Politika & Kriminal

Mala panika u Hrvatskim cestama: nakon naših tekstova smijenili su šeficu nabave, a sad poništavaju natječaje

Telegram je ukazao na sumnjvi natječaj koji je napisan tako da posao može dobiti samo jedna firma. To se na kraju i dogodilo

Nakon što je Telegram objavio nekoliko priča u kojima smo upozoravali da su u Hrvatskim cestama (HC) raspisali sumnjive natječaje te dio posla prebacili na vanjsku konzultantsku tvrtku u vlasništvu certificirane psihoterapeutkinje Željke Gomuzak Anić, u Hrvatskim cestama zavladala je ozbiljna panika, otkriva nam dobro upućen izvor.

Prvo je u utorak održana izvanredna sjednica Uprave na kojoj je neočekivano smijenjena šefica Odjela za nabavu o čemu smo izvještavali. Sada doznajemo kako je već idućeg dana jedan natječaj poništen, a drugi stopiran.

Nisu proveli analizu tržišta

Prema elektroničkom oglasniku javne nabave u Hrvatskim cestama su ovu srijedu donijeli odluku o poništenju natječaja vrijednog 5.530.000 kuna bez PDV-a. “Radovi na rušenju objekata i radovi razbijanja te zemljani radovi na trasi DC403”. Riječ je o dionici od Škurinja do Rijeke. Odluka o njegovom poništenju, koju je potpisao direktor Josip Škorić, došla je manje od 24 sata nakon što je natječaj objavljen.

U objašnjenju odluke stoji kako se postupak poništava jer su postale poznate okolnosti zbog kojih bi “došlo do sadržajno bitno drukčije obavijesti o nadmetanju ili dokumentacije o nabavi, da su bile poznate prije”. U nastavku u Hrvatskim cestama priznaju da su propustili provesti prethodnu analizu tržišta u skladu s člankom 198. Zakona o javnoj nabavi te da će se novi postupak pokrenuti kada se to obavi.

Stopiran i natječaj koji je trebao u objavu

Kako doznajemo od našeg izvora, uz poništenje već spomenutog i raspisanog natječaja, u Hrvatskim cestama stopirali su još jedan koji je tek trebao biti objavljen prema Planu nabave za ovu godinu. Riječ je ponovno o dionici Škurinje – Rijeka, no u ovom natječaju Hrvatske ceste su za 4.800.000 kuna bez PDV-a namjeravale angažirati vanjskog voditelja projekta na tri godine.

Da je natječaj pod nazivom “Usluga pružanja tehničke pomoći – upravljanje projektom Izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka” objavljen to bi značilo da Hrvatske ceste traže nekoga izvana da obavi posao koji oni rade, ali za veći iznos. Uz to, za gotovo pet milijuna kuna u HC bi mogli zaposliti još petero voditelja projekata. Taj zaustavljeni natječaj za angažiranje vanjskog suradnika navodno je napisala već spomenuta vanjska konzultantska tvrtka Snaga ideje.

Naš izvor smatra kako je ona angažirana kako nitko u Hrvatskim cestama ne bi propitkivao sumnjive natječajne kriterije koji favoriziraju određene ponuditelje. Upravo je natječaj za gradnju dijela omiške obilaznice Snaga ideje napisala tako da se na njega javio samo austrijski Strabag s ponudom u kojoj most i tunel koštaju dvostruko skuplje od sličnih koji će se graditi ili su već izgrađeni, o čemu smo pisali ranije ovog tjedna. Pitanje je hoće li nakon svega Hrvatske ceste uskoro poništiti i taj natječaj. No, tu su stvari kompliciranije jer je ugovor sa Strabagom već potpisan.

Nastavite čitati