Politika & Kriminal

Doznajemo kako se RH priprema za prihvat 12 djevojčica iz izbjegličkog kampa. Bit će u Lipiku, okuplja se tim ljudi

Za smještaj, uređenje prostora, učenje jezika i slično osigurano je 700 tisuća eura iz EU fonda

FOTO: Pixsell/AFP/Tomislav Metelko

Još u proljeće Vlada je odlučila da će Hrvatska pružiti utočište djeci koja, bez roditelja i rodbine, žive u vrlo lošim uvjetima u grčkim izbjegličkim kampovima. Međutim, prihvat djece, kojoj je pomoć žurno potrebna, prilično se odužio, što su iz Vlade pravdali potresom i pandemijom.

Osam mjeseci nakon što je Vlada potvrdila da će Hrvatska primiti djecu iz grčkih kampova – prema tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića, riječ je o 12 djevojčica – država je intenzivirala pripreme za njihov dolazak i smještaj.

Smještaj u Lipiku

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva unutarnjih poslova, djevojčice će u početku biti smještene u Lipiku, u ustanovi koja brine za djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Lipički Centar za pružanje usluga u zajednici nedavno je proveo natječaj za zapošljavanje novih suradnika, šest odgojitelja, te jednog socijalnog radnika, psihologa i medicinske sestre, kao i pomoćnog radnika u kuhinji te pralje.

Pomoć iz EU fonda

Prema informacijama iz MUP-a, za prihvat i smještaj djevojčica osigurano je 700 tisuća eura iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju.

“Tim će se sredstvima, ne opterećujući Državni proračun RH, uz smještaj maloljetnica financirati i uređenje igrališta, opremanje prostora za stručne radnike, pokriti troškovi za skrbničku i psihosocijalnu podršku, tečajevi hrvatskog jezika i ostalo”, odgovorili su nam iz MUP-a.

Učenje jezika i školovanje

To ministarstvo surađuje s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, po čijom je ingerencijom lipički centar. Iz resora ministra Josipa Aladrovića pojašnjavaju da što će se sve osigurati projektom ‘Novi dom’, kako nazivaju prihvat djece iz grčkih kampova.

Osim smještaja te zdravstvene, psihosocijalne i druge podrške, djevojčicama treba osigurati integraciju, da se mogu uključiti u život lokalne zajednice, da u početku imaju prevoditelja, da uče hrvatski jezik te da mogu biti uključene u nastavu.

Koliko će dugo ostati u lipičkom centru, hoće li imati priliku da budu u udomiteljskoj obitelji te mogućnost za posvojenje, u Ministarstvu ne žele unaprijed procjenjivati. “Djeca koja će biti prihvaćena i smještena iz Grčke, ostat će na smještaju dok za to postoji potreba, ovisno o procjeni interesa i dobrobiti djeteta i uvažavajući želju i mišljenje djeteta obuhvaćenog Projektom”, ističu.

Intervjui s djecom

Dok u Hrvatskoj traju pripreme za prihvat, smještaj i integraciju, u Grčkoj se provode intervjui s djecom jer, među ostalim, treba utvrditi ima li možda dijete rodbinu u nekoj od članica EU-a te govori li neki od jezika država članica u koje bi ga se premjestilo. I jedno i drugo bitno je, dakako, za izbor države u kojoj bi to dijete trebalo dobiti novi dom.

Hrvatska se, podsjetimo, u proljeće obvezala primiti desetero djece iz grčkih izbjegličkih kampova, nakon što je Europska komisija, zbog loših uvjeta života, pozvala članice da dobrovoljno sudjeluju u tom projektu. Nakon požara u kampu Moria, Vlada je odlučila primiti 12-ero djece i to, kako je nedavno ustvrdio premijer, 12 djevojčica.

Nastavite čitati