizacioni nered kojem smo svjedočili treba staviti pod kontrolu. Darinko na tome inzistira ali nema sve ovlasti. Konkurenti napadaju i to je njihovo pravo”, rekao je Čačić.

Na pitanje novinarke smatra li dakle da Dumboviću smještaju politički oponenti, odgovorio je: “Pa naravno, kad vidite da se protiv njega javlja neka civilna udruga koja ima podršku HDZ-a i Mosta, treba li nacrtati što je u pozadini?”. Dumbovićem se, međutim, intenzivno bave i istraživački novinari. U nastavku podsjećamo na recentna otkrića.

Istražuje ga Povjerenstvo za sukob interesa

Provjereno je sredinom veljače objavilo prilog o biznisu u Petrinji, čiji su glavni akteri gradonačelnik Dumbović, njegov sin i snaha. Javili su kako je dvije godine nakon što je Darinko Dumbović postao gradonačelnik Petrinje osnovana tvrtka Titan Commerce, u kojoj je Dumbovićeva snaha vlasnica, a njegov sin direktor. Upravo oni posluju s gradskim tvrtkama, što se nastavilo i nakon potresa, kada su počele curiti fakture iz gradskih tvrtki.

Provjereno je tada javilo kako je problem i u tome što Titan Commerce posluje s gradskom tvrtkom Privreda u kojoj je Dumbović član skupštine. Nakon njihovih otkrića je i Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet. Drugi poduzetnici tvrde da pored tvrke gradonačelnikove snahe ne mogu dobiti posao, no Dumbović odgovara da je sve čisto.

Telegram mu je otkrio aferu sa prodajom zemljišta

Telegram je početkom ožujka otkrio vrlo neugodnu aferu za gradonačelnika Dumbovića. Kako dokazuju dokumenti do kojih smo došli, Grad je 2016. prodao 3157 kvadrata zemljišta privatnoj tvrtki za 63.000 kuna, a onda je u veljači ove godine tu istu parcelu ponovno otkupio za 565.000 kuna.

Tvrtka koja je 2016. od Grada kupila zemljište u poduzetničkoj zoni, tu je parcelu prošle godine preprodala drugoj tvrtki, a zatim ju je ubrzo opet otkupio Grad. U svakom tom koraku cijena je dramatično rasla, no Darinko Dumbović, koji je gradonačelnik Petrinje od 2013., za Telegram tvrdi da transakcije koje je izveo nisu sporne, rekavši kako je to zemljište Gradu hitno trebalo za “smještaj doniranih kontejnera nakon potresa”.

Dao je milijunski posao obnove tinejdžeru

Novinari 24 sata otkrili su i kako je posao obnove na Petrinji, vrijedan 998.000 kuna dobila tvrtka Ki i DO u vlasništvu 19-godišnjeg Kristiana Prpića. Ki i Do je pritom osnovan početkom siječnja ove godine, a sada će, prema ugovoru koji joj je dodijeljen u veljači, raditi na popravcima i zamjeni dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta i dizala u petrinjskom naselju Mošćenica.

Tvrtka ima temeljni kapital od tek 10 kuna, a na upit 24 sata nisu odgovorili imaju li zaposlenih i koliko. Gradonačelnik Darinko Dumbović obrazložio je dodjelu ovog posla tek osnovanoj firmi iznimnom hitnošću.

Napala ga grupa građana nezadovoljna obnovom

Prošlog tjedna je u Petrinju na sastanak s gradonačelnikom stigla ministrica Nataša Tramišak, a tamo su se okupili građani koji su žestoko verbalno napali Dumbovića. Pri izlasku iz kruga Vatrogasnog doma, prosvjednici, koji su najavili nove prosvjede, blokirali su izlaz njegovom službenom automobilu.

Dumbović je nakon toga izjavio RTL-u da su ti incidenti politički motivirani, a na pitanje novinara tko politički stoji iza današnjih događaja izdvojio je Lucu Gašpar Šako i Most. “Ona je u Mostu, to je evidentno. Ona je ta spasiteljica i voditeljica svih medija i slikanja nečeg što je zatvoreno u prostoru komunalnog poduzeća bilo prije 14 dana i ona je otkrila Ameriku”, rekao je.

Naslikavanje u jaknama koje koštaju par tisuća eura

Dodajmo svemu ovome i crticu o sklonosti luksuznoj odjeći za koju nije jasno kako si je netko s gradonačelnikovim primanjima može priuštiti. Otkako je bio potres u Petrinji, Dumbović je često u medijima, pa se počelo primjećivati kako se redovito pojavljuje u ekscentrično skupoj odjeću.

Kada se to pitanje postavilo u javnosti, gradonačelnik je također rekao kako ga se proganja u svrhu kampanje za skore lokalne izbore te postavio pitanje bi li on trebao nositi odjeću iz Crvenog križa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više