Interventna policija okružila je zgradu Sveučilišta, i to zbog mirnog prosvjeda studenata i profesora Filozofskog

Okupili su se kako bi nove članove Senata ispratili na sjednicu

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2016
Foto: PIXSELL

Pripadnici interventne policije okružili su danas ulaz u zgradu zagrebačkog Sveučilišta na Trgu maršala Tita, pa studenti nisu mogli ući u dvorište Sveučilišta. Razlog ove neobične policijske intervencije je mirni prosvjed kojega su organizirali studenti i profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta, okupljeni u Incijativu za Filozofski.

Oni su se okupili kako bi nove članove Senata, koje je imenovalo Vijeće Filozofskog fakulteta, ispratili na sjednicu. Povorka je krenula od Filozofskog fakulteta do Rektorata, a najavljena sjednica Senata počela je u 12 sati.

Pet zahtjeva Incijative

Studenti i profesori svoje su zahtjeve Senatu sročili u pet točaka, piše Forum.tm. Prvo što traže je priznanje odluka o opozivu dosadašnjih predstavnika FFZG-a u Senatu, a onda i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti.

Drugi zahtjev odnosi se na nazočnost njihovih predstavnika na sjednici Senata, na kojoj će moći zastupati interese njihova fakulteta. Rektor ih na sjednicu nije pozvao, iako ih je Vijeće FFZG-a imenovalo i Sveučilište obavijestilo o imenovanju.

Isto tako, zahtijevaju priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, zatim usvajanje odluke o razrješenju dekana Željka Holjevca. Peti zahtjev odnosi se na usvajanje odluka Vijeća FFZG-a kojom se predlaže imenovanje redovitog profesora Nevena Budaka za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana.

Rektor novoizabrane članove ne priznaje kao legitimne

Kratko nakon početka sjednice sveučilišnoga Senata, profesor Budak obratio se predstavnicima Filozofskoga fakulteta koji su u prosvjednoj šetnji stigli pred sveučilišni Rektorat. “Rektor nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice”, izjavio je Budak.

Posvjedočio je kako je osobno zamolio da točka o Filozofskome fakultetu bude prva na sjednici Senata kako se okupljeni ne bi morali čekati ispred Rektorata, te da je zamolio trenutačnoga o.d. dekana Tomislava Holjevca da se osobno za to zauzme, ali je Holjevac rekao kako ne vidi razlog za to.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program