Kujundžić je još jedan ministar koji je morao otići zbog Telegramovih otkrića. Evo kako je tekla afera

Podsjećamo na nastavke Telegramovog istraživačkog specijala koji su doveli do razrješenja Milana Kujundžića

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2020

Premijer Plenković danas je smijenio Milana Kujundžića, nakon sedmodnevnog pritiska javnosti. Nakon Lovre Kuščevića, čija je afera počela otkrićem Andreja Dimitrijevića te Tomislava Tolušića čije je nestašluke razotkrio Drago Hedl, ovo je treći ministar u šest mjeseci koji je morao otići zbog rezultata rada naših novinara. Kujundžićeva afera se zakotrljala proteklog tjedna, u utorak, kada je Telegram objavio prvi članak u istraživačkom serijalu o netransparentnosti njegove imovine. U danima koji su uslijedili donosili smo nove nastavke. Ovo su otkrića koja su dovela do smjene:

Ekskluziv: Obitelj Kujundžić kupila je kuću u Zagrebu. Iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle novac

U prvom nastavku istraživačkog serijala objavili smo kako je obitelj Kujundžić krajem prošle godine kupila novu kuću u zagrebačkom Maksimiru, a iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle novac. Gospodin Kujundžić pri obveznom nadopunjavanju imovinske kartice upisao je kako su do nove nekretnine došli “kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”. No, kako je Telegram detaljno istražio, ovaj je slučaj problematičan u nekoliko segmenata. Štednju, koju je u pokušaju opravdanja naveo kao jedan od izvora financiranja, ranije nije prijavio u imovinskoj kartici. A prijateljevu pozajmicu nije bio prijavio, iako je morao.

Ekskluziv: Ovo je druga kuća ministra Kujundžića i još veći problem. Lagao je da vrijedi smiješnih 120.000 eura

Sljedeći dan objavili smo novi tekst našeg novinara Andreja Dimitrijevića, pod naslovom: “Ovo je druga kuća ministra Kujundžića i još veći problem. Lagao je da vrijedi smiješnih 120.000 eura”. Kako nedvosmisleno proizlazi iz imovinske kartice, Milan Kujundžić prijavio je da obiteljska kuća u Markuševcu, u kojoj sa suprugom godinama živi, vrijedi samo 900.000 kuna. Ministra, međutim, demantiraju podaci o stanju tadašnjeg tržišta, neslužbene procjene trgovaca nekretnina i službena vještačenja banaka koje su od 2010. nekoliko puta procjenjivale tu njegovu kuću.

Ministar je uskoro kazao kako on nikada nije čuo za procjene banaka jer je sve kredite podizala njegova supruga, no Telegram je uskoro objavio ugovor o stambenom kreditu u kojem jasno stoji i procjena banke, a ministar ga je potpisao. Kujundžić je sljedećih dana na televizijama objašnjavao kako je kupio nekretninu kada je tržište bilo na dnu, iako je kuću kupio 2010., a cijene nekretnina počele su padati 2009. i još su godinama tonule. Rekao je i kako je njegova nekretnina bila tako povoljna jer je riječ o kući, a kuće su uvijek jeftinije. A onda je njegov odvjetnik, u bizarnom obratu na jučerašnjoj presici, kazao kako novinari iznose neistine kada kažu da je riječ o kući, “jer je ova Kujundžićeva nekretnina zapravo stan”.

Otkrivamo najvažniji krak afere Kujundžić. Vilu su izvukli iz svoje propale tvrtke za 100.000 eura

Iz ugovora do kojih smo došli proizlazi kako je tvrtka Tatjane Kujundžić kuću prodala Tatjani Kujundžić i suprugu privatno, i to za tri puta manju cijenu od procjene za kreditiranje te kuće. Pojednostavljeno, banka je odobravajući stambeni kredit procijenila da kuća vrijedi više od 300.000 eura, a Kujundžići su je sami sebi prodali za 100.000 eura. Mediji su godinu i pol ranije izvještavali kako su je u agencijama za nekretnine oglašavali za pola milijuna eura.

Uskoro je Andrea Topić, novinarka Slobodne Dalmacije, objavila kako je problematična i Kujundžićeva kuća u rodnoj Ivanbegovini; ministar je prijavio kako ima 100 kvadrata, iako zemljišne knjige otkrivaju da ih je gotovo dvostruko više. Njegov odvjetnik na jučerašnjoj je presici i za to ponudio neobično objašnjenje, izjavljujući kako je gospodin Kujundžić prijavio samo kvadrate koje koristi.

Jutarnji list zatim je pisao kako je zatajio i kvadrate apartmana na Pagu koje je gradila njegova supruga, a njihova novinarka Vanja Nezirović došla je i do izvatka iz zemljišnih knjiga koji dokazuju da ministrova supruga ima još jedno zemljište u Svetoj Klari.

Ekskluziv: Iz proračuna ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna poslovnom partneru Kujundžićevih

Telegram je zatim donio i otkriće nevezano uz nekretnine; doznali smo za indikativne isplate iz proračuna Ministarstva zdravstva. Kako svjedoči dokument o izvršenju proračuna, preko državnih bolnica isplaćeno je 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical, u vlasništvu prvog susjeda i nekadašnjeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, Nevena Mrkše. Nadalje, iz evidencija poslovnih servisa vidi se kako je Smart Medical osnovan ni dva mjeseca nakon što je gospodin Kujundžić postao ministar, a prije toga Mrkša je imao tvrtku koja se bavila prodajom plovila.

Novinarka Vanja Nezirović iz Jutarnjeg lista zatim je donijela nekoliko važnih dodatnih otkrića, primjerice da je čovjek kojeg je sud imenovao likvidatorom tvrtke Tatjane Kujundžić prije toga bio donator političke kampanje Milana Kujundžića. Više o tome možete pročitati ovdje.

Premijer Plenković danas ga je razriješio, a županijsko državno odvjetništvo najavilo da će “provjeriti napise objavljene u medijima”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program