Politika & Kriminal

Ministar Ćorić toliko ne želi Telegramu pokazati anketu građana o radu nedjeljom da si je sad službeno produžio rok za odgovor

Zakon o pravu na pristup informacijama omogućava produljenje rokova u jednom od četiri slučaja. Iz Ministarstva ne preciziraju o čemu se radi.

Anketa o radu nedjeljom, koju je Vlada naručila prošle godine kako bi doznala što građani misle o ovom pitanju, i dalje je rado citirani materijal među HDZ-ovim dužnosnicima. Nekadašnji ministar rada, a danas saborski zastupnik Marko Pavić neki dan ju je spominjao u raspravi na HRT-u.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo je istraživanje krajem prošle godine gdje je 72 posto hrvatskih građana iskazalo želju da nedjelja bude upravo taj dan za odmor”, pozvao se Pavić u radijskoj emisiji na rezultate ankete koju HDZ-ovi političari često spominju, ali je nitko još nije vidio.

Produžili rokove

Barem ne u cjelini. Kako smo već pisali, Ministarstvo koje vodi Tomislav Ćorić uporno ne želi dati na uvid cijelo istraživanje, provedeno u prosincu prošle godine, koje je Ministarstvo naručilo i, dakako, platilo. Kad smo ih prvi puta u svibnju pitali da nam ga pošalju, tvrdili su da “cjelokupno istraživanje nisu u mogućnosti dostaviti”.

Budući da ni ponovljeni novinarski upit nije dao rezultata, prošlog smo se tjedna pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama. Tijelo javne vlasti, u ovom slučaju Ministarstvo, ima 15 dana da odluči o tom zahtjevu.

No, u resoru ministra Ćorića odlučili su se pozvati na drugu zakonsku odredbu i produžili su si, za još 15 dana, rok da odgovore na naš zahtjev. O tome su nas uredno, u skladu sa zakonom, izvijestili.

Što uopće provjeravaju?

Zakon o pravu na pristup informacijama omogućava produženje rokova, ako se informacija mora tražiti izvan sjedišta tijela javne vlasti, ako se jednim zahtjevom traži veći broj različitih informacija, ako je to nužno da bi se osigurala potpunost i točnost tražene informacije ili ako je nužno provesti test razmjernosti i javnog interesa.

Što je od toga posrijedi u ovom slučaju – traže li, na primjer, anketu izvan svog sjedišta ili možda testiraju razmjernost našeg zahtjeva – nisu precizirali. U svakom slučaju, anketu na koju se redovito pozivaju i koju citiraju čak i prijedlogu zakona, zasad i dalje drže u nekoj zaključanoj ladici.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu