Orban opet provocira; sad je na Facebooku objavio globus s iscrtanom velikom Mađarskom

Ovo nije prvi put da mađarski premijer iskazuje teritorijalne pretenzije. Vlada dosad baš i nije reagirala

ZADNJA IZMJENA: svi 6, 2020

Mađarski premijer Viktor Orban, ujedno i predsjednik vladajuće stranke Fidesz, opet je na svom Facebooku objavio kartu velike Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. U mađarskim se školama održavaju završni ispiti pa je Orban iskoristio onaj iz povijesti za još jednu svoju provokaciju. Objavio je globus na kojem se vidi kako su crvenom bojom iscrtane granice velike Mađarske.

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 5. Mai 2020

Ovo nije prvi put da se u objavama iz Mađarske pojavljuje neprimjereni zemljovid. Slično se dogodilo u prosincu prošle godine kad je Orban na Facebooku objavio fotografiju sa sastanka predsjedništva svoje stranke koji se održao u prostoriji na čijem zidu visi karta Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Karta, koja je dominirala prostorijom, očito je stalna dekoracija u tom uredu.

Iz hrvatske Vlade tada nisu pretjerano ažurno reagirali. Premijer je samo najavio da će hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova o svemu razgovarati s mađarskom stranom, no što je u tom razgovoru zaključeno, nikad nismo doznali. Iako hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova redovito polemizira s drugim državama, Budimpeštu nekako redovito zaobilaze. Tako je bilo i s ovim slučajem iz prosinca.

16. Elnökségi ülés Advent idején // Advent meeting of the party presidency

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 16. Dezember 2019

Dosad je djelovala samo tiha diplomacija

Slično se dogodilo i u lipnju prošle godine kada je na Twitteru Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade, koji djeluje u sastavu premijerova kabineta, objavljena karta kojom se svojatao velik dio hrvatskog teritorija. S obzirom da javne reakcije iz Zagreba nije bilo, Telegramov Drago Hedl tada je pitao, redom, Vladu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ured predsjednice što su poduzeli nakon što se to dogodilo.

Za razliku od nekih drugih slučajeva, kada je Ministarstvo javno reagiralo, ispostavilo se tada da je radila tek „tiha diplomacija”: Ministarstvo je tvrdilo da je „stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica”.

Iz Ureda tadašnje predsjednice odgovorili su nam tada da je „potpuno neprihvatljivo iskrivljavanje povijesnih činjenica i konteksta kada je riječ o Hrvatskoj i oživljavanje revizionističke politike te kako objavljivanje ovakvih sadržaja, osobito na službenim stranicama državnih institucija, ne pridonosi jačanju dobrosusjedskih odnosa i unosi u njih nepotreban nemir”. Ministarstvo i Pantovčak dobili su tada „uvjeravanja mađarske strane” da se ne radi o iskazivanju teritorijalnih pretenzija.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program